Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ajjaj, most megint ahogy nézem, már látom mit mondasz, hiszen a Q4 FET GND vonala, amin a vezérlő árma megy a gate-hez az ott körbemegy a cuccon, na most már akkor nem csodálom, hogy előfordulhat ez a hibám, ez az új panelen se jó, szóval a lényeg, hogy nagy áramoknál kiszámíthatatlan lesz a viselkedése, hát ezt megoldani, elé nehézkes így, ezért érthető, ha ellenállással korlátozottan, nekem most működik.

A Q4, Q3 fet Source lábainak meg a GND pontnak az IR2184 IC GND pontjával csillag hálózatot kéne alkotnia és rövid vezeték szakasszal megoldva.

Át lehet valamilyen szinten vezetékelni pár pótvezetékkel, hogy jobb legyen, az IR2184-ek GND pontjáról odamenni a FET lábára esetleg.

Svejknek jó szeme van, de ő is látta már régebben is gondolom, meg más paneleket, amit kell azt tudja ő is, nem csoda.

s7manbs8

Na, akkor megvan a hiba oka, most már innen gyalog galopp megjavulni. :)

s7manbs8

Ha a nyáktervhez nem is nyúlunk, a gate ellenállás értékek megnövelése akkor is segít, meg a gyorsító dióda a holtidőt növelni, meg a felfutás csökkentésével a csúcsáram is kevesebb lesz, így a gerjedékenység a hosszú meghajtó vezeték miatt.

svejk

Igen erről írtam, próbáld ki.
Két fólia átvágás és két vastag huzal.
Persze ez újabb kérdéseket vet fel.

Az IR21844-nél már gondoltak a tervezők erre a problémára.

PSoft

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/SMC1.2_nyakterv.rar" TARGET=_fnew>SMC ver.:1.2 nyákterv letöltése.
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/SMC1.2.png" TARGET=_fnew>SMC ver.:1.2 DC servo elvi rajz.

s7manbs8

Csak az van, hogy a fene akar megint kipurcantani FET-et, kicsit félős lettem. :) De megvan a baj oka, nagyon jól megláttad. Nekem nem tűnt fel régebben, pedig néztem a panelt már sokáig. Biztos elbambultam nagyon. :)

Mi az új kérdés, mire gondolsz ?

s7manbs8

svejk

A diódával a Gate ürítése gyorsítható, a feltöltést továbbra is az ellenállás korlátozza.

svejk

Ne bízd el magad, ez csak egy ötlet volt, amivel talán nem ártasz.

s7manbs8

Most az én panelomon a GND pont onnan megy, ez a régi nyákterv, hogy a procit ne zavarja, na még az kell, hogy a GND pontot a két FET source-ról vezessem oda, nem kell annak túl vastag vezeték sem, mert akkor meg a motor áram ott tis akar folyni arra fele, a gate áram úgyis csak 0.5A nagyságú annyi meg elfolyik ott kényelmesen, persze a skin hatás miatt nem tudom mi a minimum vastagság ami csak kell, hogy 1-200 ns alatt kinyisson a FET, az elég nagy freki úgymond.

http://kepfeltoltes.hu/151108/PICT2877_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

A két FET- sourceról odavezetek két vezetéket a UR2184 GND pontra és csókolom, lehet zargatni x amperekkel szerintem, nem lesz gond. Na holnap megyek is veszek egy bika motort ... na jó vicceltem.

s7manbs8

Építheted, jó lesz az, megvan a hiba oka.

Kelepeisz Lajos

Visszaolvastam , de nem tiszta, lennél kedves összesítenéd hogy mi volt a hiba, és esetleg rárajzolhatnál egy tervre, hogy átláthatóbb legyen hogy mi volt a megoldás, nagyon megköszönném ha ezt megcsinálnád.

000000000

Te Lajos! Gyanús vagy te nekem!:)
Csak nem a nagy dinamikájúnak gondolt lézer elképzelésedhez akarsz ilyen szervót használni!
Ha egy picit is jót akarsz magadnak, azonnal felejtsed el!

Kelepeisz Lajos

Tibor, mit jelent az az "ilyen szervót használni" mivel van a gond magával a szervóhajtással, vagy evvel a meghajtó áramkörrel?

s7manbs8

Majd rárajzolom, most átkötöttem két vezetékkel, menni fog ez amint az állat, az tuti. most megtesztelem a motorral, Mach3 progival, ami legalábbis tesztre jó lesz.