Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

000000000

Majdnem jó, amit írtál csak lehagytál egy fontos szócskát, a "szög"-et. Egy léptető motornak szögsebessége, és szöggyorsulása van, nincs neki sebessége, és gyorsulása, ezeket a kifejezáseket egyenes vonalú mozgásra értelmezhetők.

A következtetésed is majdnem jó, csak erre is van egy szakkikfejezés, az adott léptetőmotor start/stop szögsebessége a döntő.
Ha ezalatt szórakozunk egy motorral, lehet olyan egyszerűen programozgatni, hogy sebesség egységugrasztva indítom.
Egyébként meg kell a szöggyorsulással is foglalkozni, mert az a szerencsétlen léptetőmotor csak forgás nélkül visítva jelzi, az Ardunió gazdája virtuális valóságban él, és azt hiszi, amit lát a csicsavilág felprogramozáskor, az a valóságban is úgy lesz.[#conf]

gk6nzg8h4

Ha tehát a programozó hozzátesz a programhoz egy gyorsító/lassító rámpát, amit tesztekkel ellenőriz, akkor még jól is működhet.

PSoft

Javaslom, építs, vagy vegyél egy pár tízezer forintos "mezei" 3D nyomtatót,és kezd el használni a maga nemes egyszerűségében.
Meg fogsz lepődni, mire képes manapság pld. az "Arduinós virtuális valóság, vagy...csicsavilág".(ha már őt említetted)

000000000

Így igaz![#eljen]

Csak ugyen itt a feladat kapcsán két motort kell egyidejúleg, szinkronban kezelni, és borulnak ezek az egész számos arányú egyszerű programozási lehetőségek a gyorsulási rámpa szakaszoknál.

000000000

Nagyon preciz vagy mind mindig![#vigyor]
Egy bemutató videót majd munka közben is dobjál fel róla![#taps][#kacsint]

000000000

Nem lepődök én meg már semmin.
Köszi, de a Robsy CNC vezérlő rendszerekben épp eleget foglalkoztam már ezekkel a feladatokkal, annyira ismerhetsz, imádom a villamos motorok lelkivilágát, hajtásdinamikai kérdéseit.
Építettem már 3D nyomtatót is, igaz saját vezérlővel a cs. világ, és G kód nélküli verzióban.

A te szerencséd ezeknél a kütyüknél pedig az, hogy a fejlesztőmérnökök helyetted már megoldották ezeket a mozgásdinamikai feladatokat, és neked csak pár ikon klikkelgetéssel kell törődnöd a deriválási örömök nélkülözése mellett, amikor átküldöd a G kódokat a kis kütyüdbe.
Mondjuk még egy kicsit a virtuális grafikákon én csiszolnék ezeknél a programoknál, túl sokat "füllentenek" a csodálatos síklapú nyomtatott felületek mutogatása kapcsán, pedig mint tapasztalhattad a valóság mindig más ezeknél a kinyomtatott dolgoknál. A lényeg az, hogy ez se zavar téged, van aki viszont nem szereti, ha sokat hazudnak neki.[#nyes]

PSoft

Köszönöm az "én szerencsém"-ről írt "fölmagasztaló" eszmefuttatásodat.
Mindig is tudtam olvasni a sorok között.:)
Pontosan ezt vártam Tőled, erre számítottam.

"Nem lepődök én meg már semmin." -írod.
Én sem.

VViktor

Szia.

Ezt nézd meg ,van hozzá forráskód is :)

frob

Gondoltam hogy ez lesz az amit szeretnél
nos akkor kicsit másképp állnék hozzá
először is a motorok, eleve nagy osztással kell menjenek, netán áttétellel
hogy a felbontás minél finomabb legyen
és akkor kijön hogy míg a csévetest fordul pl 1/8-ot akkor a drót helyező motor pedig csak 10et lép
most csak mondtam valamit...

lényeg jó felbontással elérhető az amit szeretnél
de 100/10 lépés mennyiségnél nem
100 000 /10 000  lépésnél már igen

és jó lesz a sima if es szerkezeted is

frob

ezen a fideón jól látszik hogy az arduino bizony csak úgy tolja kifele a jeleket, szinte folyamatosan világítanak a step jelek...

Devecz Miklós

Jó lesz a 10/100-as osztás is, csak be kell szorozni a motor lépésével (200), és a vezérlő mikrolépésével (16-32)
Így már nem is olyan lassú. [#wave]

000000000

Néz bele (Marlin_main.cpp) tele van jó ötletekel függvényekkel!

ercd2gjn

Nem nagyon értem mi a baj a szögsebesség és a szöggyorsulás szavakkal... [#nemtudom]

Túl csicsavilágos? Félsz hogy túl sokan értenék?

Ha ismeretet akarsz terjeszteni írhatnád pl. így:
"szöggyorsulás (a szögelfordulásának az idő szerinti második deriváltja) "

Hidd el, ettől a tudományoskodó fogalmazási stílustól nem fogsz okosabbnak látszani...

000000000

A szöggyorsulás kapcsán nem pontosan arról beszélsz, amiről én írtam.
Egyéb állításid, feltételezéseid se igazak szerintem.
Kérlek, gondold át miket is írtál, és azoknak mennyi köze van a TÉNY-ekhez.

Varga Ferenc

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, van egy cnc shield v3 van hozzá arduinó, is de e nélkül szeretném bekötni.A Mac3 step dyr jelét szeretném használni, mi a véleményetek meg oldható?