Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Semmi közöd a Mavilorhoz AC-hez... Ez a hét vicce :) Na de nem semmi a videó... azon belül is a pozíció váltások... nagyon gyorsak!

jv7pu3a5p

Mi sem értünk egyet ugyan a teljesítmény-nyomaték dologban, de a videóid mindig is tetszettek. Főleg a fúrásos vidiók... :)))

svejk

Nem-nem, a szerkezethez nem sok közöm.
Nekem már olyan régen volt gépezetem hogy nem is tudom megítélni jó-e :)

bmejdz9nu

Ha a motor max. teljesítményét fel akarjuk használni akkor fel kell pörgetni a max. üzemi fordulatra...
Ha a max. nyomatékát akarjuk használni... akkor kissé más a helyzet... csak ennyi a különbség :)
A kettő persze összefügg... a "képletek és számítások topik" #3-as képlet alapján.
Ez a képlet alapján... minden motor amit láttam és meg volt adva a "Wattja" ...az  alapnyomatékból és az üzemi max. fordulatból azonos értéket adott.  
De sajnos sok szervómotornál nem adják meg a "Wattokat" az adattáblán ill. az adatlapokon... Pl. E240, CMC stb...  
De ettől még lehet szeretni (a néha nem létező azaz meg nem adott) " Wattokat" :)
Érdekes módon a nyomatékokat mindig megadják az adatok között! ... mert ugyebár anélkül nem lehet számításokat végezni...

Ezek alapján egy E240 motor 105W-os (adatlap: 5000rpm alapján)... de nekem csak 0,2Nm-es... :) Mert 5000rpm már túl magas az átlagos használathoz... Szerintem.

Majd fúrok még :) De majd... nem olyan lassan :)

svejk

Főorsó fordulat 4000 1/min
G1=600 mm/perc (nem volt igazi éles kés a közelben)
Simítás= 200
G0=10000 mm/perc
a=3000 mm/s2
Nem igazából lehet tesztelni mert igen nyegle az egész.
De amikor a gazdája elfordult csak meg küldtem :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/vide%F3%20002.WMV" TARGET=_fnew>Csupa G0, 15000 mm/perc, 7000 mm/s2
Mindezt feltűnően jó hibakövetésel, bár ugye látszik hogy igen kis tömegeket kell mozgatni.
Aztán lehet számolni hogy mit érhetett el a valóságban.
Meg persze lehet mosolyogni hogy mire volt való is ez :)

000000000

Megnéztem mindkét videót, megy, mint a golyó. Jól megküldted, nem féltél, hogy szétesik? A G0 sebesség nem semmi, de a gyorsulása is super.

jv7pu3a5p

Na mindegy ezen már sok vita ment, most nem folytatom.  
Viszont az biztos, hogy a sebesség mániáddal már engem is megfertőztél, a léptecses gépemből már kitapostam rendesen a maximumot. :)) Kiváncsi voltam azért mit tud.  
A fúrás videó akkor jó ha a videókamerád nem tudja követni a G0-ás mozgást. [#nevetes1]

bmejdz9nu

Látod milyen káros-kóros vagyok :)
A Klavio új vezérlője is azért érdekes mert több sebességet tud ugyanazzal a motorral... Azaz léptecsben is "sebességfüggőek" egyesek :)
Bizony-bizony be kell majd szereznem egy nagy sebességű kamerát :) Ha pl. 200mm/s a sebesség és 25fps a felvétel akkor csak 8mm-enként van egy képkocka :) ...ami kevéske :)

HJózsi

És ezt sikerült is ma megtapasztalnom, Yaskawa AC servo 200W (100V) 8 pólusu, incrementális encoderrel(2048 cpr) + "Gránitkoca"... csak az encoder  A és B csatorna kell neki ... Tényleg le a kalappal a finn srác előtt!!! Noha zsebbenyúlós a cucc, a nagy nevűekhez képest még így is olcsó ( most nem a használtakra gondolok, mert ez is új),
a mérete meg gekkónyi... :)

000000000

Most már csak az olcsó használt AC motorokat kell megtalálni!!!!!
Én is emiatt értékeltem a hobby CNC-sek számára új fejezetnek. Ha meg meglesz a léptecses (100 pólusú AC) enkóderes szoftver is, hát.....
Gratulálok, a Gábort beelőzted!
Az esztergára tetted? Ha beválik nekem a "technológiai" berendezés, a továbbiakat már én is ezzel csinálnám.

bmejdz9nu

Csinálj képeket, teszt videókat a Finn srác AC vezérlőjéről! http://www.granitedevices.fi/assets/images/drivecomparisonVSDE.png" TARGET=_fnew>Itt a Finn Srácc is összehasonlítja a "gyári" vezérlőkkel a sajátját
De az ár miatt nem kell buslakodni... Jönnek AC vezérlők fele pénzért hamarosan a piacra...

svejk

Ez teljességgel szabálytalan!!!
Na nehogy már kihagyj egy lépcsőfokot a szamárlétrán és a léptetők után rögtön AC-val folytasd :)
De ugye azt tudod hogy az AC mennyi sok rosszat tartogat !?

svejk

Egyébként nekem sem tetszik az a gránitkocka, és nem csak az irreálisan magas ára miatt...
Inkább megvárom a "Jönnek AC vezérlők fele pénzért hamarosan a piacra... " verziót.

De ha már gránit..A fickóval úgy tudom lehet egyezkedni hogy csak egy "magot" adjon és a körítést maga rakja az ember hozzá. Erről nem tárgyaltatok vele? Azért sokszor 10 ezerért itthon is tudna egy pár ember hozzá perifériát készíteni.

HJózsi

Az jövő idő, ez meg jelen , és kiforrott,... indult mint VSD-A, majd let belőle VSD-E abból is már a rev 2. Van dual változata DC szervóhoz, azaz egy gránitkocka 2 db DC szervó mocit tud meghajtani, így már a méret a Gekkó alá ment ... :D
Tényleg nagyon sok jó ötletet pakoltak bele, ez a dual dolog is kézenfekvő,  a 3F híd + dump resistor ág (összesen 8 Fet, ) DC motor esetén pont két db H híd ... A hangolása is nagyon jó,  
oszcilloszkopikus felvételeket készít ami zoomolható
elmenthető, pdf-be is azaz full csicsa :D ...
viszont megvalósított műszaki tartalmat is vélek fölfedezni benne nem is keveset... nem egy szimpla PID algoritmust tartalmaz, hanem nyomaték és sebesség szabályozó PI algoritmusokat a doksijában lévő egymásba ágyazással... Szóval hozza azt a feelinget, mint a Gekkó, hogy bármilyen motort ráköthetek, be tudom szabályozni, mi több digiszkóp sem kell hozzá, sem extra hardware ...  
Az összehasonlító táblázatban az árak sajnos 100db-ra vonatkoznak, az sem hobby kategória éppen :) és részemről az AC/BLDC-nél van létjogosultsága ill. talán a DC szervónál a Dual változat. A G320X is több yes-t kapna már a táblázatban.
Szolgáltatásait tekintve igen gazdagon felszerelték, olyanokkal amikről csak beszéltünk, hogy egy vezérlőben jó lenne ...
Ha valakit komolyabban érdekel, keressen meg,a beszerzésben az út kitaposva több infó rövidesen a honlapomon ... ;)

bmejdz9nu

Annyiért (majd) sajnos már megint csinálni sem lehet vezérlőt... most AC-t... Ha egyszer a "ferde szeműek" nekiállnak valaminek... mindig ez a hobbysta vég :)