Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

tumnmsi57

Nem akarok belefolyni a vitába, de nekem is E240-em van UHU-val.Igaz, még nincs beépítve a gépbe, de az eddigi mérésim alapján az én "hobby" igényeimnek tökéletesen megfelel.
Ar árak: 3*11 Euro + 19 Euro posta.(E240)
Az UHU-hoz a kontoller ha jól emlékszem 3Euro / db. (és küldtem Uli-nak 2 szál magyar házi kolbászt). Az UHU nyákot én csináltam, néhány alkatrészt vettem, jó pár darab volt elfekvőben. Ha minderre számolok 50 Euro-t akkor lehet, hogy sokat mondtam.
Ez összesen 111 Euro (de legyen 130). Ez jó magyar forintban jelenlegi árfolyamon 35000. forint. És van 3 hajtásom, ami mint említettem a hobby igényeimnek tökéletesen megfelel.
A videókat meg esetleg le lehetne váltani jól dokumentált mérési jegyzőkönyvekre, ami szerintem többet mond (legalább is egy elektronikai szakinak).

bmejdz9nu

Te ugyanezeket szoktad Maginak is írni - ha jól olvastam... Tehát megrögzött ellenzéki vagy :)  Nem értelek... de mindegy...
Akkoriban (nem rég) a szólás szabadsággal volt gondod... most az már nincs... keresel más kibújót a konkrét dolgok (publikálása) elől... érdekes...

Lézer: Én írtam valaha a lézer topikba? Nem érdekelt soha...
Forgató: Mit nevetem ki? Szépen kimartad azt a mintafilét a Deskprotból... Gratula!
Vita és gunyolódás? Ugyan már... legalább írtál a munkáidról! Köszönet érte!  
Sőt (ebben a topikban) írhatnál a "100W-os" AC-ról... milyen típus, hogyan ment... véleményed az AC-ról biztos sokakat érdekel! Több szem többet lát!

bmejdz9nu

Ez igen! 10-12000Ft/csatorna motorral már nem semmi! (+ munka... de hobbyban az nem számít) Így kell ezt csinálni! Gratula.
Bár sem UHU és E240 párti nem vagyok :) De talán ezt meg lehet bocsátani nekem :) (E240 teszteltem, UHU-t szintén)... bennem van a baj!
Videód nincs a gépről? Jót tenne... legalábis nekem :)

000000000

Péternek be kellene látni pár fontos dolgot, különös tekintettel az utóbbi EC240 példákra.

1. Hobby kategóriában különös tekintettel a mechanikai korlátokra bőven elég 50-100W-os mellékhajtás.
2. A CNC forgácsolás nem az eszeveszett, ugra-bugra levegőszántás technológiája, anyagban kell jónak lenni. A kettő általában üti egymást, tehát kompromisszumot kell kötni, mi az értelmes fő cél.
3. Hajtómotorok léptecs, DC, AC szervó majdnem mindegy, világosan kell látni, hogy ez feladat, jelleggörbe, pénztárca, ... kérdése. És az AC-nek ugyanúgy vannak hátrányai, mint minden más hajtásnak. Tehát nem akkora durranás ez a technika, különösen nem, ha sokpólusú léptetőmotornak fogjuk fel. Túl van "dicsőítve" szerintem.
4. A méretezés komoly dolog. Ha hibás képletekre, gondolatmenetre építjük, nagyobb a kára, mint a haszna. Azt is be kellene látni, bizonyos szintű problámákat nem lehet magasabb matematika nélkül megúszni.

5. Nem kell agyon dicsőíteni azt a pár kereskedelmi gyári vezérlőt, cuccot, amivel éppen rendelkezünk, főleg úgy nem, hogy pár hónap múlva már el is adjuk. A mai netes globális világhálót szelektálva kell használni, nem kell mindent elhinni, ami egy klikkre ránk zúdul! Az önerőből szerény körülmények között létrehozott műszaki alkotások egy Hobby Fórumon nagyon is fontosak, sőt többet érnek, mint a multik sokszor csak kereskedelmi érdekeket tükröző termékei.

bmejdz9nu

A 100W ... az mennyi Newton Méter? :) Alakulunk...
Az eddig használt "200W-os" azaz 0,7Nm-es megoldásaimat talán meg fogom tudni oldani "100W" azaz 0,32Nm-el :) Ha jól méretezek... kisebb szerkezeteknél...
Most már tudjuk, hogy az E240 is "100W-os" kategória. (5000rpm-en)

Levegőszántás és marás = egy kutya. (step/dir rendszerben a vezérlő úgysem tudja mikor mi van)

AC? Gyorsulási képesség? J hibás gép? Kis inercia? Az már a múlté? :) Nem ezt hangoztattad több évig? :) Meggyőztél! :) Én azért komolyan veszem a kérdéseket!

Az a pár "kereskedelmi" gyári vezérlő?  
Repülni én is tudok (elméletben) De a Airbus és Boeing valóban repít :) Igaz kereskedelmi járatok :)... Néha persze leesik... de biztosabb mintha magam repülnék :)

000000000

Még egy fontos dolog. Többször írod: teszteletem. És???
Na de könyörgöm, a tesztjeid a te éppen aktuális műszaki színvonalodon, tudásodon tapasztalatodon nyugszik. Ha pedig egy kis önkritikát is gyakorolsz, akkor beláthatod, hogy azért itt még vannak gondok (már csak amiatt is, hogy 2-3 éve kezdtél el CNC-vel foglalkozni egyáltalán), így aztán a tesztjeid tanulsága nem általános érvényű, Neked mond valamit, de nagy merészség lenne ebből hatalmas végkövetkeztetéseket levonni. Majd ha sok szaki, Hobbysta, mérnök ugyanezt mondja, az már valami.:) Persze a műszaki viták pont azért kellenek, hogy ezek is helyre kerüljenek idővel!

000000000

Nagyon kérlek tedd már meg, hogy felteszed ide annak a szobornak a szerszámpálya szerkesztési lehetőségét vagy a G códját. Természetesen forgótengelyes megmunkálásra. Mennyire örültem volna, ha ezt csak le kellett volna akkor töltenem valahonnan. Mert a 3D-s rajz még kevés a forgótengelyhez, és Artcam 2008 sem volt még 2007 elején.  
Persze, ha tudom hogy Te ezt ilyen könnyen megoldod akkor nem gürizek hetekig rajta.
Ugyanakkor itt a fórumon lévő barátaim és ismerőseim (akik hozzám járnak) tudják, hogy sajnos nincs Deskprot progim. Ha elküldöd elfogadom.

"Te ugyanezeket szoktad Maginak is írni - ha jól olvastam... Tehát megrögzött ellenzéki vagy :) Nem értelek... de mindegy...
Akkoriban (nem rég) a szólás szabadsággal volt gondod... most az már nincs keresel más kibújót a konkrét dolgok (publikálása) elől... érdekes..."
Erre meg légyszi valami konkrétumot, mert nem emlékszem írtam-e Maginak olyan levelet amit Ő rosszallással vett volna, vagy Ő törölt volna. Sőt inkább visszavonultam, ha túl dúrvává vált valami.
Mostani AC-gépről semmi infót ne várj. Nem csak alu marásból áll a világ.... Majd ha az otthoni gépre kerülne ilyen....persze akkor már tehetném büntetlenül. Egyébként  Klavios maga a komplett szervók.    

000000000

Péter egyben a legjobb vagy, dumában!:)Ha nem haragszol, mára rád hagyom a dolgaidat!

bmejdz9nu

Várjuk a videókat az eredményekről! Nem ártana mérő műszerekkel is ellátni a gyakorlatias méréseket... Minden a helyére fog kerülni!
Tudod én olyan fazon vagyok aki a dumának nem hisz... csak ha látja és méri...

bmejdz9nu

OKé... Álmodjunk erőről és teljesítményről... (te teljesítményekről azaz "Wattokról" én meg erőkről azaz nyomatékokról :) Ki mit szeret jobban :)

bmejdz9nu

Mivel túl nagy feszültségűek... nekem nincs ötletem hogyan kellene használatra bírni őket. De talán mások (nagyobb szaktudással) igen...

3m9kaxws5

Köszi Valahová felrakom majd hátha valakinek kellhet . Üdv !

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V3_AC/Test/EzredesMerooraTeszt_02.wmv" TARGET=_fnew>A leendő gép másik lineáris egységének tesztje... VIDEO :::::::::::::
Kérem azokat - akik jelezték - hogy nem szívesen nézik a videómat NE nézzék meg! Ez is irritáló. Köszönettel.

A másik egységet is teszteltetem... mert ugyebár csak akkor állok neki új gépet csinálni ha az előzőt (ami szerintem pontos és gyors) felül lehet teljesítenem.
Pontosságban és/vagy sebességben. A mérőóra ezredes (mikron) pontos és a 0.000 is mechanikailag mért azaz kottyanásmérés.

Ezek az NSK lineáris egységek most általam kettébontva lettek. Azaz eleve egy X-Y asztal volt "gyárilag".

Még nagyobb merevség és terhelhetőség is jó lenne a leendő géptől. Ezek az egységekben hengergörgők vannak. Igaz kisebb munkatér azaz 200x200-as realizálható.  
De a másik 300x300-as munkaterét még sosem találtam kicsinek. Ha nagyobb alkatelem kellett akkor a Kami gépen csináltam. (általában a nagyobb elemeknek a méret tűrése is magasabb)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V3_AC/Test/EzredesMerooraTeszt_02.jpg" border=0>

svejk

Hú-ha...gyötritek már megint egymást rendesen :)

Pihentetésül itt egy kis videó, ha már a házigazda hiányolja...
Bár lehet a szakmabelieket csak felidegesíti :)
Annyi a köze a topichoz, hogy éppen egy vagyis kettő mavilor AC motor hajtja.
Két ugyan olyan szett mint amit az adok-veszekben árulnak a #11869-ben.
Nekem nem sok közöm van a szerkezethez, csak annyi hogy éppen ott voltam :)
Sem a gazdája sem én nem értünk a faesztergáláshoz, meg máshoz sem :(
A G kód MasterCAM-el készült, vajon ugyan kinek a segítségével ??? :))
(megoldás a CAD/CAM programok topicban)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Faeszterg%E1l%E1s%20Mavilor%20AC%20szervoval%281%29.WMV" TARGET=_fnew>Kis videó egy sebtében összedobott szerkezetről.

D.Laci

Mostmár te is mondhatsz valami okosat az eszterga topikban. :)
Fordulatszám, előtolási értékek (G0, G1) ?
Varrógép teszt volt ?