Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Nekem van egy apró kérdésem: ez egyáltalán AC szervómotor? Nem csak egy jobb minőségű 3 fázisú Lense aszinkron?

j3rx6bsjd

Aszinkron szervomotor!?
http://www.lenze-bachofen.ch/files/cms/Downloads/Servo-Umrichter_9300_en.pdf" TARGET=_fnew>valami ismertetőféle
Szerinted működőképes lehet a dolog?Azon kívűl,hogy "energiapocsékoló".

bmejdz9nu

Iszonyatos erők fognak kelleni ahhoz amit akarsz azaz kitűztél célul... még filózok, mielőtt írnák valamit... nem egyszerű a feladat, a kérdés...

svejk

Ugyan tekrd már meg a tengelyét, miközben a 3 fázis közül kettőt vagy mindhármat rövidre zárod.
Szerintem is az egy encoderes aszinkron moci..

bmejdz9nu

De itt a munkadarabot mozgatják? Azaz nem a fejet... Lehet, hogy ez a magoldás - kisebb súly mozgatása...? (fujj - fujj Ebay :)

j3rx6bsjd

Dehát rá is van irva:)
Encoder helyett resolver van benne ha jól emlékszem,végülis a feladat szempontjából mellékes,mert saját a vezérlője és viszi.
De az ütésérzékeny matricát nem szokták ráragasztani aszinkron motorokra,vagy igen?

j3rx6bsjd

Persze,hogy a munkadarabot,de a gerenda az összes pereputtyal kb.60-70kg+lemez max 10kg,de akkor már nagyon nagy darabot készítek.
Minden acélból van, semmi alu.

000000000

Félek tőle, hogy ebben a motorban nincs állandó mágnes. Megtennéd, azt amit Svejk írt? Bármelyik két motortekercs rövidrezárás, majd kézzel tekergetni a tengelyét. Érzel nyomaték változást?

svejk

A kalapácsmatrica a resolver miatt lehet..
engem a 140Hz meg a cos.fi zavar..

svejk

Persze ettől még használható, főleg mert megvan a saját meghajtója.
A Lenze van annyira elvetemült cég hogy ilyeneket csináljon :))

j3rx6bsjd

Sajnos fékes motor és össze kéne megint eszkabálnom valami tápot a féknek (205V).

http://englisch.meyle.de/contract_partner/lenze-asynchronous-servo-motors-08---60-kw.php" TARGET=_fnew>Itt még van esetleg valami infó hozzáértőknek.
100Nm max nyomaték az nem gyenge:)
J=36kgcm,na ez már viszont nem mond nekem semmit.
23kg a motor tömege.

svejk

Nem titkolnivaló, én már láttam ezt a gépedet élőben, de nem figyeltem meg tüzetesen..
Tehát ez gyakorlatilag excenteres elven működik.
Párszor 10 vagy akár 100 ms-onként azért ezt nem egyszerű működtetni..
Ugye Te másodpercenként akár 10 leütést is szeretnél..

Egyszer- egy a már említett - eredetileg elektromos kuplungos drótfonóra szereltünk frekiváltós hajtást kínunkban.
1,5 és 2,2kW-os hajtóműves motorral.
De ott  2 s-os üzem után volt 1-1 s-os szünet, és a 400 ford/perces kihajtáson szinte nem volt semmi tehetetlen tömeg.
Megmértük a napi átlagfogyasztást, gyakorlatilag nem volt különbség az eredeti állapot szerintitől. Gondolom a frekiváltó fel és lefutása számottevően javítja a felesleges áramfelvételt.
Nyereségünk viszont lett a pontos programozott megállás fék nélkül is.

svejk

"Asyncrhonus servomotor"
Tehát egy aszinkronmotor jeladóval és szerencsére a hozzá való vezérlővel.
Mondom én hogy elvetemült cég a Lenze :))
Javarészt inkább sebességszervonak jó ez, pozíciószabályzásra nem az igazi, ugyanis a működési elvéből adódóan nincs, vagy csak bonyolult tartónyomatékot generálni.

svejk

Neked azért elvileg jó lehet hiszen van rajta fék, de azért a nagy gyorsítandó tömeg még nagyon meggondolandó.

j3rx6bsjd

Na igen jó volna másodpercenként 10 ütés.
Én abból indultam ki,hogy a 750W-os asinkron motorból 1 másodpercet lehetett kihozni akkor ennek sokkal többet kéne tudnia,de vajon mi lenne az optimális!?
Ehhez kellene Tibor vagy aki átlátja a dolgot.
Az eredeti máttételezés többlépcsős és még nem módosítottam rajta,csak annyit,hogy az eredeti lendkereket kicseréltem alura.Az áttétel:16 motorfordulat=1 leütés=1 mp
Mit kéne tenni az optimalizáláshoz?
1.Felrakni a másik motort,mindent úgyhagyni.
2.Módosítani az áttételt.
Ha 2. akkor milyenre,hogyan?
Ehhez kéne egy kis matek,mert ez már nagyon sok meló és sok anyag kipróbálgatni.