Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

iiidyyiy3

Ahogy látom azok az IC foglalatok nem precíziós foglalatok. Már újonan is kontaktos lehet...

b4nm7gjvr

Robika37

Köszönöm a segítő szándékot és a gondolatébresztőket. A hibát a kábel okozta jobban mondva a kábel típusa. Úgy gondolom ami nékem jó pár darab van apa-apa csatlakozóval annak más a belső összekötése mint amire itt szükség van egy sima apa-anya és egy két oldalon "tüskés" kombó megoldotta a dolgot. Akkor most haladok tovább a göröngyökön...Kérdeznék is a nagyérdeműtől SMC-E240 párosításnál milyen paraméterekkel induljak néki ? (tudom elhangzott már itt ,de nem találom és a barátom sem akar segíteni)

nffab2gnr

Kérdezném tisztelettel a "tudósokat",hogy a cncdrive által forgalmazott DG4S16035 szervo vezérlő usb csatlakozó bekötését ha esetleg valaki elárulná ,mondjuk balról jobbra [#nemtudom]
Mert ugye ott  GND RX TX Táp sorakozik,csak mi a sorrend.

s7manbs8

Elvileg, ha egy szabványos motor, meg a vezérlő is ugyanaz, ha valakinek pont ilyen van ha elmeséli a paramétereket, az neked is pont jó lesz.  

Itt egy példa, kb:

P0 2000
P1 800    D
P2 1400   P
P3 160    I  
P4 200    
P5 0  
P6 256
P7 0

Van egyik motoromon de ez nem E240 de valami hasonló jó lesz kb.

s7manbs8

Hangolási módszer:

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/806F6F0B775FAF32862572FA0052F2AB" TARGET=_fnew>A Simple Method for Servo Motor Tuning

ANTAL GÁBOR

Pár hónappal ezelőtt behangoltam egy olyan vezérlőt . Én vettem a cncdrive től egy FTDI chippel szerelt kis panelt . Azt csak egyféleképpen lehet rádugni .  ( van egy másik ( finn ) vezérlőm , ahhoz adtak egy kábelt ( a csatiban van a chip ) de nem mertem azzal kipróbálni .   Neked is más az átalakítód? ( és azt akarod bevetni ? )  A cnc drive kis panelon azt hiszem van még egy optó is  

s7manbs8

Röviden leírva a PID hangolási módszer a következő:

P, I, D értéke kezdetben legyen 0, csak a P értékének kell egy kis értéket adni, mondjuk SMC nél pl. ha terminálról állítod, akkor 200 legyen pl.

Addig kell duplázni a P értékét amíg egy egységugratásra a célpozícióra menve elkezd oszcillálni, úgy, hogy lecseng, mondjuk 5-10 hullám idő alatt.

Majd ekkor elkezdjük a D tagot duplázni, ott is kiindulva egy kis értékből, 100 pl.

Addig duplázzuk, amíg egy ilyen ugratásnál a pozícióba érkezésnél csak egy kicsit leng egyet oda vissza, tehát az oszcillálást majdnem megszünteti.

Ezután jön az I tag növelgetése, itt egy egész kicsivel kezdjük, 10-zel pl. és addig duplázzuk, amíg még jobban csökken a beállási idő, de nem is szabad túlságosan megnövelni ezt a tagot, mert akkor megint elkezd oszcillálni, tehát a ló túloldalára nem kell vele átesni.

Ennyi, az én fordításom szerint, amit tapasztalatból írok is már.

nffab2gnr

Köszönöm.Írtam e-mailt.

ANTAL GÁBOR

Robika37

Köszönöm az útbaigazítást sajnos eddig nem sikerült eljutni (a rögös út.. :-D) Sikerült az atty2313-at felprogramozni (verify ok) de nem akar kommunikálni az smc panel meg a pc. Világít a zöld LED amíg nyomom a Resetet addig elalszik aztán ennyi nézegettem a kábelt is (2-es 3-as csatlakozás keresztbe kötve kell neki lenni ?)ha elindítom  a Kozo oldalán lévő terminált akkor feltolja a pc procterhelést a plafonra ,de nem történik semmi (celeron 2,8) [#help] próbáltam az ebben a topicban említett puTTY programot az sem látja (az SMC kártyából is készítettem kettőt nem létezik, hogy mindkettőt elrontottam..) [#help]

pistikeid

Szia merrefelé laksz?

Üdv

s7manbs8

A soros csatlakozója tükörképben van legalábbis az előző panelverziónál, megcserélendő az 1-5, 2-4 lábak ...

s7manbs8

Illetve attól is függ milyen soros kábelt használunk, meg a panelbe tűs vagy a másik féle van ...

pistikeid

Tettem fel ide az ftp-re a könyvtáramba pár dolgot
hátha segit főleg a config bit beállitások.
Üdv