Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

Pali79

Meg tudná nekem valaki mondani, hogy a Marlin-ban hol lehet beállítani a Z tengely sebességét? A Config-ban hiába adok neki bármilyen értéket csak gyökkettővel hajlandó mozogni. A többi meghajtás szépen beállítható, de a Z valamiért nem hajlandó gyorsabban menni.

zozo

Ezeket ellenőrizd a Configuration.h-ban:

#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE          {50, 50, 50, 25}    // (mm/sec)
#define DEFAULT_ACCELERATION          100    // X, Y, Z and E acceleration in mm/s^2 for printing moves
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT

zozo

Természetesen a max feedrate-ben a harmadik érték a Z tengelyé. Az acceleration itt csak 100, de ezt a te géped képességeihez igazítsd.

Pali79

Ez megvolt, de hiába írok akár 1200-at akkor sem megy kb 100-nál gyorsabban.

zozo

Hmmm... a kis mocsok...
Marlin termináljába írd be, például:  G0 Z50 F1200
aztán lássuk mit lép ha direkt kapja az utasítást.

Pali79

Érzékelhetően gyorsabban megy, de meg sem közelíti az X, Y tengelyek sebességét.
Egy kicsit idevágó kérdés csak, hogy biztosan jól értem-e: a configban a sebesség maxok mm/sec-ben vannak megadva, de ha a G kódban írom az F1200-at akkor az mm/min-t jelent ugye?

prinx

Üdv bocsi hogy beleszolok de a G0 az gyorsjárati ott nem programozzunk előtolást!

Pali79

Hát a Marlin esetében ez kicsit másként megy. Nem igazán különbözteti meg a G0-G1-et.

zozo

A műhelyes gépemen van marlin, de úgy emlékszem, deklarálva vannak valamelyik fájlban a  mozgások mm/min  mértékegységgel, tehát ezt használja G-kódból.

Prinx:  Igazad van, elméletileg G0 után a max. speed-et kéne felvennie és értelmetlen F értéket adni, de úgy emlékszem, elfogadja az F paramétert. Palit megkérjük és majd kipróbálja. Aztán megnézi G1 után is ugyanazt.
De valóban, G1-et kellett volna írnom.

zozo

Nem áttétellel hajtod a Z orsót, -ugye?
Ha 1mm-es az orsó emelkedése, direkt hajtod, akkor is illene legalább 400 mm/min sebességet elérnie a Z-nek.

Legfeljebb még megpróbálhatod átcserélni a drivereket, hátha annak van valami nyűgje.

Pali79

Nincs áttétel, a motor tengelye kuplunggal közvetlen a 10×4-es trapéz orsóra csatlakozik, ahogy a többi is. Majd holnap kipróbálom a driver cserét, de nem hinném, hogy azzal van a gond, mert a pontosság az rendben van, tehát annyit mozog amennyit kell. A többi tengely simán megy akkora sebességgel amennyi a programban be van állítva, akkor is ha a kijelzőn lévő encoderrel léptetem a tengelyeket.

Én úgy vettem észre, hogy nem tesz különbséget a G0-G1 között. Csináltam nemrég egy sorozat fúrást úgy, hogy G1 F50-nel mozgattam lefelé és simán G0-val felfelé. Ekkor vettem észre, hogy a G0-ra is ugyanazt az előtolást használja. Át kellett írjam a G-kódot olyanra, ahol minden mozgásnál megadtam az előtolás értékét, különben sose végeztem volna vele.

zozo

A 4-es emelkedésű orsóval valóban kéne 1200-at tudnia. Még az jutott eszembe, hogy meg kéne próbálni kisebb mikrostep-pel, pl. fél lépéssel. Aztán már csak másik motor következhet :)

prinx

Üdv én kérek bocsánatot hogy beleszóltam, igaz nem használok marlint, cnc shield megkülönbözteti. nem találkoztam olyan vezérlővel ami nem tudná, de legalább ennyivel is okosabb lettem.

Pali79

Senki sem haragszik, hogy beleszóltál, hisz segítő szándékkal tetted. Én is meglepődve tapasztaltam, hogy nem tesz különbséget. Számomra érthetetlen hogy miért van így, de így van sajnos.

Pali79

Az a vicc, hogy másik motorral már próbáltam. [#csodalk]