Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Te miről beszélsz???? Ez a gép pont azt igazolja, amiről 3 éve pofázok...Számold már ki, hogy annak a picike tokmánynak mennyi a J-je, és ahhoz mekkora teljesítményű motor kell, hogy felpörögjön 2-3000 rpm-re ~1 másodperc alatt!!
Tudod a képletekben pont az a szép, hogy a Hobbysta gép teljesítményére ugyanaz vonatkozik, mint a 400 MW-os erőművi gépre, csak más a bemenő adat. Ezt kellene már itt nagyon sok embernek megérteni, és nem a tévesen értelmezett "megbántott lelkét" ápolgatni évekig, és cserébe csesztetni, gúnyolni azt, aki az Ő javát akarja egy jobb gépre ösztönözve őt a lehetőségein belül pár apró módosítással.

e7c897sd8

"Ez a gép pont azt igazolja, amiről 3 éve pofázok...Számold már ki, hogy annak a picike tokmánynak mennyi a J-je, és ahhoz mekkora teljesítményű motor kell, hogy felpörögjön 2-3000 rpm-re ~1 másodperc alatt!! "

Nem csak felpörgetjük, forgácsolni is szeretnénk...

000000000

De pláne...Mellesleg nyugodj meg, amelyik motor azt a tokmányt "kézbentartja" dinamikában, annak utána a forgácsolással nem lesz gondja!:)
Számolj utána, ha nem hiszed!

bmejdz9nu

AC topik... gyerekek...
Ma 12.10 kor 2X csengetett a postás...  
Végre megjöttek az OMROM motorok a meglévő vezérlőkhöz - persze a hivatalos disztributortól vetem - ahogy szoktam mindig is:)

3 X R88-400W (egyiket fékkel rendeltem)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/AC_servok_StepDir-esek/YASKAWA_OMRON/3_RM88-Motor.jpg" border=0>

e7c897sd8

Ezt nem csak hiszem, tudom is... ;-)

HJózsi

Ezek ilyen zsír új használtak ?  :x  :)

HJózsi

Jó lesz figyelni az Adok-veszek topikot ... [#nyes]

bmejdz9nu

A disztributor nem forgalmaz használtat. Azaz ha valaki újat vesz nem számítja be a régit! Refublished-et sem árul...
Ugye nem gondolod, hogy valami szürke forrásból valók? :) Úgy ismersz ? :)
Beteszem az AC-s szekrényembe a többi közé őket :)

bmejdz9nu

Bizony! Ha áttérünk a lineármotoros vezérlésre akkor oda kerülnek... de párosított, tesztelt step/dir-es vezérlővel együtt :)

s7manbs8

Le kellene fordítani az oldalon szereplő szöveget normális magyarra és betenni a google-be az adatbázisába, így mindjárt magyarosabban is a google fordítójával kész is van és nem angol lenne, bár most így nyersen is lefordítja úgy, ahogy. Nem mindenki ért anglikánisul.

HJózsi

De ebben így mi az öröm? ...[#buck] A DC-ket megvetted, szétszedted, csapágycsere, kommutátor felszabályozása ( azaz hozzáadott hobbista érték ... ) bezsírozás és aztán be a szekrénybe ... [#nyes] Most meg ez mind kimarad ... :(

bmejdz9nu

De bevallom, hogy a motorokhoz passzoló használt (de tesztelt) vezérlőket az Adok-veszekben hirdetett R88-asokat vettem. Svejktől.
Tudod fontos a jó support. De szerintem még van neki... startolj rá... míg van neki ezekből...

bmejdz9nu

pl. Mavilor AC szétszed - csapágycsere - jeladó és encoder vissza - Ready to Go! No problem :) max. 8db/egy délután :)
Sajnos a szénkefe piszok itt nincs, mint élvezet...:) De DC-ből is alig vettem anno használtakat. Inkább az encoder felszerelési élvezet van oda...

s7manbs8

Ezek csapágyilag mennek ki ? Mondjuk normális motoroknál is előfordul.

bmejdz9nu

Normális körülmények között a csapágy nem menne könnyen tönkre...  
Akkor szokott ha ékszíjas hajtást csinált és a tervezők nem tettek a szíjtárcsa (motortengely) ellen oldalra még egy csapágyat.
Ekkor egy idő után kikészül a motorban a csapágy mert a szíjfeszítés miatt oldalra húzták üzem közben.
Ilyenkor is általában nem az első (kimeneti oldali) hanem a hátsó készül ki...  
Ezért is célszerű szerintem a szíjtárcsa mindkét felét csapágyazni, mind motoroldalon mint golyósorsó oldalon. (pl. E240-ek... mind csapágyasak)