Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Jó (érzékeny) optók lehetnek bennük - nekem is simán megy pozitív logikával...
Ami érdekes... hogyha CW/CCW-re állítom vagy "Step/dir"-re akor is step/dir jelekkel tökéletesen megy...[#fejvakaras]

bmejdz9nu

Még nem készült el az A300-AC változata - az másra vár - hajrá :) Vagy a DC-re gondolsz itt az AC topikban? :)

Riboga

A Rinaldo féle megoldás a járható út. A két vezérlő láncolása nem lesz jó, mert a második már az első "lengésével" elrontott vezérlést kapja, hiszen az enkóder jelet visszük tovább. Ez a lehetőség csak kevésbé dinamikus helyekre alkalmazható pl. szállítószalagok szinkron mozgatása.  

000000000

Köszi az info-t!
Ez így pont fordítva van az enyémhez képest. Ezt nem csak a programban választható logika dönti el? (Active low--> pipa, "nem pipa")

000000000

Köszi mindenkinek! [#taps]
Majd még biztos kérdezek. [#worship] [#integet2]

svejk

Most hogy így mondod, tényleg ezt írtad Te is :)
Igen jól gondolod a Tiéd az activ low beállítás.
csak akkor a pc-ből ki kell nyerni a +5V-ot (usb, bill)
Enyém a aktív high, még nem volt gond hogy ne tudta volna az LPT meghajtani.

000000000

Gondolkodtam az egy tengely kontra két motor lehetőségről.

Ha Mach-ban beállítjuk a slave axis lehetőséget, akkor mi biztosítaná, hogy a két vezérlés véletlenül se másszon el egymáshoz képest? Mert ugye a program csak azt "mondja" hogy menj és hogy merre, de a tényleges pozícióról nem kap vissza semmit. És ha a két vezérlő sem kommunikál valamilyen formában....
Hát nem tudom... "Ez olyan necces így".
Vagy rosszul gondolom? Ti mernétek így működtetni a rendszert? Géptörést el szeretném kerülni.

bmejdz9nu

Jó (érzékeny) optók lehetnek bennük - nekem is simán megy pozitív logikával...
Ami érdekes... hogyha CW/CCW-re állítom vagy "Step/dir"-re akor is step/dir jelekkel tökéletesen megy...[#fejvakaras]

besirkyjh

Szia  

A léptetömotorok eddig is ezt tették ,kapták a jelet és mentek ( vagy nem mentek ).Ha a vezérlöid rendben vannak és a jobb illetve a baloldal ugy elektromosan mint mechanikusan megeggyezik akkor mitöl maradna le a két motor egymástol? De ha ennyire "necces" a dolog akkor használj egy vezérlöt ami elbirja hajtani a kétmotort igy már csak a mechanikailag lehet a gond .

Lehetne bonyolitani a dolgot (" lézeres átnézövel" stb ) de minek? Csinálj olyan mechanikát és elektronikát amivel ez a probléma nemjön elö.
Nálam egy 2450mm-es masina kétoldalán van egy egy 1.4Nm-es léptetö ( kinai ) és két MSD-50-4.2 vezérlövel hajtom ugy hogy a bemenetek párhuzamosan vannak kötve ( nem ajánlom, bár nekem bekött ) és kb 3évi munka után sem volt vele gondom ha nem én voltam a barom. [#fejvakaras][#integet2]

Riboga

A Rinaldo féle megoldás a járható út. A két vezérlő láncolása nem lesz jó, mert a második már az első "lengésével" elrontott vezérlést kapja, hiszen az enkóder jelet visszük tovább. Ez a lehetőség csak kevésbé dinamikus helyekre alkalmazható pl. szállítószalagok szinkron mozgatása.  

besirkyjh

Bocsánat de most olvasom hogy ez Ac szervo topick .
Akkor még egyszerübb a dolog erre valo az encoder nem? Közvetlen control van a motor és a vezérlö között .A többi ugyan az mint lejjebb. [#integet2]

000000000

Köszi mindenkinek! [#taps]
Majd még biztos kérdezek. [#worship] [#integet2]

bmejdz9nu

Már írtam régebben... kereszthíd egyik felén 5mW-os lézer a szemközti oldalon egy opto... ha lemegy a "fénynyaláb" = tiltás... nincs mechanikai rizikó...
A lézer fény mehetne egy csőben is, profil belsejében... stb... nem lehet az rossz... azaz képtelenség hogy elromoljon...

000000000

Gondolkodtam az egy tengely kontra két motor lehetőségről.

Ha Mach-ban beállítjuk a slave axis lehetőséget, akkor mi biztosítaná, hogy a két vezérlés véletlenül se másszon el egymáshoz képest? Mert ugye a program csak azt "mondja" hogy menj és hogy merre, de a tényleges pozícióról nem kap vissza semmit. És ha a két vezérlő sem kommunikál valamilyen formában....
Hát nem tudom... "Ez olyan necces így".
Vagy rosszul gondolom? Ti mernétek így működtetni a rendszert? Géptörést el szeretném kerülni.

hlehel

Üdv az Uraknak.
Én valami érthető leírást keresek AC vezérlés behangolásáról.[#wow1] [#worship]