Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

ArtCam & Relief marás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:10

Előző téma - Következő téma

000000000

Én, még a kérdésed sem értem.

4ybj8h3c8

Motortengely merőlegessége rendben van?

noctiluxx

Artcamben a smart engrave funkció, ezt nem írtam :)
A merőlegességre én is gondoltam, de akkor nem egyformán lennének rosszak az élek mindenhol, hanem eltolódva?
Azt kipróbáltam, hogy a 15 fokos szerszámnak 17 fokot adok meg (artcam a felét kéri, tehát 30 helyett 34), ilyenkor viszonylag egyformák lesznek az élek és nem vágja le teljesen. Mert ilyenkor a vektorhoz képest kicsit távolabb kerül a szerszámpálya. Csak ilyenkor bukom azt a maradék 2-2 fokot, ahová amúgy beférne a szerszám.
Mértem a gravírtűket is, a hosszuk nem kopott megmunkálás során... ez magyarázná, hogy ha pl a 0.2-es szerszámpályát olyannal csinálnám, ami már pl.0.25-re van elkopva, akkor minden lejjebb kerül, és az élek tetejét levágja. Próbáltam bescannelni, fényképezni a gravírtűket, de nem tudom így megmérni, sajnos megfelelő felszerelésem nincs ehhez. De bízom benne, hogy én rontok el valamit :)
Jellemző, hogy ha mondjuk kézzel megforgatom a motort és 0.01 a lógás, az 24000 fordulaton megnő?

s7manbs8

Maga a gravírtű szerintem eléggé merev, az nemigen hajlong, inkább törik.

noctiluxx

Már úgy értem, hogy az egész miskulancia motor tengelyestől [#vigyor2]

4ybj8h3c8

Én azért belenéznék abba a függőlegességbe, még a fotón is látszik, hogy az egyik irány nem OK.

noctiluxx

Meg fogom nézni! Mezei amatőr hogy álljon neki ilyesminek?

4ybj8h3c8

Rögzítesz egy aludarabot, és laposvégű maróval marsz két durván 3 x 3 centis sík felületet.
Az egyiknél X irányban mozogsz, a másiknál Y irányban teszed a hosszabb utat. Pl. 6 mm maró, öt milliméteres átfedéssel. (Vagy 1 mm, akinek nem tetszik az úgyis beleköt)

Utána egyszerűen végighúzod a körmödet a felületen, ha lépcsőt érzel, akkor nem függőleges. Ha megnézed egy nagyítóval,azzal is látni, hogy pici váll marad.
Bejlag, újramar, addig kell kínlódni amíg tökéletes a felületed.

Én így csináltam, működött, a hiperszuper ISEL mechanikánál több mint millimétert kellett a marómotor rögzítése alá bepakolni, hogy függőlegesbe álljon.

Profik biztos nem így csinálják, de mint látjuk vagy másfél óráig válaszra sem méltatták a kérdésedet, max. majd az én módszerem után kezdenek kaffogni, hogy mekkora baromság.

noctiluxx

Köszönöm! Én türelmes vagyok :) Sokszor jutok odáig, (mással is)ahol már tudok cifrákat kérdezni :D De mivel amatőr vagyok, várok :)

Motoros

Szia István!
Mint már beszéltünk is róla, jó sok oka lehet az említett hibának.
Csak pár ami eszembe jut:
--Gravírtű fokhiba.
--Z irányú nullázási hiba.
--Nem hiteles a Z irányú (vagy X  Y) lépés...ezt ellenőrizni mérőórával.
--Kottyanás a z irányban, de a másik két tengely is bejátszhat
-- szoftverhiba (ezt kizárnám)
--esetleg merőlegességhiba..ami alább szóba került.

Kérdésem: A nagyolással, ha végeztél akkor köv. szerszámcsere.
Na most a kritikus fazonadó gravírtű behelyezése után veszel egy síkot és utána ugyanazzal a befogással marod a fazont?
Vagy csak nullázod valahol "Z" ben  a tűt és marod egyből a fazont?

Kellene egy olyan teszt, hogy szerkesztesz AC ben egy kis részletet ami egy rövid tesztmarás... ami nagyolás nélküli...azaz csak a gravírtű dolgozik.
És azzal kezdesz,---úgy generálod a programot--- hogy marsz a tűvel egy síkot aztán ugyanabból a befogásból a fazont aminek a végén van a 0.1 mm lap.
Talán így egy két hiba kiesne, ugyanis esetedben pár század itt-ott és már összejön az a fránya egy tized.

Motoros

" hogy ha mondjuk kézzel megforgatom a motort és 0.01 a lógás, az 24000 fordulaton megnő? "

Erre jól meg kellene gondolni a választ.
Mi van ha terhelés nélkül csak kézzel tekerem és mérem az ütést?---Nincsen semmi, mérem amit mérek--ez az alap hibajel.

Mi van ha oldalirányúlag is megterhelem és még mindíg csak kézzel tekerem?--- (Biztos nő az alaphoz képest.)

Mit van ha nagy a fordulat terhelés nélkül?

És mi van nagy fordulaton változó terheléseknél?

Kitárgyaltuk ezt már valahol?

noctiluxx

Igen, már beszéltünk erről telefonon :)
Elég sokat elvisz a nagyolás, és szerintem olyan nagy terhelés nincs. Kis fogásokkal megyek csak és igyekszem a lehető legkevesebbet kilógatni a szerszámból.

1mm hegyűvel:
Stepover 0.4mm
Stepdown:0.5mm
Feed:5mm/s
Plunge:2.5mm/s

0.2mm hegyűvel:
Stepover 0.08mm
Stepdown:0.35mm
Feed:2.8mm/s
Plunge:1.8mm/s

24000RPM

noctiluxx

Bár belegondolva, ha terhelés miatt hajolna a mechanika, annak az eredménye inkább a kevesebb anyag leválasztás lenne mint a több, nem?

noctiluxx

Ezt mindenképp kipróbálom holnap! Nem láttam, hogy kétszer válaszoltál [#vigyor4]

noctiluxx

Megrángattam a gépet....
Link
Ez a gép különben: