Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Lehet IR2184-et is gyártanom kéne, mert kifogytam abból is. Azt hiszem ezt a panelt hagyom úgy, ahogy van lassan, ilyet nincs értelme építeni, ha ennyire szivat.

000000000

Mi értelme építeni, főleg ilyen elavult vezérlőt ?  
Lassan többe lesz mint ha megveszel egy gyárit és még szívni se kell vele !
A szívás helyett inkább a géped figyelhetted volna ahogy dolgozik.  
"A gép forog, az alkotó pihen. Évmilliókig eljár tengelyén, Mig egy kerékfogát ujítni kell."

s7manbs8

Nem lett jó, 3-ból egy megy a másik kettőbe hiába cseréltem ki a FET sort, meg a meghajtót akkor is hulla, és érdekes módon mindkettőben ugyanaz az irány gyengül le, ha megfogom, ott 0.3A körül tud csak folyni ... hogy ez a mi a fenétől van el nem tudom képzelni.

s7manbs8

Megnéztem a kivett FET-eket, azok mintha mind jó lenne.  Drain-re és gate-re adok 12V-ot, a Source-hoz képest, így mind elkezd vezetni rendesen, beáll 4.5V körül a gate és 2.5A áram folyik, labortápról menve.

Az IR2184-ek halnak meg úgy néz ki.

s7manbs8

Ez a panel nem akar sehogy működni. IR2184-eket is végig próbáltam, egymással cserélve a felsőt alsóval, a többivel, ami van, FET -ek is cserélve, már tettem rá kikapcsolás gyorsító diódákat, a felső gate-hez vezető vezetéket is kicseréltem hogy ne mehessen a vastag mellett, tettem a FET gate-source-kra 2k2 ellenállást is. A felső fetek pufferjét is növeltem.  

Egy darabig azt csinálta, hogy egyik irányba mozgatva ment rendesen, másik irányban pedig ha a tápfeszültség nem érte el a 21-22V-ot, addig az is ment, majd afelett kiakadt, a másik irányban ment 30V-ról is.

Az derült ki, hogy az IR2184-ek azok csak nem rosszak, valami más, de a FET se érthető miért is lenne rossz.

Van még az UF4007 dióda esetleg, hogy az az egyik pl. megnyekkent volna és a feszültség emelésekor az csinál valami hülyeséget az egyik felső FET.et igy nem tudja hajtani talán.

Most addig csináltam, hogy valami még jpobban megnyekkent, most már 6-8 V tal is ide oda ugrál, de a IR IC-ket cserélbe minddel rossz, úgyogy nemigen az romlott el, vagy a FET halt be, vagy a dióda még jobban, ami addig is rosszalkododtt, azt holnap majd kicserélem, ezt nem hiszem el már, hogy  egy ilyen primitív sima híd nem tud működni kis áramokkal sem, itt olyan van, hogy alig van pár tized Amperről szó, ezt a kicsi 20W-os motor kell neki forgatnia.

Más alkatrész meg nincs is benne már semmi, ellenállások nem szakadtak vagy nyúltak. proci is jó, kicserélve másikkal ugyanúgy működik, ami jól működő panelbe is kipróbáltam ami a rosszban van, azzal is megy.

Még a 10Ohmos gate ellenállást növelhetem pl. de nem hinném hogy ahhoz köze van, mert  a másik működő panelben azzal megy és ott nincs semmi gond, az megy. Abból a panelből meg a FET-et nem is akarnám kivenni meg semmit próbára sem, mert jó ha egy van ami megy.

Annak sincs értelme, hogy a FET-ek lennének olyan értelemben rosszak, hogy pl a feszültséget nem bírnák, mert magától a feszültségtől nem történik semmi, csak ha mozgatni akarom a motort, akkor nem megy egyik irány.

Na, holnap valamit még megnézek rajta a diódát is kicserélem pl. meg a FET. et még egyszer, illetve annak is teszek aljzatot, hogy könnyen lehessen cserélgetni is, próbálni, komolyan eszméletlen már ez az egész, hogy egy rossz kis panelt nem lehet összerakni úgy hogy működjön.

Ez az egész arra megy ki, hogy működjön, francot se érdekli, már mennyi ideig tart kideríteni, mitől nem jó, a panelen is a nyákot is ellenőriztem, hogy nincs zárlat vagy valami rossz dolog, de az is jónak tűnik teljesen ugyanolyan, mint a másik.

tibs

Hasonló problémával már én is szívtam.
A megoldás az volt hogy az összes átvezetést átforrasztottam mert a lyukgalvánozás volt a ludas.

000000000

Vékonyan le kell olajozni a panelt úgy ahogy van , aztán átbaxni a szomszédba, hogy szopjanak ők vele :)  
Ha erre jársz adok neked 3 darab DSSC vezérlőt.
Nekem már nem kell.
Anno a habvágó gépemet hajtotta.  

s7manbs8

Sebaj, ma újult erővel , még vehemensebben megtámadom a panelt, az alaktréeszeket is tesztelem, feszültségre is már, meg valami működő egyszerű áramkört csinálok neki, nagyfrekire is, mert ki tudja mennyire halt meg, ugye az alkatrészek nem mindig úgy romlanak el, hogy zárlat vagy szakadás, csak éppen megváltozik a határértékük, és a többi.

b4nm7gjvr

....az alkatrészek nem mindig úgy romlanak el, hogy zárlat vagy szakadás, csak éppen megváltozik a határértékük, és a többi.  

Azért ez nem teljesen így van! Az "alkatrészek" bő fogalom, hisz több csoportra oszthatjuk az alkatrészeket...

Nem kérsz egy "Elektron szétszedte és összerakta" topikot? :)

s7manbs8

Nem ,mert akkor mindennap oda írogatnék. :)

s7manbs8

Szerinted hogy romlanak el ? A FET vizsgálatára milyen módszer ajánlanál ? Látom papírod is van  a témáról, hátha van még valami amit nem tudok az adott feladat kapcsán.

s7manbs8

Most eszembe jutott még egy hibalehetőség, volt már, hogy forrasztózsír okozott átvezetést panelen, elképzelhető itt is ilyesmi, lehet le kéne mosnom a panelt nitróval és utána megnézni ...

s7manbs8

A panel a kiegészítésekkel:

http://kepfeltoltes.hu/151112/PICT2883_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

guliver83

Ha valami oknál fogva nem kellene elektronnak akkor engem érdekelne.
Nem ismerem ezt a vezérlőd de gondolom 20 wattos pici szervót tud mozgatni.

PSoft