Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

0twrtb8ni

Urak. kérdésem lenne. ha használ itt valaki Arduino uno r3-at cnc shield-el + nema 17-es motorral a4988 vezérlővel. mekkora tápegységet tesz a cnc shieldre?

Devecz Miklós

Ha csak a motorokat akarod meghajtani, akkor a 12V 5A bőven elég.

0twrtb8ni

12 volt 5A 60w táppal csak nyöszörögnek a motorok. igaz valamilyen eszközé volt a táp. no meg melegednek a vezérlők hűtőbordával is.

Köszönöm a választ.

Devecz Miklós

Akkor valami nincs jól beállítva. [#wave]

0twrtb8ni

Előfordulhat. Komolyabban nem szeretnèk foglalkozni vele. Csak megint a kezeim közè került. Meg ugye idő közben lett egy 3d printerem.

000000000

Az attól függ milyenek a motorok és hány motort akarsz hajtani Az UNO CNC shield 4 motort tud hajtani, ha a motorjaid 2A-es akkor 8A az a minimum, de arra 1/3-al ajánlatos növelni, úgyhogy 10A alatt szerintem nem jó. De ha 3D printert akarsz vele használni, vagy pedig maró motort is az hajtja akkor még több kell.

Na meg a másik az hogy ha magasabb feszültséget kötsz a CNC Shildre akkor gyorsabban tudod a motorokat hajtani. 12V az nagyon kevés szerintem, bár működik azzal is, de én egyik gépemet 24V-al a másikat 36V-al hajtom hogy a cél sebességet elérjem.

000000000

Az nem baj hogy melegednek, elég sok meleget bírnak. Ha viszont megakadnak néha az sok mindentől függhet. Egyik probléma az hogy szerintem 12V 5A az kevés. A másik az is lehet hogy nagyon magas microstep van beállítva, ha 16 van akkor csökkenteni kell 8-ra, mert akkor a motorok erősebben működnek. Az is lehet hogy a driver nincs jól beállítva, a potin kell az áramot beállítani, a referensfeszültségen keresztül. De ha növeled az áramot akkor még melegebb lesz, ami nem probléma ha rendesen van beállítva, pláne ha egy kis ventilátorral is segítesz hozzá a hűtéshez.

Milyen típusúak és hány motor van?

0twrtb8ni

Nem hogy melegednek hanem forrósodnak. szerintem is kevés neki a táp. 16 microstep van beállítva erre emlékszem. a potit tekergettem akkor megmozdultak de nagyon ergya volt a mozgás. 3 darab nema17 kínai termék. 1,33A 12-24V dc. mint írtam mivel már van 3d nyomtatóm így nem szeretnék építeni belőle semmit. csak megint a kezembe akad pakolás közben. meg időm se van rá nagyon. ennek ellenére köszönöm az információkat.

0twrtb8ni

No meg van a hiba oka. a 4 vezérlőből 3 rossz. a maradék egyel tökéletesen működik mind három motor. persze egyesével kipróbálva. [#nyes]

zozo

" Az UNO CNC shield 4 motort tud hajtani, ha a motorjaid 2A-es akkor 8A az a minimum, ..."

Sántít ez a számítás. Nem 12V-on kérik a 2A-t a motorok, hanem csak néhány Volton. Máris más a teljesítmény igény.

kg0sy39yf

12 volt 6A laptop táp és semmi se melegszik!
Valami nincs jól beállítva!

Devecz Miklós

Átjöttem ide, mert az a topik, ahová először beírtam, most egy magasztosabb témát taglal, nem akarok ott zavarni. [#falbav]

Akarok építeni egy tekercselő gépet.
Nem kell sokat tudnia, csak csévetestet szeretnék tekercselni.
Ami az elvárás, két léptető motor lenne benne, az egyik tekercsel, a másik a sorokat rendezné.
A vezérlés arduino lenne, aminek lenne egy menetszám kijelzője is, be lehetne állítani a huzalvastagságot, tekercs magasságot, irányváltást.

Most jön a neheze, nincs valakinek egy működő kapcsolása, vezérléssel?

000000000

"Nem 12V-on kérik a 2A-t a motorok, hanem csak néhány Volton. Máris más a teljesítmény igény."

Szerintem ez sántít...

Bár nem Arduino és nem 12V, de a méréseim szerint ha egyszerűen akarja valaki kiszámolni akkor teljesen mindegy hogy 12V vagy 43V-al hajtod a motorokat, egy 2A-es motornak 2A-re van szüksége optimálisan menni.

Még a 3D printeremet nem mértem, majd ha lesz időm akkor megmérem, de a CNC-met mértem és az úgy néz ki egyezik a teoretikus számítás szerint is.

svejk

A motornak igen, de ilyenkor az emelt feszültségű tápegységből kevesebb áramot vesz fel a vezérlő.

Hasonlóan működik mint egy kapcsolóüzemű step/down táp.

A motorok áramát a PWM és step freki miatt egyébként is nehéz mérni, de ha az árammérőt a tápegység és a vezérlő közé kötöd akkor látványos lesz az eredmény.

Ekkor jól látszik az is ahogy növekszik a teljesítmény igény a fordulatszám emelkedésével.

svejk

Mach3 nagyon bonyi lenne?
Ahhoz úgy emlékszem van ilyen alkalmazás meg saját screen is