Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

svejk

Hát nem... pedig nincs más azon a gépen sem.

svejk

Lefordítottam/beégettem a "lassú" alaplappal újra az Arduinot, semmi változás.

Külső tápfesz is meg volt...

Két különböző gyártmányú alaplap nem lehet ugyanolyan hibás.

Az UCCNC telepítése is simán ment.

frob

van az alaplapon sima mezei soros port?
egy ttl átalakítóval csak simán a sorosra dugni az arduino-t

vagy ha megnézed és valami ratyi com port van az alaplapon lehet 5V jön ki belőle nem a szabvány 12 akkor simán rákötve is jó lehet...

az usb-t meg csak tápnak használod?
egyébként az alaplapi driver a sajátja nem pedig amit a vin feltett, az fent van?
mert az már többször okozott nekem spec problémát...

svejk

Megoldva, Dezsoe hathatós segítségével.

Nem hardware hiba volt, de a csillagok együttállása is kellett a hibához.

Úgy néz ki mégsem lehet Az UCCNC könyvtárat másolgatni büntetlenül, legalábbis a Modbus rész megsértődik miatta.

pa0n9mw

Üdv
Feltettem a marlin 1.1.9 verziót a GT2560 alaplapra  több kevesebb sikerrel.
Első bajom az volt hogy a szalagkábel csatlakozók a panelon forditva voltak beforrasztva, igy nem kapot tápot az LCD, de ezt megoldottam  

Második bajom hogy jelentős kb. 15 fok túllövés van az extrudernél amikor felfűti, ez szerintem túl sok.
De utánna már tartja a beállított hőfokot.

#define DEFAULT_Kp 19.86
 #define DEFAULT_Ki 1.0
 #define DEFAULT_Kd 98.83

Ezek a pid paramétererek vannak beállitva a CTC mk8 extruderhez.

Melyik paramétert kellene válltoztani hogy ne szaladjon ennyire túl?

Próbáltam a geeetech mk8 hoz megadott paraméterekkel de azzal is túlszaladt.

#define DEFAULT_Kp 12.33
 #define DEFAULT_Ki 0.51
 #define DEFAULT_Kd 74.50

vjanos

Hideg extruderrel futtass egy PID autotuningot, az majd néhányszor felfűti, és ad neked használható értékeket.

Egyébként azt hiszem, hogy túllövésnél a Ki-t kell csökkenteni.

pa0n9mw

Üdv
Köszi a tanácsot, futtattam de nem segített.
A probléma megoldását a PID_FUNCTIONAL_RANGE 10
nagyobbra állítása jelentette.
Amíg ez a határon kívül van teljes teljesítménnyel fűt ezen belül aktív a PID.
Eddig azt csinálta, hogy a 210 fokos extruder beállításnál teljes erővel fűtött 200 fokig, akkor kapcsolt ki a fűtés nem csoda hogy túlszaladt 10-15 fokot is.
Most hogy átírtam 20 ra így már kikapcsol 190 foknál és onnan veszi át a PID a szabályzást, most a túllendülés 2-3 fok csak.

pa0n9mw

Üdv

Újabb megoldásra váró probléma.
LCD menüben van egy olyan menüpont hogy MOTION.
Na ebbe ha belemegyek tök üres.
Az eredeti programnál itt lehetett állítani a tengelyparamétereket, itt meg semmi nincs benne.
Tudja valaki hogyan lehet előcsalogatni ezt a menüt, a config.h ban nem találtam ilyen lehetőséget

vjanos

Jó thermisztor van beállítva?
Vagy ez valami túlméretes hotend vagy fűtőpatron?

A control/motion üres?
Mennyire konfiguráltad szét a konfig fájlokat? :)
Ha pl bekapcsolod az automata szintezést, az kivesz onnan néhány lehetőséget, de tejesen üresnek szerintem nem kellene lennie.
Egy alap minimál konfiggal is üres?

pa0n9mw

Üdv
Elvileg jó a thermisztor mert jól mér és tartja is a hőfokot.
Nincs ebben semmi extra hottend sima CTC DIY prusa klón.
De hát szerintem természeres jelenség, ha egy tömböt teljes erővel füt 200 fokig túl fog szaladni a 210 en.
Most hogy megnöveltem a PID_FUNCTIONAL_RANGE értékét 25 re, jóval hamarabb átveszi a PID a szebályzást és nem szalad túl.

Motion kijelzés megjavult.
Rosszul állitottam be az LCD részt
2 lehetőségvolt a NO_LCD és a SLIM_LCD azt hittem valamelyiket választani kell a kettő közül és a slim et választottam.
Most hogy mindkettő kommenteztem megjelent az összes menüpont.

Viszont egy érdekes jelenségre mincs magyarázat.
Eredeti GT2560 panelból tettem át ebbe a GT be az A4988 stepper meghajtókat, minden jumper azonos mégis az ESTEP belállitást 95 ről át kellett írnom 230 ra hogy pontos .
A többi tengely pontos maradt.
It van 2 mentés az első a túlfutásos a második meg a szerintem jó beállitással

000000000

Tegnap este letöltöttem a Marlin 1.1.9 verziót, vagy ma vagy a hétvégén kipróbálom hogy működik. Előző verzióm 1.1.7 volt, arról mindent átvittem, de az 1.1.9 verziót átalakították és a PID jobban működik szerintük. Kipróbálom, de remélem probléma nem lesz.

Dakota25

Ha deltád van, nem javaslom. Irgalmatlan mennyiségű bug lakik benne, főleg a Bedleveling környékén.
Chartesi-vel tán megy - nem tudom.

pa0n9mw

Üdv
Nekem így sikerült belőni, szépen alulról közelít a görbe nem is akarom tovább állíthatni.

000000000

Nem Deltám van. Ma kipróbáltam de minden rendben néz ki és működik mint azelőtt. Nem mondhatom hogy különbséget érzek, de még nem sokat használtam.

000000000

Ez nagyon szép.