Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Hasonlóak a plotteren is a motorok , csak az 60 wattos.
Viszont itt csak rákötöttem, kicsit állítgattam terminál emulátorral és ment tökéletesen.
Igaz encoder szimmetrizáló fog kelleni hozzá mert azon része nagyon zavarérzékeny.

svejk

Anno igen kis költségvetésű projectnek indult.
Egyszerű olcsó mezei motor, reklámstúdióban levilágított film encodertárcsa, tintás nyomtatóból kitermelt HEDS klón optika. Egy nyílt forráskódú szervo vezérlő kicsit átdolgozva.
Demonstrálva is lett a 2. és 3. leányfalui talin.

Aztán később egyre többféle motorral ki lett próbálva, majd jöttek az E240-esek.

Sokféle változatban elkészült, de a nagy áttörés elmaradt, talán mert képbe jöttek nálam a megfizethető használt Ac szervok.
Nem lett folytatva.

így aztán sokat nem is kell tőle várni, pár amper és 40-50 V-ig kielégítően működik.

Az Elektron által leírt jelenségek a verzióktól függően itt is előfordultak.

2dbfy8y

Én is beszállnék a gyártatásba.
Jó lenne valahogy össze hozni.

guliver83

Újra beindul a szervó vezérlő gyártás és akár a továbbfejlesztés. Ha olyan 1000Wattos DC motort meg lehet hajtani akkor érdekel a dolog. :)

s7manbs8

Akkor lasan gyűjtheted is a pénzt, múltkoriban egy 400 W-os motor már ment vele. :)

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!
Lenne nekem egy motorom, amivel az a gond hogy nem tudom az enkóder csatiának a lábkiosztását, sehol nem találom, az enkóder minden más adata le van írva, csak a lábkiosztás nem, tudnátok segíteni, csatolom az adatlapját?
Az enkóder: UTOPI-200
A motor: MINERTIA R02SA
Leírás http://classes.engr.oregonstate.edu/mime/spring2010/me414-001/g2/data%20sheets/minertia_R_motor.pdf" TARGET=_fnew>itt
http://kepfeltoltes.hu/151112/s-l500_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

Ha leveszed a hátuljáról a borítást, szerintem belül meglátod a kiosztást.

gfxd0h560

A gugliba beírtam:
MINERTIA R02SA

és az első találat:

[PDF]Minertia motor R series R02SAKOE - Classes

kb 9. oldalán ott van az enkóder bekötése ha jól értelmezem...

Kelepeisz Lajos

Igen, van 2x0v, 1x12V, 1xA, 1xB, és 1x3TR ez talán az index jel lehet?
Elektron ránéznél az adatlapra, azt írja ez a motor 70W-os 8.12A, a feszültségére meg azt írja 6V/1000rpm, ha ez a motor 3000 fordulatú akkor ez a motor 18V-os, de akkor hogy jön ki a 70W?

Kelepeisz Lajos

Baxus tényleg ott van, teljesen elkerülte a figyelmemet.
Köszi.

s7manbs8

Egy tisztességes szervó javítás és teszt. :)

https://www.youtube.com/watch?v=YSsIOcpSgME" TARGET=_fnew>Szervó javítás, teszt

s7manbs8

Az nem úgy megy, hogy összeszorzod az ampert a volttal, ha adsz neki 18V-ot, akkor terhelés nélkül, pár tized Ampert eszik maximum, annyival lehet terhelni, amennyi a teljesítménye, meg van maximum amper, névleges stb.

Kelepeisz Lajos

Akkor jól láttam hogy ez a moci 18V-os, vagyis majd ehhez a feszültséghez kel választani a tápfeszültséget kb 1,5X-öst, ez a 8,12A ez a maximum áram amin hajtani szabad, vagy ez a csúcsára, ez csak azért érdekes mert amit most rendeztem vezérlőt ott meg kell adni az áramhatárt, és jó lenne tudni akkor mit is állítsak be hogy azt a 70W-ot nehogy túllépjem?

s7manbs8

A csúcsáramtól kevesebbet kell beállítani, ami a maximum, az meg a vezérlőtől is függhet, hogy az mit ért áramhatárnak, meg hogy működik, milyen szűrővel vagy milyen módon figyeli az áramot, van többlépcsős vezérlő is , ami a max csúcsáramot is nézi, meg adott ideig egy névlegest, hogy meg ne haladja, elsőnek nem kell csúcsra járatni, majd álltgatod, aztán ha gyengének tűnik veheted magasabbra.

Kelepeisz Lajos

Na, van egy táblázat ami tartalmaz egy Rated current A oszlopot, ami az én motoromnál 3.9A névleges áram.
3,9*18=70.2W meg is van az a 70W  
[#vigyor3]