Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Nem olyan rossz az...
Én sokat játszottam vele.

svejk

Az AC szervoknál az a 17-20 bit az abszolute encderre vonatkozik, nem az 1 fordulaton belüli felbontásra.

designr

Én is sok jót hallottam rólla..hossz évekig használják hibamentesen..nem kényes a motorokra

Kelepeisz Lajos

Megpróbálom pontosítani mire is gondolog, Itt írja a szerző a vezérlő leírásában: "Encoder használati mód. Kétféle üzemmód lehetséges: 2×-es és 4×-es mód. Az encoder alaposztását 2×-ezi, vagy
4×-ezi (pl. egy 500-as PPR alaposztású encoderből, 4×-es módban 2000-res felbontású lesz)".
Ott a példa 500 as encoder 4X-es módban 2000 felbontású lesz, ez most mit jelent akkor ezt még kell 4x-ezni, vagyis ez 8000PPR-t jelent egy 500 résű encoderen, ez az amit nem értek???

000000000

Ezt elírtam , de csak az hibázik aki tényeket is közöl :) Svejk akkor javíthatod is, ha már figyelmeztettél.
Köszi !  

Kelepeisz Lajos

Légyszíves a #12929 hozzászólást is töröljétek.

svejk

Tudom...
De most durci vagyok, nem vagyok hajlandó javítani semmit amíg meg nem javultok. :)

svejk

Az 500-as encodert a 4x módban 2000-nek látja, azaz 2000 step impulzus kell a vezérlőnek, hogy 1-et forduljon a motor.

000000000

Akkor ne javítsad, de én legalább elismerem, hogy hibáztam :P  

Kelepeisz Lajos

Meg azt sem értem hogy a 500-as PPR alaposztású encoder az most mennyi 125CPR?

svejk

De üzemeld be, és akkor minden világos lesz...
Most nem akarlak még azzal is megzavarni, hogy van benne egy szorzó is.

svejk

igen.

De most végül is mi van a  motorod encoderére írva???

svejk

Annyi megjegyzéssel hogy a PPR az nem alaposztás.
Az alaposztás a CPR, azaz amennyi vonalka van a tárcsán.

designr

A 17 bites encoder akkor mennyi is fordulatonként?

Kelepeisz Lajos

A kisebbik motoron  heds 5500H 400 PPR
A nagyobbikra meg az van írva 2000 PPR
Ezeket az értékeket szorozza fel a szervó vezérlőm 2x, vagy 4x?