Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

Már Te is összekötsz engem a Varsányival?
Ezt kikérem magamnak!
Nekem saját véleményeme van a dolgokról, arról nem tehetek hogy másnak is van hasonló, meglehet roszz gondolkodása :)

Akkor jó, már azt hittem ki akarod hagyni.
Én Pl. kötelezővé tenném hogy először mindenki léptetőssel próbálkozzon, rengeteget lehet abból is tanulni és később van az embernek viszonyítási alpja, nem kell hagyatkozni mindenféle mendemondákra, fényezésekre.

HJózsi

Vagy nem könnyű behangolni, segédeszközök nélkül ...  Gitárt én is csak gitárhangolóval tudok behangolni, játszani meg max a "Blowing in the wind"-et, mert azt tanultam meg a seregben ... [#nyes]
Szóval a szervó hangolás is valahol művészet, ezt Uli is megírta :)

svejk

Igen erre gondoltam, régebben  olvastam hogy akár hardverspecifikus dolgot is bele tud rakni.

bmejdz9nu

Nem csak a hangolás... sok-sok más miatt is azt mondom... mindegyik hobby PID sántit valahol... egyik itt a másik ott :) Ez sajnos még Geckora is igaz :)
Csak lehet választani a sok rossz közül melyik zavar kevésbé... egy oldalt tele lehetne írni a bajokról... :) Valahol mindegyik jó/használható!... de...

svejk

Akkor meglehet kis szériában nem is dobják piacra:(
Kár... én szívesen elbíbelődnék vele, mivel a programzáshoz nem értek, de hardverben elég othonosan mozgok.
És lenne benne hobby :)))

HJózsi

Hát ezt érdemes lenne összeírnod, mivel neked van a legnagyobb tapasztalatod a sokféle cucc hangolásában, ... közhasznú lenne,... előnyök - hátrányok ...  hmm? ;)

HJózsi

Majd kerítünk egy teszt példányt ... ;)

bmejdz9nu

Á nincs értelme... csak szidkozódás lenne... és mindenkinek más tetszik...Szubjektív lenne... mert műszerek is kellenek hozzá... azaz...
Majd egy kettőt írogatok...  
pl. általában digitálisnak kerregő hangja van gyorsításnál (lassű járásnál) mintha csapágyas lenne a tengely:)
pl. Geckót (analóg) ha maxra hangolom akkor zizeg ha áll... persze ezt lehetne álláskor pár encoder visszacsatolás pár stepnyit lazítani de akkor a pontosság oda...
Programozási osztási/szorzási lehetőségek...stabilitás... minimális túlfutás... azaz gyors beavatkozás de mégsem vadul :)
Stb... stb... szóval nem egyszerű az élete egy PID-nek...:) Nincs tökéletes hobby PID... legalábis nekem még nem volt szerencsém olyanhoz...  
De a remény hal meg utoljára :) De lehet, hogy egy hüle Snob vagyok :)

bmejdz9nu

Igazából még ("hobby" katagóriában) nem láttam (teszteltem) "100%-os" PID áramkört... valahol mindegyik sántit egy kicsit... egyik itt a másik ott... sajnos.

bmejdz9nu

Tibornak adok- veszek #12116-re... (ne csináljuk ott is a műbalhét:)

"Az AC 200 W az pont annyi, mint a DC 200 W..."
Ez igaz is... meg nem is... (megint ez a teljesítmény és "wattok" a motor cimkén:)

1. Egy azonos telj. AC alapnyomatéka magasabb mint a DC alapnyomatéka = ez többször kell = többet tud.
2. Egy azonos AC motornak jóval kisebb a belső inerciája ezért a saját maga "lendkerék" forgatásra kevesebb energia kell = több jut a hajtásra.
3. Egy azonos AC motornak jóval kisebb a mérete = könnyebben elhelyezhető a mechanikán.
*A 2-es pont miatt nagyobb gyorsulásra képes... ha kell. A csúcsnyomatéka kevesebb de azzal te nem is szoktál számolni = tök mindegy.:)  

Tehát melyik tud többet végeredményben? Egy "200W-os" AC vagy egy "200W"-os DC?

HJózsi

Vagy nem könnyű behangolni, segédeszközök nélkül ...  Gitárt én is csak gitárhangolóval tudok behangolni, játszani meg max a "Blowing in the wind"-et, mert azt tanultam meg a seregben ... [#nyes]
Szóval a szervó hangolás is valahol művészet, ezt Uli is megírta :)

000000000

"Ez igaz is... meg nem is... "
Így csak te gondolkodsz objektív kérdésekről.
De jó Neked!:) Mindig minden annyi, amennyiről álmodozol, és amilyen kedved van.:)

bmejdz9nu

Nem csak a hangolás... sok-sok más miatt is azt mondom... mindegyik hobby PID sántit valahol... egyik itt a másik ott :) Ez sajnos még Geckora is igaz :)
Csak lehet választani a sok rossz közül melyik zavar kevésbé... egy oldalt tele lehetne írni a bajokról... :) Valahol mindegyik jó/használható!... de...

HJózsi

Hát ezt érdemes lenne összeírnod, mivel neked van a legnagyobb tapasztalatod a sokféle cucc hangolásában, ... közhasznú lenne,... előnyök - hátrányok ...  hmm? ;)

bmejdz9nu

Köszönöm az érvekkel, tényekkel alátámasztott válaszodat, cáfolatodat. Tehát amit írtam igaz. (vagy te sem tudod:)