Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

000000000

A Marlinban hiba van, sebességet mm/s-ben írja de az nem igaz, mm/min az igaz. Nem értem a Marlin programozí ezt miért nem javítják soha ki, az elején ez nagyon zavart engem, de már nem mert megszoktam.

Jó lenne ha a nyomtatóm valóban menne azokkal a sebességekkel... [#nevetes1] még 400mm/s (24m/min) is hatalmas lenne ha igaz lenne...

000000000

Inkább G1 Z50 F1200 kell használni. Ha én G0-al akarom használni akkor lassan megy nekem is... Marlin nem jól használja a G0 és G1 kódokat, G0 = maximális sebesség (F nem kell) CNC-világban, de nem a Marlin 3D printernek.

000000000

Melyik Marlin-t használod?

#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION      { 4000, 4000, 40, 4000 }
#define DEFAULT_ACCELERATION          3000    // X, Y, Z and E acceleration for printing moves
#define DEFAULT_RETRACT_ACCELERATION  3000    // E acceleration for retracts
#define DEFAULT_TRAVEL_ACCELERATION   3000    // X, Y, Z acceleration for travel (non printing) moves

Bár most nem otthoni PC előtt vagyok, lehet hogy már megváltoztattam ezeket, de majd este megnézem. A Z gyorsan megy, de nem annyira mint az X és Y, mivel 8mm (1.25mm/fordulat) csavarral megy direkt hajtással.

Pali79

Ha jól emlékszem talán 1.1.7 de nem biztos.
Amiket írtál azok gyorsulás értékek, nem sebesség.

Pali79

A programban mm/s egységet használ, az biztos, mert olyan 30 körüli értékeket tudtam neki adni ahol még lépésvesztés nélkül megy 4 mm-es emelkedésű orsóval. De a G kódban használt F értéket mm/min-nek veszi, mert oda be tudok írni F1200-at és megy is szépen.

000000000

Tudom hogy gyorsulás, de ha nem elég magas a gyorsulásod akkor soha nem lehet magas a sebességed, legalább is sokáig kell várni. Majd később otthon megnézem pontosan a sebességet is, mert itt ami van az tudom hogy rossz és nem emlékszem rá pontosan. Azt tudom hogy az új gépemnek több mint 4000mm/min sebessége van a Z tengelyen mert azt tegnap este próbáltam ki először.

000000000

Egy jobb air programozo lett az esplinktöl...[#smile]

Pali79

Sziasztok!
A GRBL-nek van olyan normális megoldása, hogy PC nélkül SD kártyáról tud dolgozni?

s7manbs8

Marlin megcisnálja, miért kell pont a grbl ?

Pali79

Nem ragaszkodom a GRBL-hez, lehet más megoldás is. Most a Marlint használom, de mivel az elsősorban 3D nyomtatóhoz készült, egy kicsit kompromisszumosnak érzem. Főleg az egy szem encodert mint kezelő felületet.

uxsv5m408

Üdv!

Biztos vagyok benne hogy egyszerűt kérdezek. Valószínűleg le is van írva visszább a válasz. De ha nem gond nem tekerném át ezt a jópár oldalt.
A kérdésem az hogy miként lehet egy arduinóval vezérelni a léptetőmotor vezérlőjét? Mert ha jól gondolom a léptetőmotor vezérlő pl TB67S109 vezérli a motort a beállításoknak megfelelően. A vezérlőt pedig a központi egység, jelen esetben egy arduino. Tehát hogyan lehet a Pull, Dir, Ena jelekkel vezérelni a vezérlőt? Biztosan van erről egy leírás vagy videó, csak még nem találtam meg.

uxsv5m408

Közben találtam egy oldalt ami szerintem választ is ad a kérdésre.
TB6600 Stepper Motor

Pali79

Akár így is. De a kérdés az inkább, hogy mit szeretnél vele. Ha CNC vezérlés a cél akkor (ahogy én tapasztaltam) két út lehet. Az egyik a GRBL amihez kell egy PC ami átküldi a G kód tartalmát az ardu számára. A másik a Marlin, ami 3D nyomtatóhoz lett kitalálva, de használható - komprumisszumokkal - bármi más G kódos vezérlésre és ez tud SD kártyáról is dolgozni, tehát nem kell feltétlenlül PC kapcsolat hozzá.

zozo

" Tehát hogyan lehet a Pull, Dir, Ena jelekkel vezérelni a vezérlőt?"

Az arduinora telepített fw leírásában megtalálod, hogy melyik PIN-en van a pulse, dir, enable jel, valamint a limitek és egyéb nyalánkságok.

Itt egy TB6560 vezérlőt kötöttem az ardu-ra.

[#t168p5804#]

uxsv5m408

Az első lépés hogy egyáltalán tudjam ide-oda tekerni. Utána persze az hogy miként lehet CNC vezérlést csinálni belőle. Mindössze szeretném valamelyest megérteni hogyan is működik a rendszer, mielőtt a kész rendszereket összeteszem. Mert feltételezem mindenre van kész összeépíthető egység. Úgymint egy szerkesztő ami G kódot generálja, egy másik ami ezt átfordítja vezérlő jelekké(arduino), valamint egy másik ami tekergeti a motort.