Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

HJózsi

AC Gecko lenne az ideális méret :D ... de ez már nem rossz...  

bmejdz9nu

Azt meg (G320) gyufásdoboz vezérlőnek nézik :) Az se jó... :) Persze kicsi a bors de erős :)

bmejdz9nu

Mivel eljött az Inercia Korszak...  

Most még egy kicsit is félek a jövőtől :) A kicsi inerciáktól és inercia arányoktól...
"Valaki" azt írta, hogy 1/10-es motor/terhelés inercia arány felett gondok voltak...  
Ez a félelem oka. Ezért körülnéztem a szekrényben ill adatlapokban:) Persze kalkulálni már lehet az inerciákkal.

pl. a 100W-osból Kétfajta motorom van: (200 és 400-asból is többféle)
Egyik: 0.000003Kg m2-es inerciájú; A másik: 0.000002Kg m2-es inerciájú...  
Nem kis különbség! (50%.) Persze nagyon kicsi értékű mindegyik...de... mikor melyiket?

Ezt találtam a beüzemelési útmutatóban: (láthatóan 30X arányt engedélyeznek - CSMZ100)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/Samsug-Rockwell/Allowable_Load_Interia.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Nincs kottyanás... pontos. (Nasa kompatibilis :)
Az első gépemnél hiába a jó golyóorsó valahol, szerintem a műanyagbetétes kuplungnál összeszedett 0.004mm-et...
Most ez sincs... (fotón a kupplung )https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V3_AC/Test/EzredesMerooraTeszt_01.wmv" TARGET=_fnew>:::::::::Vissza állás teszt - VIDEO:::::::::::::::::: A mérőóra 0.001mm-es !!!

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V3_AC/Test/EzredesMerooraTeszt_01.jpg" border=0> https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V3_AC/Test/Coupling_01.jpg" border=0>

rbbhbyvfs

Lehet az több is, csak akkor kell a külső "fék" ellenállás. Mint a frekiváltóknál.... nem ezt irja?

Szedlay Pál

Nekem is volt több féle müanyag betétes. Nem mindegy annak sem a márkája kivitelezése. Ezekkel a tipusokkal is el lehet érni ezt a pontosságot. Én a helikálist cseréltem le és nem csalódtam bennük. Tegyél fel egy videót amikor a tengely ál és nyomd meg az asztealt mondjuk 300-400N erővel és nézd meg a mérő órát, csodát fogsz látni hogyan ugrálnak a kijelzőn a mikronok!!!!!!!

bmejdz9nu

30-as arányt enged max. pl. 100-200W-os kategóriáknál... ezeknél nincs is fékellenállás csatlakoztatási lehetőség... csak a nagyobbaknál.
De ott az inercia arány rosszabb... azaz kisebb ... érdekes...

bmejdz9nu

Lefogtam a tengelyt... mérőóra rá... gumi kalapács... semmi...
Ez egy NSK Precision table... öntvényből... Magam is csodálkozok még mindig :) De még veregetem:) mert a "csodákban" nem hiszek :)
Dehát majd a Z... majd az talán lerontja :)

A kuplung persze nem mindegy... persze mind jónevű cégtől... de azon belül ez a direkt-es..  (hasonló mint fémmembrános csak... de talán inkább a "valamikori telefonkártyáshoz" hasonlít.)

Itt az is a "röhelyes", hogy a felbontás 0.01/step-re van állítva... és mégis.... egy lépés sem megy túl... Ezen is csodálkozok :)
Persze a motorban 2500cpr-es encoder azaz = 10.000imp/ford a belső lelkivilága... de csak annyit kellett állítanom, hogy 2500/2500x6,25 = 15625 mert 4mm-es emelkedésű az orsó... = 400imp (step) kell egy fordulathoz.

Szedlay Pál

Ezt a Z-t illetve a pontosságot egyszer már itt a fórunon kb. 2 éve amikor volt egy igaz pillanatod kibeszéltük. Ne várjunk el ezektől a gépektől mikronos pontosságot, Nézd már meg egy C0-ás gyolyósorsó tűrését még abban is van 3 mikron 300mm-en. És kinek van ilyen a hobby gépében?
A HIWIN ISEL orsók tűrése tudtommal P7-es tűrés ami pedig....... Nem érdemes itt mikronokról beszélni hisz ha a helységben a hőmérsélet emelkedik 2C fokot már nem is vagyunk a tűrésben. Egy cégnél a decemberi leállás után mikor nem fűtötték a helységet a gyári MACHO gépeken nem tudták tartani a méreteket két napig amig a gépek nem temperálódtak.

bmejdz9nu

Ha olyan mint a videón... az sem az én "érdemem"...Komplett egység...http://pdf.directindustry.com/pdf/nsk-precision-america/positioning-tables/17324-1241-_32.html" TARGET=_fnew>Kb. Ezeket tudják..(több infóm nincs). Hengergörgős és nem is tudom mi van benne :) Komplett NSK gyártmány.

Szedlay Pál

Nekem is gyári van Parker, egy kutya csak legalább lineáris encodert is szereltek rá. Akkor is lehet kb. 5 mikront nyomni bele kézzel.

bigoneoszi

Sziasztok! Elég béna vagyok még ebben a témában, mert nemrégen kezdtük megismerni.
AC szervós CNC gépet próbálok itthon összehozni, de az összekötéseknél megakadtam rendesen.
Tudnátok ebben segíteni?
A cuccok, PC, MACH3, ezt kéne az LPT porton összekötnöm, egy végülis OMRON PLC-vel, aminek külön is használhatóak az eszközei. Van egy NC413 4tengelyes vezérlő, meg vannak R88D-s szervóvezérlők. Ezek közül valamelyiket valahogy step/dir-el össze tudom kötni a PC-vel, úgy, h a MACH3 tudja kezelni?

bmejdz9nu

Nem mindegy hogy az adott lineáris egység anyagmozgatáshoz, SMD beületéshez vagy marógépnek készült.

svejk

Az NC413-at első körben hagyd ki..
A Mach egyből meg tudja hajtani az R88D-t.
Bár pontos ha pontos tipust írnál jobb lenne.
A motort már összehangoltad a vezérlővel?

ANTAL GÁBOR

Svejk felhívnálak....