Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Az asztalra tettem ... :D  ott magában, hiszen még csak az első hangolás próbálkozásoknak lett alávetve .... very positive ! az első benyomás ...  ;)
Egyébként igazad van, mivel sebesség, nyomaték szabályozás is lehetséges, egy 400W-körülivel később ki fogom próbálni főorsó hajtásban.  
Használt olcsó AC-t a világpiacon lehet találni, még vámmal együtt is kettő kerül max annyiba mint egy új, de inkább kevesebbe...  
Használtat persze nem széria gépbe, hanem hobby gépbe illik tenni, az utánpótlás is esetleges és szórnak az árak ...
Akkor érdemes leütni valamit, ha tudod hogy incrementális encoder van rajta, meg nem nagy feszültségü (max. 100V) ez adatlapból kiderül. Így még az encoder beszerzést/fölfabrikálást is meg lehet úszni ( persze ezzel ugrik a hobby feeling ...  [#nyes])

000000000

Valami miatt én nem azt veszem ki Tibor okításából amit Varsányival most Ti.
Csak sejtésem van ez ügyben!
A hobby cnc gépemen bőven elég lesz a DC.
De ott nem is kell megfelelni bizonyos "ipari besorolásnak", tehát amott DC nem lehet.

HJózsi

HJózsi

Hát ez az, csak alkatrészben, gyártásban nem lehet versenyezni, ráadásul már a minőség is felütöte a fejét ... :)  és akkor a a több mint 2 év sw fejlesztés-tesztelés  ... A VSD-E full smd, abszolút pariban van a Gekkóval, lehet, hogy csak a csatik miatt ilyen "nagy" ... :DD

bmejdz9nu

Annyiért (majd) sajnos már megint csinálni sem lehet vezérlőt... most AC-t... Ha egyszer a "ferde szeműek" nekiállnak valaminek... mindig ez a hobbysta vég :)

bmejdz9nu

Az AC-s vezérlés rövid időn belül olcsóbbak lesznek mint a DC hajtás... Hogy ez rossz lesz vagy jó... meglátjuk.  
Mindenesetre, ha DC-nek is vannak létjogultságai... mint ahogy a léptetőnek is... mikor - mihez - melyik.

bmejdz9nu

Mert ezek is gyufásdoboz méretű vezérlők? Na majd megkapja :) Egyébként szép leírást csinált hozzá a finn Gyerek... Majd az PDF-et átnézem...

HJózsi

Az asztalra tettem ... :D  ott magában, hiszen még csak az első hangolás próbálkozásoknak lett alávetve .... very positive ! az első benyomás ...  ;)
Egyébként igazad van, mivel sebesség, nyomaték szabályozás is lehetséges, egy 400W-körülivel később ki fogom próbálni főorsó hajtásban.  
Használt olcsó AC-t a világpiacon lehet találni, még vámmal együtt is kettő kerül max annyiba mint egy új, de inkább kevesebbe...  
Használtat persze nem széria gépbe, hanem hobby gépbe illik tenni, az utánpótlás is esetleges és szórnak az árak ...
Akkor érdemes leütni valamit, ha tudod hogy incrementális encoder van rajta, meg nem nagy feszültségü (max. 100V) ez adatlapból kiderül. Így még az encoder beszerzést/fölfabrikálást is meg lehet úszni ( persze ezzel ugrik a hobby feeling ...  [#nyes])

HJózsi

VSD-E mag : "VSD-Core - An OEM servo drive logic"
Igen, van egy OEM változat, végfok és csatik kiépítése nélkül, tartalmazza a VSD-E és a korábbi VSD-A sw-t, tehát a hír igaz, viszont nem csak a chip,hanem egy kis panel, előkészítve ...
http://www.granitedevices.fi/assets/images/vsdcore_s.jpg" border=0>

000000000

Valami miatt én nem azt veszem ki Tibor okításából amit Varsányival most Ti.
Csak sejtésem van ez ügyben!
A hobby cnc gépemen bőven elég lesz a DC.
De ott nem is kell megfelelni bizonyos "ipari besorolásnak", tehát amott DC nem lehet.

HJózsi

Ez pl tipikusan neked, felfedezőnek (is) való, már soxor noszogattalak, hogy teszteld már .. :D  nem vetted a lapot ... :( így kénytelen voltam, mert szeretem én is a szabadságot ... :D  

HJózsi

HJózsi

Csak egy kiegészítő infó még:
400VDC/20A main board reference design available ...
szóval egy panelterv is rendelkezésre áll egy combosabb végfokról ...

HJózsi

Hát ez az, csak alkatrészben, gyártásban nem lehet versenyezni, ráadásul már a minőség is felütöte a fejét ... :)  és akkor a a több mint 2 év sw fejlesztés-tesztelés  ... A VSD-E full smd, abszolút pariban van a Gekkóval, lehet, hogy csak a csatik miatt ilyen "nagy" ... :DD

bmejdz9nu

Inkább a gyári vezérlőket tanulom meg... mert azokból is egyre több "zudul" már a piacra...
Ezek valahol egyformák... azaz ha egy Omron-t be tudsz lőni akkor a többi gyártóé gyerekjáték már...  
A történet olyan mint egy frekiváltónál... csak itt szervómotor van e végén... Kicsit beleuntam a felfedezésbe... ez való igaz... de azért szeretek tesztelni...