Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

designr

2000 kimenő impulz..3000  1/min...mach max 100khz
Határeset..de nem illik borotvaélen..

Kelepeisz Lajos

Amúgy ez a vezérlő hogy reagálja le ha túl van hajtva a motor, és már nem tudja számolni az enkódert, mi történik?

guliver83

Nálam így ment ahogy volt az E240 motorral.
Aztán teszteltem a E660 de azt már nem bírta el.
Kimondottan az E660 miatt építettem, gondoltam hátha jó lesz és ez miatt tettem bele a nagyobb feteket.

http://gulivercnc.ucoz.com/index/elkeszitett_panelok/0-5" TARGET=_fnew>Fotók a lap alján

svejk

s7manbs8

Hogy nem bírta el, mit csinált vele ?

guliver83

Ahogy indult rögtön hibába ment és letiltott a vezérlő. Aztán meguntam és abbamaradt a szórakozás, de ha van rá megoldás akkor megcsinálnám.

guliver83

Lehet csak beállítás kérdése az egész, mert az E240 motorhoz könnyen be tudtam állítani, de a nagyobb E660 nem tudtam.

s7manbs8

Az már elég szép méretű motor, valamilyen szinten biztos elhajtaná, de az elég nagy áramú és áramkorlát nélkül már lehet veszélyesebb, meg nagy a fesz is.  

Múltkor volt nálam egy 400W.os szervó motor, azt is tudtam hajtani egy másik smc féleséggel, de csak kicsit hajtottam meg, pár amperrel, persze úgyis megy, de úgy nem lehet kihasználni a motor tudását teljesen.

s7manbs8

A szoftverben a letiltást ki kell iktatni és akkor nem áll le megy tovább, legfeljebb ugrál vagy ide oda oszcillál, a beállításkor ez mindegy.

guliver83

És milyen megoldás lenne rá, hogy alkalmas legyen egy ilyen motor hajtásához?

s7manbs8

Áramkorlátos áramkör, meg nagyobb áramú, kis ellenállású FET-ek, meg olyan nyák, ami azt elbírja jobban. Amit Lajos is linkelt itt a cnczone oldalról is pl. olyasmi elhajtaná gondolom.

s7manbs8

Úgy néz ki, új fejlemény van, legalábbis elég gyanús.

A szervó vezérlőt tesztelve most derült ki, hogy a másik is rossz, még a FET-eket nem vettem ki, de az a gyanúm, hogy lehet kifogtam valami hibás FET sorozatot, IFR540-ből, msot meg akarom nézni, hogy a kérdéses FET-eknek mi a baja, amit kivettem, adok a GATE-SOURCE pontra 12V-ot, majd megmérem a Drain-Source ellenállást pl.  

Érdekes módon, amit kicseréltem panelt új FET-ekre, az azóta meg jó. A panelt is a javítás módszerrel átkötöttem, azonkívül, de lehet nem is az okozta a gondot, mert kicsi motorokról volt eleve szó, ami max3A-t tudott felvenni is, annyira nem kellett volna neki kipurcanni, ezért nem is nagyon értettem.

Folytatódik a rémtörténet mindenesetre, de ha ez igz, nem tudom már lomexből vagy honnan volt a kétséges FET véve, úgyhogy ezut nem fogok megbízni semmiben.

PSoft

Nincs más hátra...

FET gyártásra is be kell rendezkedned!:))

s7manbs8

A FET csere se segített, most kicserélem a IR2184-et is ... az id behalt ezek szerint. ...