Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

PPR  = háyn impulzus jön ki fordulatonként, a két kimenetének össze jelváltozása magyarán

CPR = hány rés van vágva a tárcsán, ennek 4-szerese a PPR, alapesetben, ha nem osztja valami le, vagy szorozza fel.

Kelepeisz Lajos

Akkor a 2000puls/rev, mennyi résű tárcsát eredményez?

000000000

Már a kezdetleges vezérlők is tudtak 1x 2x 4x enkóder jelfeldolgozást.
1x módban az 1000-es enkóder 4000 részre ossza fel az egy körülfordulást.
2x módban ez 2000 rész.
4x módban pedig 1000.
Mivel az 1000-es enkóder valósan 1 teljes impulzusnál 4 állapotváltozást hoz létre.

http://www.seattlerobotics.org/encoder/200006/enc_3.gif" border=0>

Jobb vezérlőkben már van elektronikus váltó aminél ez az enkóder 1-2-4x feldolgozási részt már ki is hagyták.
Itt numerator denominator van ahova megadott értékkel oszthatjuk le, hogy hány lépés legyen 1 körülfordulás.
Így akár 1 lépés 1 körülfordulást is lehet :)
AC szervóknál is ezt használják mivel ott akár 17-20 bites felbontás se égbekiáltó extra.
Például 17bites 131072 felbontású mezei enkódernek felel meg. (524288 impulzus)
Ezt már semmi nem tudná értelmesen lekezelni ezért is az electonic gear.
Ezzel szinte bármilyen tetszőleges 1 fordulat / felbontás hozható létre.  
A gépemen is 400-as felbontás van beállítva és 1:2 áttétellel 4-es orsókkal és így tud Mach 3-al 8000mm/min előtolást és 0.005mm elméleti felbontást.
A Z tengelyben történt orsócsere miatt se kellet feladni a 0.005mm elméleti felbontást mikor 4-es orsóról 5-ös emelkedésűre cseréltem.
Csak laptoppal rácsatlakoztam a szervó hajtásra és átírtam az értékeket a  numerator denominator-ban és így 500 lépés / körülfordulás lett.
Viszont ez a tengely 10000mm/min sebességű lett az orsó miatt.

Kelepeisz Lajos

Hát ezt nem értem, a vezérlőm leírásában ezt másképpen magyarázzák, ott az be és kilépő éleket számolják, amiből adódik a 2x, és a 4x-es mód, idézném: "A DSP az Encoder jeleit kétféle üzemmódban tudja feldolgozni: 2× és 4× módok. E két mód befolyásolja ugyanazon encoderrel elérhető
motor felbontásokat!
2×-es módban a DSP csak a vonalak belépő élét (pirossal jelöltet) kezeli. Ilyenkor az Encoder alapfelbontása (PPR) duplázódik.
4×-es módban a DSP minden élét feldolgozza a vonalaknak. Ebben az esetben az Encoder alapfelbontása (PPR) négyszereződik.
Javasolt beállítások:
200-1000 PPR esetén 4×-mód,
felette 2×-mód".

000000000

Enkóderjelnél alap az összes impulzus figyelése a vezérlőben, de én jelfeldolgozást írtam.
Tehát ha 1x a jelfeldolgozás akkor minden impulzus feldolgozásra kerül.
Végül is a lényegen mit se változtat mert ki így ki úgy nézi, még gyári vezérlőben is láttam megkavarva.
Mellesleg ez milyen vezérlő ?

Kelepeisz Lajos

000000000

Az egy igen csak elavult darab.
Nem akarom bántani Magit, de a profi vezérlői is elég gyermetegre sikerültek, de 8-10 éve nem volt más lehetőség csak ezek vagy ipari farvizén evezve és az onnan levetett vezérlőket használni.
Nekem sikerült egyből átnyergelni a léptetőmotorról az AC szervóra, és azt kell mondanom, hogy Trabant kontra Mercedes esete.  

Kelepeisz Lajos

Azóta szoftvesesen változott a vezérlő, állítólag fejlesztve volt.

Kelepeisz Lajos

Visszatérve a témához, van egy Heds 5500 h enkóderem is aminek azt írják 400PPR vagyis 400inp/fordulat, én úgy tudtam a 400 az a tárcsa réseinek száma, jaj de nem egyszerű.

000000000

A H jelölés 400 CPR-t jelent azaz 400 rés vagy 1200 PPR (Pulse Per Rotation)

svejk

Nem lesz fehér lepedékes?
Régen mindig denszeszben áztattam, aztán jött ez a fránya lepedék. Azt sajnos nem tudom, hogy a gyanta változott az ónban vagy a denszesz minősége.
Mostanában gyári nyák lemosót használok, mert kaptam, de ugye előbb utóbb ez elfog fogyni.

svejk

A CPR az cycle per revolution, a PPR pedig pulse per revolution.
Ami az encoderre van írva az a CPR, pl. az 500-as encoder tárcsán 500 fizikai vonal van.
Ezt aztán a vezérlők vagy 500-nak vagy 1000-nek vagy 2000-nek látják. (1x, 2x 4x üzemmód)

svejk

000000000

Lajos!
Először a motorod encoderének egyik csatornáján mérd ki, hogy egy fordulatra hány impulzust ad ki. Utána ezen tudsz módosítani a szervód beállítása kapcsán, ahogyan a gyártója leírta neked.

000000000

Áááá dehogy, a mi PÁLunk már 3 szoros encoder jelfeldolgozást is híreszteli.:)