Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

kg0sy39yf

Gábor arra kíváncsi, ha pc vezérlés nélkül egy előre feltöltött ciklus (arduinoba programozva) esetén hány herc-re képes..?

remrendes

Szerintem egyrol beszelunk, a 10kHz az a motorok szamatol fuggetlen.

kg0sy39yf

Na ne már!
a kütyü 16Mhz és ez megy is neki.
de itt van minden róla ?!

kg0sy39yf

Bár a klónok esetében nem tudom mi a helyzet![#nemtudom]

D.Laci

Na ne már!  :)
Olvasd csak végig az elejétől 5x, aztán végétől az elejéig 5x, utána 20x össze-vissza, amit linkeltél.
Írj egy pár soros programot ami csak step jelet ad ki, és mérd meg hány MHz lesz.

frob

hány tized MHz lesz..., hiszen az órajel != a portok kapcsolgatásának frekijével!!!!

ezért is írják hogy 30kHz a max lépési freki, arduinoval ami csak 8 bites procit tartalmaz, vannak olyanok amelyek 32 bitesek, és valaki st32 re is megcsinálta a portot, na ott már megvan a 100kHz is...

ez főleg akkor kell ha szükséges a gépet mikrolépésben gyűrni, míg fél vagy negyed lépés elég, addig a hobby gépekkel nem igazán lépjük át a határt, ügye a mach3 is alapból 25kHz el ketyeg, csak jó gépen szab felvenni jobban... és az is untig elég

ez is egy válasz, már ha a kérdező valami ilyesmire akart rákérdezni....

kg0sy39yf

Arra akartam utalni nehogy 10kHz megfogja!

Dakota25

Gábor!
A GRBL elméleti maximuma 328-as CPU-val 40 kHz csatornánként, három csatornára. Ez erősen elméleti!
Már 20 kHz is csak bizonyos esetekben érhető el.
Az elfogadott stabil-üzem limit 10 kHz körüli.
Ez kb. annyi, amennyit a múltkor mondtam.

A DRV8825 elvileg tud 250 kHz-et, de ez nem jelent semmit. A SW+HW nem tud többet. Ha nem kéne G-kódot értelmezni, lineárisan interpolálni, ezer dologra figyelni, akkor el lehetne érni a DRV határadatát, de hát ez rózsaszín álom...

ANTAL GÁBOR

Köszönöm Ha már mondtad akkor nem vésődött be.  Most azért érdekes mert Zsolt ( Pall ...) segítségével rákerült a gépemre a program és egy Nano is fel lett programozva. Szeretnék egy kicsit játszani ...
 Azt már látom hogy amire kitalálták arra nagyon jó és fantasztikusan olcsó . Biztosan csinálok egy mini gépet , mert most ha egy nyákot akarok csinálni akkor 4 km t kell autóznom a műhelyig ahol van egy gyári Isel . Praktikus lenne itthon ( akár pizsamában hajnalban ) beindítani a mini marót ha kell egy nyák
Svejk révén megszereztem életem első laptopját . Most már kezd értelemet nyerni a dolog ...

MINDENKINEK KÖSZÖNÖM aki írt a freki ügyében !!

kg0sy39yf

Leteszteltem.
Elég a STEP-DIR
Eredeti elektronikát el kellesz felejtenem sajnos. :(
Indulás után 8-10 mp valamelyik gyári IC letiltja a 24V-ot a motoroktól. De ha megtalálom melyik [#violent]! (valami védelmi mechanizmus)

Szóval meglepő volt, hogy két madzagon el lehet rángatni egy Unipolárist.
[#worship]

000000000

CNC USB controller amin egy PIC18F4550 volt szó pwm maximális értékéröl amin max egyszere 2 axis dolgozik egyszere 25...30khz voltak már számolási gondok...

000000000

irtad van valami pic a ref fesznél?

000000000

igen mivel szabvány step/dir... nagy igényei nincsenek!
Enable meg a vezérlö sajátosága logikai szinten egyszerübb tiltani mind még egy plusz külsö áramkörel tápfesz kapcsolgatni....

kg0sy39yf

Akik ki szeretnék hagyni a CNC shield-et a megoldás a következő: (alapértelmezett beállítás)

Motorvezérlők kötése:
https://discuss-assets.s3.amazonaws.com/original/3X/0/7/079300840cd92ad62e5853e4d39ce5dcca1c9e06.png

Nano esetében:

szf

van ezekhez valamilyen sorkapcsos kifejtő panel?