Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

http://kepfeltoltes.hu/151113/PICT2886_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

designr

Ez a Mammut ez melyk vezérlőjük?

s7manbs8

ra8nsmk6w

Mekkora ötlet klnából, hogy ne púposodjon az elkó[#smile]

svejk

b4nm7gjvr

guliver83

Szerintem neked ennek is megvannak a tervei valahol! És még ki tudja mi mindennek. [#hehe]

ra8nsmk6w

Nagyobb volt az esélyem, hogy ráhibázzak. Nekem is van Leatherman multifunkciós szerszámom kinai Mamut. Az tuti nem Magyar (nevetés)

remrendes

Nem, az enyemek hasznaltak.

s7manbs8

Mondjuk az elko benne 85 fokos, nemigen ESR szegény, bár fene tudja, egy ilyenbe nem valami nagyfrekit jobban bíró illene ?

remrendes

En https://www.vbesmens.de/en/positioning-controller.html" TARGET=_fnew>ezen gondolkodtam egyszer. Aztan valamiert felbe maradt a projekt.

s7manbs8

Úgy néz ki, hogy talán mégis csak jó lesz a szervó panel, miután azokat a gerjedési hibákt elvileg kijavítottam, csak nem akart jó lenni, de az tűnt fel, hogy mindig minden IC-vel FET-tel 22V felet hal be, akkor elkezd ugrálni sok ampert felvesz áramkorlát letilt a labortápban, de most fedeztem fel, hogy ott körül kapcsol benne valami relé, és mikor megindítom pillanatra kis áramot enged át, emiatt a táp leesve  a szervó kissé lemarad, próbálja magát utolérni, aztán emiatt relé kalimpál benne, meg a motor is nyilván nem tud menni emiatt és kész kampó, úgyhogy  a labortáp okozta az utólagos még mindig meglevő hibát, na legalább ez is kiderült, hogy ezzel se lehet mindent normálisan tesztelni ... majd holnap adok neki sima tápot, legfeljebb ellenállással korlátozva csak a tesztig, aztán ha OK, mehet rendesen.

Legalábbis, most ez a magyarázatom, aztán vagy igaz, vagy nem ...

000000000

Legalább is ha labortápról tesztelek ilyesmi hirtelen nagy áramokat felvevő cuccot, akkor szoktam rá akasztani pluszba 40,000µF kondenzátort.
Ezt már csak élesztés után mert ilyenkor a védelemnek (áramkorlátnak) pápá van.  

s7manbs8

Azért nem csináltam én ilyeneket, hogy puffer pluszba, míg nem OK, nem purcantom ki, no de, most az derült ki, hogy a labortáp meg a cucc közé tettem egy ellenállást, hogy hirtelen nagy áramot ne érzékeljen a szerencsétlen, és csodák, csodája, beindult a cucc, megy faszául, csak mivel ez az áramkorlát nélküli verzió úgymond, emiatt, aztán ha a szervó paraméter nincs jól beállítva, begerjed, ha nincs lekorlátozva így pl. és emiatt kiadhat, meg ki is nyiffanhat akár, de így ezzel a módszerrel nem fog elvileg, most be is állítottam a paramétereit és egy nagyobb motor is megy vele most.  

Holnap megnézem majd az eredeti rossznak vélt paneleket is, mert azoknak is menni kéne most már, tulajdonképpen 20V-ig mentek is csak utána hülyült be a labortáp miatt, most már ez biztos.

kozo

Ajaj , mi minden történt itt ...

Kicsit hibásnak érzem magam , oldalamra feltettem az SMC hogyan csináld infókat de most olvasgatva egy két hasznos infó
még hiányzik mint pl : hogyan próbáld beállítani , avagy az első indítások .

A nyákról kicsit ...
Nos a topológia tényleg lehetne jobb de örülök , hogy gondolatot ébreszt itt pár emberkében . De a mostani is életképes !

Elektron beírása a vágd át a panelt el itt kösd át ott jó ötlet , segít a szimetria javításban de gerjedést az nem okoz .  
Inkább a rossz paraméterezéssel lehet könnyebben elfüstöltetni a végfokot ill. belengetni a motort.  

A mikrokontroller progit sem kell át írni , jó az a maga nemében . No meg már több éve megcsinálta más is Atmega8-ra (én is) áramkorláttal .

Amit hibát elkövettem : a letölthető SMC hex filében van .
Pontosan :
A file föl van töltve egy álltalam használt motorhoz megfelelő paraméter sorral. Ez viszont másnál , más motornál
nem biztos ill. biztos hogy nem életképes azzonal . Ezért ...
Ha a panel fizikai megépítése rendben van akkor az első bekapcsoláskor előnyös a paraméterekkel kezdeni .

Hátha segít valakinek ...  

Javaslom az állítgatást ezek szerint megpróbálni :

1. Azonnal visszavenni a következőket nagyjából ide : (Amíg ezeket átírod addig a motor tápot se engedd a panelra .Biztos ami biztos.)

P0 : 10
P1 : 50
P2 : 100
P3 : 5
P4 : 130
P5 : 100
P6 : 1024
P7 : 1

Mindet első blikkre érdemes menteni a mikrokontrollerbe .  

Majd jöhet a motor táp , reset .
Ezekkel a paraméterekkel nagyjából egy lassú hintázó mozgást kaphatunk .

Ha P0 alapból magas és rosszak a többi paraméterek akkor pillanatok alatt kék halál lehet .
Hozzávetőleg P2 P3 emelésével paraméterekkel nyugis motor állapot elérhető .

Első lépésben ... (Közben figyelve a terminal progi hibajel mit mutat)

- Folyamatosan finomam mozgatva a motor tengely ide + oda P2 paramétert 20-50 al emelgetni amig csökken a kilengés .
- Majd P3 at emelni kb : 2-5 egységenként , érzés szerinti magasságokba . Kb 50-70 körül már nagyon érvényesül.
- P1 et emelni 50 es lépésben is lehet "gerjedés" ill. túlzott belengés határt nem elérve egyik paraméterrel sem .
- P5 öt emelni motor paraméter szerint lehet sejteni de ha az nincs akkor servo hiba csökkenés mutatja a közel jó értéket .

Ha beállt a viszonylag nyugis állapot na akkor emeljük finoman P0 (10 egységenként) . Gyors mozgást még ne engedjünk vele .  
Mondjuk egyenlőre 50-ig emeljük ezt a paramétert .

Ezek után jöhet a játék  , pontosítani a paramétereket . Mechanikával vagy súllyal .

Majd amikor stabilnak tűnik a rendszer emeljük P5 öt : max 240ig ill P0 át kb : 500 ig . Itt már pöröghet a motor 3000 körül .

Nagyjából ennyi

No meg ...
Encoder csatiba 100nF kondi , torroid puffer kondival , biztivel , max 40-50V - 5-8A csúcsban (100-150W alatti motor), max 500cpr es encoder stb...

Ne dobáljuk a panelt sehova olajosan vagy tisztán , tanulni elindulni a servo hajtás nem kicsit röges útján szerintem ideális választás a kis SMC .

Szerintem ... vagy nem ?