Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

"...az SMC szervo mindössze +-128 inkrementumos szerény hibatárolóval dolgozik,..."

Ebben biztos vagy?

guliver83

Természetesen érdekel a dolog.

svejk

Az ok gerjedés, nem minden szabályt figyelembe vevő tervezés.
Én is sokat kísérleteztem vele, rengeteg gyári szervot áttanulmányoztam, még több irodalmat átolvastam sokszor látszólag ellentmondásokba ütköztem.

20-30 db alkatrésztől azért csodát nem kell várni.
Az IRF540-hez én keveslem a 10 Ohm Rg-t, 47 Ohm fordul elő inkább az irodalomban ilyen alkalmazásokhoz.  
De ez önmagában ez a változtatás valószínűleg semmit jelent nálad.

000000000

A Gecko, ami alapján Varsányinak készítettél szervót ilyen volt, és ha jól tudom, itt is csak 8 bit szélesség a figyelési lehetőség. Így ezt lehet +- 255-re is feltornázni, de az is kevés, főleg 500 cpr encoder feletti és nagy J-jű motorok esetén. Kis dinamikánál, kis fordulatra jók ezek csak, de akkor meg csak játszadozunk a szervoszabályzó szóval.
A mondandóm lényege tehát továbbra is ugyanaz, ilyen egyszerű szervók több bajt okozhatnak, mint hasznot, ezt anno 2007-8 körül a Varsányi féle szervo vitákban eléggé körül jártuk, visszanézhető itt is. De te használjad csak nagy megelégedéssel ezeket a szervókat, és bízzad csak rá a komolyabb CNC gépet is, bár tudod 2007-ban mintha az egységugrás tesztjeim hatására nagyon hamar kiakadt az akkori géped, amit SMC hajtott kőkemény ablaktörlő motorral, ami ugye nem egészen szervomotor kategória.

000000000

Tudomásom szerint a DSSC az SMC általatok fejlesztett változata volt.  
Pár lépéssel kitérítve erőszakkal a motort akkor is letiltott x idő után, tehát ehhez a hibatároló méretének semmi köze nem volt.  

svejk

Megint a hülye félrevezető nem a témához tartozó rizsa...

Csak annyit kellet volna írnod a #12718-ra, hogy:  

Bocsi, benéztem a Gecko tilt le 128 hibajel után

Uff.

000000000

Sajnálom, szerinted én már csak ilyen "hülye félrevezető" vagyok, láthatod a Robsy topikban is mennyire ezt csinálom.:)  
Istenem, hova jutottunk megint.
További szép napot kívánok neked.  

guliver83

Sajnos most nem tudom neked így kipróbálni, de a tengelyt meg mozdítani nem bírtam, igaz nem volt rajta egy nagy szíjtárcsa, hogy nagyobb erővel tudja elfordítani.
Nekem IRF640 Fet van benne.
A nagy E660 motorral is szórakoztam vele egy idei 60-80V ról hajtva egy kicsit forró is volt de nem éget ki.

000000000

Egyszer csörrenj rám, és megbeszélünk egy teszt időpontot.

s7manbs8

Melyik a nyákterve ? Nálam IRF540 van benne, mert lehet ilyeneken is múlik, lehet neked a nyákterv másik féle.

1. Nyákterv más
2. FET Alkatrész más
3. Kimenő kondi más
4. stb mi oka lehet még.

Pl. ha a 640.nek nagyobb a bemenő gate kapacitása, amiatt ugyanakkora gate ellenállással lassaban niyt ki, emiatt nem zár össze a FET, ez pl. lehet egyik magyarázat.

Lehet még agyalni, mi oka van, de ehhez össze kéne hasonlítani a nyákot is stb. már ha van valakinek pont ilyen.

Az biztos szerintem, hogy én ezzel a konfigurációval ki tudom megint nyírni ha akarnám, ha ugyanazt használok mindent.

Pedig se a táp nem nagy túlságosan, csak 24V, a kimenő motor is csak 3A-t vesz fel maximum, ez pedig nem egy nagy terhelés.

s7manbs8

No, de mindegy mi is, pl. valaki tud mutatni egy IRF540-re való számolást, hogy mekkora ellenállás lenne oda optimális, mert saccolni az egy dolog, de jó lenne ezt kiszámolva látni.

Meghajtó IC, az IR2184.

s7manbs8

Nálam ez a panel van:

http://kepfeltoltes.hu/151108/SMC_hajtas_be_ltet_s_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

svejk

A gate ellenállás kiszámolása sem egyszerű, túl sok a változó, nem utolsó sorban nagyban függhet az adott NyÁK toplógiájától.
Hiszen pont ezen ellenállás egyik szerepe a gerjedési hajlam minimalizálása, a dI/dt határolása, mely a gerjedés melegágya.

svejk

A C10 1 nF molyfing oda inkább a uF-os tartományban kell választani megfelelő, jó nagyfrekis tulajdonságokkal rendelkező kondit.

Rajzold le magadnak pl. a Q4 FET gate áramkörét ahogy a panelen megy a valóságban.
Egy bazi nagy hurok aminek egyik részén a H híd negatív tápárama is átmegy.

Sajnos én sem értek az ilyen szintű áramkörtevezéshez így nekem is csak a rengeteg kísérlet és a hibásan működő panelok tanulmányozása marad.

Kelepeisz Lajos

A C10 egy úgynevezett hidegítő kondenzátor, aminek erre a 8A-ra úgy 3uF 100v-os vima gyártmányú fóliakondit ajánlanák.