Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

000000000

Azt a motorvezérlö ic tudja kezelni milyen motorhoz való amit emlitesz!
De ez is step/dir szabványu rendszet ami a cnc shield tülábakrol le tudsz veni tengelyenként.... a most meg álmodot nyomtatos meghajtok bemenetére...

kg0sy39yf

Nincs Shield!
És ha közvetlen az arduino vezérel akkor 8,9,10,11 az egyik a a 3,4,5,6 lábakat meg a másik unipoláris elfoglalja.
hova tegyem az unipolárist!

kg0sy39yf

második esetben bipoláris akart lenni.
az az 2 uni + 1 bi

000000000

az arduinod programbol tudod a lábkiosztást step/dir melyikre van konfigolva?
219 linkeltél kapcsolást azal mi a gond? ott is van step/dir vezérlö bemenet!

000000000

STK672  nano
CWB=====dir
CLK====step

haonlo szériás meghajtó

link1

kg0sy39yf

szóval akkor marha egyszerűen osszam ki szoftveresen mert akkor van elég pin!

Meg akarom hagyni a gyári elektronikát ( mert olyan szép[#nevetes1] )
De ahogy látom beleforrasztás lesz a vége mert a sorkapcson nem találom az összes jelet. (vagy csak nem tudom mérni)

000000000

megfelelö lábra kell definiálni az ardu lábakat pl step digital pwm.... dir jo a normál digitális lább is..

kg0sy39yf

Magyarán három lábkiosztásról eltudom vezérelni?
Jól értelmezem?
1.STEP
2.DIR
3.ENABLE

Mert a vezérlő ennyivel is el van:
Ha nincs ENABLE akkor inaktív ellenkező esetben aktív.
Ha nincs DIR akkor óra járásával megegyező, ha aktív akkor ellenkező irányba forog.
Ha nincs STEP akkor állunk, ha közbe van enable akkor tartóáramon?

[#conf]

000000000

ENABLE nem látom igazán de ezt probáld ki mit csinál alap konfigba a vezérlön mert ez más vezérlöné szabadon van akor engedélyez!
drotoz össze egy vezérlöt és proba!

ANTAL GÁBOR

Ki tudná megmondani hogy ennél  az arduinos CNC-nél mekkora lehet a max step freki . Gondolom az lesz a válsz: hogy az sok mindentől függ ...
 DE a még biztosan kiadható maximum érdekel

remrendes

Ugy olvastam regebben valahol, hogy elmeletben 100kHz, gyakorlatban 30kHz, a stabil pedig 10kHz.

RJancsi

Naív kérdés (nem ismerve az Arduino lelkivilágát): a Step jeleket egyszerre adja ki a három motorra vagy egymás után? Azaz a 10 kHz "összesen" vagy motoronként külön-külön értendő? Másképp fogalmazva a 10 kHz akkor is annyi ha csak egy motor mozog és akkor is ha mind a 3 egyszerre? Nem tudom érthető-e a kérdésem... [#fejvakaras]

remrendes

Ez labankent ertve. Igaz, azt is olvastam valahol, hogy vezereltek mar vele szervot 62kHz-cel is.

frob

bár nem néztem szkóppal, de léptetés üteme mondjuk 10kHz, akkor minden egyes ütemnél az adott lépés szerint bebillenti a lábakat, tulajdonképen egyszerre
tehát nem úgy lép hogy minden lábon végigszalad, csúnya is lenne...

s7manbs8

Ha a 32 bites procival megy, tud az 200 kHz-et is.