Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Elektron, Én is hamarosan megépítem ezt az áramkört 70w-os szervóhoz, én a sufnicnc oldalon lévő nyákot építem meg, a te nyák verziód szerintem még a régebbi ami még nincs továbbdolgozva.

Kelepeisz Lajos

MKS típusú kondit lenne a mefelelő.

Kelepeisz Lajos

Idézném MKS kondenzátor: szűrő és túlfeszültségvédő kondenzátor analóg és digitális  áramkörökben, valamint az audio technika területére
Anyaga: fémezett poliészer-fólia

s7manbs8

Az 1uF van ott csak lehet a felirat nem jó, de soros ellenállás nincs vele.

Ha megnézed, a bal felső sarokban a gate fele menő vezeték sokáig párhuzamosan megy a a nagy áramú vezetékkel, nekem az az egy gyanús mindenesetre.

s7manbs8

Ennek a régi verziónak még volt olyan hibája, hogy a processzor fele menő GND vezeték közösen ment hosszan a nagy áramú motor GND-vel és emiatt pl. resetelt a proci, de azt egy átkötéssel megjavítottam. Az új panelt nem csináltam belőle én, meg ha valami nem megbízható inkább nem csinálok belőle amúgy sem, hacsak ki nem derül mi a fene baja van.

s7manbs8

Maga a nyákterv is jó, hogy megvan, köszönet érte Kozo -nak egyébként.

s7manbs8

Aha, pont én is azt mondom itt előbb, most látom te is írod, hogy az nem túl jó, hogy ott mellette fut.

Mindenesetre a soros táp ellenállással úgy néz ki, megy most a motor, mert emiatt úgy korlátoztam, hogy nem tud 20A-ek megindulni, mert a kondi miatt pillanatnyi áram szerintem iszonyú lehet, a C10 1uF-on, na ez is érdekes lenne, hogy mennyi is tud ott folyni, bekapcsoláskor.  Szimulátorban kéne valahogy berajzolni, mert a kondi valóságos ellenállása is meg induktivitások miatt a nyák miatt stb., persze nem végtelen , de szerintem elég nagy lehet .

Kelepeisz Lajos

Nem jobban járnál ezzel az új panellel ami Kozo oldalán van?

s7manbs8

s7manbs8

Ez a panel már megvan, újat nem akarok építeni, egy ellenállást tettem sorban a táp puffer kondijától a FET drainek felé, megszkítva a avezetéket a panelon. Meg felül azt a gate vezetéket is ki lehet iktatni pótolva egy olyannal, ami nem ott megy el a vastag mellett, ezenkívül a gate ellenállást növelni lehet 33R értékre pl, hogy ne legyen olyan gyorsa  be kikapcsolás, meg diódával kikapcsolást gyorsítani.  

Az új panelt most nem is látom, valamelyik nap le akartam tölteni, de a vírusirtóm jelez az oldalon, inkább nem néztem meg, régebben láttam azt is. Ide meg tudod mutatni  a képét , ha megkérlek rá ? Az újnak, hogy ott hogy is megy a vezeték ezen része ? Meg mintha a kondihoz is tett volna soros ellenállás, meg a kondi értéke is csak 100nF lett volna valami ilyenre emlékszem.

Kelepeisz Lajos

Igen, most néztem meg, motor fordulatszabályzókba  
az FKP kondikat ajánlják.[#eljen]

PSoft

s7manbs8

Erre vírusfertőzést ír nekem, nektek nem jelez ? Avast. Nem merem megnyitni se. Ide bemásolhatnád  a képet, nem a linkjét.

s7manbs8

Kapcsolóüzemű táp építéssel foglalatoskodtam nemrég, onnan rémlett, hogy mintha azok jobbak lennének ilyen helyekre. :)

PSoft

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/SMC1.2.JPG" border=0>