Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

kozo

Javítok :  
Elektron beírása : a vágd át a panelt itt, kösd át ott , közel jó ötlet . Segít a szimetria javításban de gerjedést az nem okoz .

svejk

000000000

"Azért nem csináltam én ilyeneket, hogy puffer pluszba, míg nem OK, nem purcantom ki,"
Ezért mondtam: Ezt már csak élesztés után.  
Nincs benne áram korlát ???
Akkor ehhez képest a DSSC egy űrhajó vezérlő :)
"ha a szervó paraméter nincs jól beállítva, begerjed,"  
Ezért érdemes lagymatag 'P I D" értékeket beállítani.  
Mellesleg nem is feltételeztem egy ilyen rutinos versenyzőnél, hogy ezt nem csináltad meg.

guliver83

Kellene egy kis segítség.
Tudja valaki  Pabló telefonszámát?
Sürgős lenne, mert emailre még nem érkezett válasz.

s7manbs8

Pluszba csináltam már hozzá, csak még nem kötöttem be. :)

s7manbs8

Itt az áramkorlátom, ezt most ki is próbálom vele, így nem tud megindulni 100A, ami miatt eleve kiakadhat, elég egy kis erőigény többlet, vagy pedig nem lehet kihasználni a motort rendesen, ha a PWM kitöltést korlátozzuk.

Persze ez nagyobb motoroknál érdekes inkább.

http://kepfeltoltes.hu/151114/PICT2891_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

Újabb fejlemény, a saját paneltervem se működött az egyik a kettőből. Lemostam a panelt nitrohígítóval és utána megjavult, nem is igen a labortáp a tettes ezek szerint, ami sz forrasz kenőcsöt használtam, az vezet át bizonyos feszültség felett úgy néz ki. Majd még a többi panelt is lemosom, a plusz dióda ellenállás nélkül is megy emez a panel is a sajátom. Persze ott nincs gerjedési lehetősége, ami a másikon megvan, csak azt is átkötöttem, így azon se lesz, a FET-eket is kipóbáltam mindet, megy mindegyikkel, szerencsére nem halt meg szinte semmi  a végén ez lett az eredmény, nagy örömömre, azért csak rosszul esett volna, ha annyi minden behal.

000000000

Sok eszközt láttam így behalni.
Főleg ahol mikrokontroller volt benne és a kvarcot utólag kézzel forrasztották be. (pár évves eszközöknél gyakori probléma)  
A gyantás forraszanyag, folyasztószer kiöregszik idővel és minimálisan vezetővé válik.
Képes volt úgy megfogni a kristályt, hogy nem rezgette be és totális agyhalottnak tettette magát az áramkör.  
Nálam az aceton vált be lemosásra.  
A hibakeresést sok esetben egy alapos lemosással indítom ha látni a folyasztószer maradványokat.
Utána sok esetben nincs is mit javítani mert megjavul :)  

s7manbs8

Pedig már jártam így régebben, de most valahogy nem ez volt az első gondolatom, hiába az ember ahogy öregszik, úgy hülyül. :)

000000000

Járt utat járatlanra ne cseréd !
Hibakeresésnek ha már megvannak a lépései azt a sorrendet érdemes kultiválni.
Rutin meg az évek, mert ezeket nem tanítják sehol !

s7manbs8

Itt nem a  procival volt  gond, hanem a végfok részen, a FET pl. ugye ha kap egy kis nagyobb feszt, ott szépen a gate beindulgatott magától igencsak.

000000000

A hiba ugyanaz, a vezető vagy vezetővé vált folyasztószer maradvány.
A FETnek annyi is elég ha a Gate lábához hozzáérsz és abból összeszed annyi töltést, hogy kinyit.
Igaz ebben az esetben nem egy szabad Gate lábas félvezetőről van szó , de a lényegen mit se változtak ha valahonnan összeszed annyi kóbor feszültséget, hogy kinyisson.

ggdr57dg

A kész nyákot Alkonekben áztatom. Szinte hozzá sem kell nyúlni, pár perc biztosan elég hozzá, hogy leoldjon mindent, ami nem oda való. Utána levegővel rendesen lefújom (szárazra, mindenhol) Még sosem volt átvezetéses problémám.
Amit az nem old le, azzal többé nem forrasztok. Azt oda kell adni a bádogosnak.

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!
Lenne itt pár homályos folt, az enkderemnek az van megadva hogy 2000 pulse/rev, vagyis 2000 impulzus 1 fordulatra, ebben akkor mennyi felosztású tárcsa van (én úgy tudom hogy 1 vonalka 2 impulzus egy  alacsony és egy magas jelet ad, és ebből van kettő, vagyis 500as felosztású tárcsa van benne az én elképzelésem szerint)?  
A másik kérdésem hogy mit jelent a PPR-és a CPR, mert a motor meghajtó leírásában folyamatosan PPR-re hivatkoznak?

Kelepeisz Lajos

Vagy 1000res a tárcsa és így az A csatornán 2000puls/ford, és a B csatornán is 2000puls/ford?