Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Az jó, erre majd legközelebb kitérünk, egy másik kérdés, használsz hozzá differenciális vonalmeghajtó áramkört?

s7manbs8

Eddig nem használtam, az encoder vezeték egy árnyékolt kábel volt vagy 50 centi hosszú kb. nagy áramú zajos motor nem használtam mellette, ha nincs ilyesmi, ami zavarokat gerjeszt, akkor nem kell túlzásba vinni a védelmet sem, de ártani persze nem árt ha olyat is használsz.

Kelepeisz Lajos

Rendben.
Jut eszembe, találtam valamit http://www.cnczone.com/forums/servo-motors-drives/56395-manufacturing-3.html" TARGET=_fnew>itt van ugyan ez az áramkör egy továbbgondolt áramköri lappal, lesd meg ha érdekel.

PSoft

Én, ha ritkán szervót "hangolok" ,azt nem mondom hogy elég jól, de én...fülre szoktam.:))

svejk

Nem, legalább is nem tudod elérni vele a 3000-es fordulatot.

Motion óva intett a szervotól lézer gépre.
Azt vajon miért tette?

s7manbs8

Ezt a fajtát még nem láttam, biztos jó lehet. Ennek a Kozo félének az az egyik előnye, hogy nem túl nagy a panel, alkatrész igény nem nagy, és egy 100W körül motorig pont elég is. Nagyobbaknál már nem árt hűtőbordás másféle panel, meg áramkorlátos verzió.

guliver83

Nekem is ugyan ez a panel van megépítve, de én nem foglalkoztam semmi előtét ellenállás cserével én csak beletettem a nagyobb fetet és kész.

s7manbs8

A Mach-hal hajtva azért elég nyávogós hangja van. :)

Kelepeisz Lajos

Mi az oka hogy nem tudom elérni?
Sevjk, a léptetőmotort már próbáltam, és gravíroztam vele, de most szeretnék kicsit a szervóba is belenyalni, szerintem ez nem gond.

PSoft

Viszem a balhét!:))

Azt, csak Neked mondom,és csak halkan...
Volt,hogy együtt csináltunk a Lajossal ilyen...
 "szürke, árnyalatos, elmosódott, kontraszt nélküli képet"
 [#rinya][#wave]

PSoft

Amikor szervót hangolsz, előtte...zavard ki a macskát az udvarra!:)))

guliver83

Én is Mach3 ról hajtottam, mint főorsó, nagyon szépen ment, csak kevés volt a fordulat és ezért  leszedtem. A beállítással szenvedtem egy kicsit aztán ment szépen.

A panelon amit te elvágtál meg összekötöttél én semmit nem változtattam.
Eredeti kapcsolás szerint csináltam  

Kelepeisz Lajos

Komolyra véve a szót, igaz nem sokat gravíroztam, de az a kevés tényleg nagyon szép volt, ahhoz képest hogy 2 évvel ezelőtt még azt sem tudtam mi az a CNC.....

s7manbs8

A számoló táblám szerint a max elérhető fordulat 2000-es encoderre az ElmChan képlete szerint 3120 rpm.

s7manbs8

Annak az IRF640-nek anniyt vettem észre különbséget, hogy annika majd 3-szor akkora a belső ellenállása, mint az IRF540-nek, így azt el tudom képzelni, hogy ennél a csúcsáram sokkal nagyobb lehet, emiatt lehetséges, hogy gerjedékenyebb és nálam ez történik, a nyákterv hibán kívül még, mert az akkor sem jó, lehet kis áramnál nincs vele semmi gond, de nagynál előjön. Nem hinném, hogy csak nálam, nekem külön gyártották volna a rossz IC.ket, FET.eket. :)