Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Azért nem látod az új fejezetet, mert csak állandóan a gyári AC motorok és vezérlők struktúráját veszed alapul. Persze ezek vigyáznak, hogy csak az Ő konfigurációjukkal lehessen működtetni. De már Tibor is leírta neked, hogy a harminc pólusú stekkerek helyett, csak a motor és a encóder kapcsairól is vezérelhető egy motor.  
Sneci pedig már az encóder zavarbiztos (mint a gyáriak) összekötését is megoldotta.
Gábor pedig jól fogalmazott a jövőt illetően.

bmejdz9nu

[#nyes] Ha nem csinálok szíjas áttételt - már pedig úgy néz ki, hogy nem szoktam rá... akkor még a Rockwell progi is jó...:)

De azért elvártam volna tőled - mint mérnöktől, hogy a hibácskát te találd meg... De ez is azt mutatja, hogy inerciákkal sosem számolsz...
Ehelyett Svejk találta meg a hibácskát... érdekes...:)

De szerintem ne tételezzük fel alapban, hogy az ipari termelés (a svájci óra gyártástól az autó iparig) bolond és nem tudja mi a tuti :)
Mert ugye akkor a "boltban" nem lennének általában jó minőségű iparcikkek.

bmejdz9nu

Majd a valóságban minden kiderül... Addig remény...hogy ugyebár mi és mit tud ... és "ki mit tud" :)
Ahogy írtam már... AC vezérlőt csak akkor szabad megvenni (motorral) ha a két szemeddel látod step/dir környezetben működni = nem "reményt veszel" hanem valóságot :)
... 50 pólusú (néha 36pol) az I/O  és 20 polusú (vagy soros protokol) az encoder csatlakozó :)

Sneci mit csinált? Miről maradtam le...?

000000000

Mit gondolsz én miért írtam, hogy baj van a világszínvonallal, csak úgy a levegőbe nem szoktam beszélni!?
Mellesleg mintha RC-nek és másoknak is méreteztél volna a progiddal, csak tudnám, hogy akkor azok milyen számítások voltak, és mennyi a valóság alapjuk...:)))Már akkor is írtam, baromság, hogy azt hozza ki, miszerint egy EC240 majdnem fél másodpercig gyorsítaná RC gépét.  
De így már érthetőbb, hogy miért lettél félrevezetve, és azt hiszed csak a direkthajtás és a nagy AC motor a jó!:)
Na majd ez is változik, ha normális progid lesz egyszer.
Ja és tényleg...Mit írtak a hibáira, kaptál egyáltalán választ a komoly cégtől?

s7manbs8

Ha már ilyen jó vezérlőket tudunk csinálni, esetleg a motorokban is újíthatnánk és akkor aratás lenne ?

bmejdz9nu

Tényleg, hogy írod.... RC E240 szervósított gépéről nem csinálnak videót? Ez lenne az első videó a világon egy áttételezett E240-es gépről!!!
Neked nem csaholni kellett volna a csicsa világra - 2 hétig - hanem számolnod... Ha tudnál az inerciákkal számolni... De sajnos nem tudsz.
Míg kis ötlettel (leírtam) továbbra is használható a program. (DD-nél meg semmi hiba)
De elárulom csoda nem várható E240 és átt. ügyben...:) A Svejk már kiszámolta...  
Majd te is megtanulod a képleteket :) Talán lesz szerencséd és Svejk közé teszi kitartással/tanulással megszerzett tudását.

Hogy a Te csinálsz e jobb vezérlőt vagy a Gecko... azon diskuráltunk már egy évet...  
De azt ne várd el tőlem, hogy ezt a hasonlítgatást pl. a Yaskawa-hoz képest is megtegyük :):):)

000000000

Rendben van, hol is vagyok én Hozzád és Svejkhez képest hajtásméretezésben...:))
Én csak 25 éve tanultam erről a gépészkaron,
Te ezekszerint sokkal előbb tudtad, mi az hogy AC szervomotor és inercia. Jól titkoltad...:)))

svejk

Légyszi a fórum érdekében ne kezdjetek megint!!!

Csináltam egy móricka számítást, alapja a Rockwell progi. Ez azonban inkább csak ellenőrzés az adott gép-motor kapcsolatáról.
Eredményként a szükséges motor nyomatékot és teljesítményt kapjuk.
Mindenesetre tanulságos már ez is.
Majd felrakom a szervo homokozóba véleményezésre, ha valaki érvelni tud a jávítás jobbítás kapcsán akkor természetesen megváltoztatjuk. Jó lenne ha közös munka lenne.

Egyik fórumtársunk dolgozik már a PC-s verzión is, ahol a bemenő adatok megváltoztatása rögtön tükröződik az eredményen.

bmejdz9nu

Anno 25 évvel ezelőtt is már "fel volt találva" az  inercia és ennek kellemetlen(?) hatásai ismertek voltak... ugye nem lógtál a suliból :)  
Mert ugye a számítási "PDF"-ben még megemlítési szinten sem volt benne...

AC/DC és inercia...
Sokat tanultam a dologból - az kétségtelen... jók voltak a felvetett kérdések részedről! Köszönet érte! De jó lett volna egy-egy válasz is!
Majd a gyakorlatban megmutatom mit tud egy "100W-os" AC motor... De lesz egy "30W" DC-os is... Na persze NEM áttétellel - mert az nagyot ront a dinamikán :)

bmejdz9nu

Várjuk! Köszönjük előre is!  
Én személyesen köszönöm a Rockwell progi ellenőrzését ... írtam már a számítások topikban az elején(!), hogy legalább két progit kellene összevetni - a biztonság kedvéért.
A "klasszikus egyenletekre" alapozott ellenőrzést még remélni sem mertem. :)

000000000

Örülök, hogy segíthettem, és lassan helyére kerül Nálad is, mennyi 100W egy mellékhajtásnál!
Alakulnak a dolgaid, ennek örülök...
Már megérte annak idején az a nyalyás 6 oldalnyi írományom, hiszen a tanulságait Te is levontad. Ehhez persze nem kell ám AC-DC szervo, elég a léptecs, hogy belássuk...No meg pár alapképlet.

Svejk dolgát pedig én is üdvözlöm, mint 3 hete írtam, ha valmai komolyabb dolog születeik, majd "megversenyeztetjük" összevetjük a méretező programjainkat, csak sikerül valami közös nevezőt kihozni belőlük.

bmejdz9nu

Bizony-bizony! 100W AC-ban olyan mint DC-ben 200W! (saját forgatás tehetetlensége kevesebb - persze ez vissza is üthet már) Ettől aztán még túl sem lehet méretezni :)  
Sőt ... Kisebb mechanikai méretek... könnyebb mechanikai elhelyezés stb...  
Láthatóan mindenkinek az AC-n jár az esze... de egy AC vezérlőt ill. AC motort "birtokolni" nem ugyan az mint egy-egyet DC-ben... mert ott szinte minden mindennel megy :)

Hát igen ez lenne a cél... közös nevezőre jutni vagy programmal vagy matekkal :) Addig is (átt. helyett) a nagy fordulatú AC szervókhoz gyűjtögetni a kis emelkedésű orsókat :)

svejk

Versenyezni eszemben sincs!!!
Csak úgy próbáltam összeszedni ahogy a gyártók oldalán látom, és számomra valamelyest érthető.

000000000

Sajnos videót csak februárban fogsz látni az E240-ről, mert most a 3 darab 100 W-os AC szervós gép szerelése folyik és ez most fontosabb, mint a hobby.

bmejdz9nu