Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ha én csak ezeknél a világpiacot vezető szervós cégeknél... csak "segéd" lehetnék...:)

bmejdz9nu

Nem jól használod... de majd ráérzel... Hobbysta szemmel másként kell...

Profiknak:
Azaz egy hajtás céljait kell megadni azaz a kívánalmakat (pl. travel time), hogy mennyi idő alatt akarod a célt teljesíteni... és ahhoz aztán melyik a megfelelő motor...

Hobbystáknak kell fordított logika:
Van egy motor és pl. egy golyóorsó... aztán majd mit fog tudni ezekkel...

Ráérzel majd... próbálgasd... Először fura ez így aztán... csak 5-10 perc az egész, sok-sok kombinációval "lejátszva"...

000000000

Egyszerűbb ez: a műszaki életben egy paraméter általában semmit nem ér, mindig minimum kettő ( persze az igazi méretezés N változós függvényhalmaz sajnos) kapcsolatát kell figyelni. Ezért kezdődik minden onnan, hogy jelleggörbe seregeket kell felvenni, és ezekből kindulni. A nyomaték ugyanis emiatt sajnos még egy DC motorban sem állandó n függvényében, elég ha részletesebben megnézel egy pár komolyabb szervomotor gyártó cég által javasolt képletet erre.

j3rx6bsjd

Igazad van Tibor,nem gondoltam át rendesen.
Légyszi ne uramozzatok már,nagyon izé..
Szóval 1 tizes helyiértéket elkalkuláltam:)bocsi.
A lényeg az,hogy amit írtam azt még a nagygépesek sem tudták megvalósítani.
Szóval a normális adatok:10 pozicionálás 1mp alatt és a pozicionálások közti távolság kb.6mm,de nem érdemes azt sem kiszámolni valószínű,mert előtte meg kéne határozni az 1sec alatti leütések számát,az meg még sehol sem tart.Megvan hozzá némi anyag,majdnem minden de nem tudom,hogy mit fog tudni vele.
Szóval rossz oldalról közelítettem meg az egész feladatot.  
Tibor szerinted kiszámolható előre,hogy milyen ütésszámot lehet produkálni,adott motorból egy excenteren keresztül?Esetleg milyen áttételt érdemes használni?

j3rx6bsjd

Adatlap 7. sorában a 730-nál :9.8Nm
Nem jót nézek?

j3rx6bsjd

Instantaneous maximum torque:9.8 (86.73)TP􀊢N􀊣 N􀉾m (lb􀉾in)

j3rx6bsjd

40A kéne neki,de egyenlőre 20-at kaphat,mert nem tud többet a gyík.

000000000

Számolgathatok Neked dolgokat, csak valamit nagyon nem értek megint!
Te a képlékeny alakító kivágó szerszámodat ennél a CNC gépnél egy álló motorral felpörgetve majd leállítva akarod működtetni leütéskor?

bmejdz9nu

A te motorod 1.8Kg-os vagy  2.5Kg-os? A méreteket nézd meg a 300W-osnál az már már eggyel nagyobb házban van. (= nem az)
Itt lehet a félreértés... Tudtommal ez a motor a 200W-os házban van... Az enyém legalábbis abban...  
(valamiért 250W-ot írtak rá, de van, hogy 170W-ot írnak ugyanerre a méretre... ezért sem érdemes a "Wattokat" nézni...)

j3rx6bsjd

is-is.
Nagyon szeretnék egy olyan dolgot összehozni ami úgy müködik,hogy a sok egymás melletti lyuknál(perforálás) folyamatosan menjen a motor és amikor felső helyzetben van a medve,akkor pozicionál a lemez,de ha távolabb vannak a lyukak akkor leáll a motor és pozicionál a lemez,remélem érthető mit akarok mondani(írni)
A lakatrenszerrel sok problémám volt,gyakran szétesik,kopik,stb...
Jó lenne egy külön topic ennek a témának szerintem,nem kéne teleszemetelnem más topicot.
(CNC lemezmegmunkálás)

bmejdz9nu

10 pozicionálás 1mp alatt... 80Kg-os mozgatott fejjel... szép kis feladat.

j3rx6bsjd

Lemértem:2680g kanócokkal együtt,tehát olyan 2,5kg körüli.
Ezek szerint hány wattos vagy milyen házban van vagy mit miért?
Szerintem elég egyértelműen ráírták a tipust:T730-....
Gondolom 300W felvett 250W leadott teljesítmény.

bmejdz9nu

Lemértem az enyémet is az is nehezebb....  
Erre 170W/32V/7,9A van írva... és 134mm hosszú és 76x76-os a felfogatási rész...

000000000

Bocsi, de én ezt még mindig nem értem.
Itt is a J-t kell figyelembevenni, csak pont fordítva, az energiatároló képességére kell építnei. Azaz ide akár a legbutább, nagy forgótömegű motorok + még lendkerék a nyerő, amik állandóan forognak, és egy gyors vezérelhető tengelykapcsoló és pozícionáló érzékelő működteti a szerszámfejet  ott, ahol azt kell. Szerintem hibás az az elképzelésed, hogy indítgatsz egy motor, ezzel ugyanis sokkal lassabb lesz a rendszer, és előbb utóbb szerszámtörés lesz a vége, ráadásul hatalmas teljesítmény pazarló motorokra van szükséged az állandó be-kikapcsolások miatt.

j3rx6bsjd

Milyen tengelykapcsolót tudsz mondani aminek semmi hangja nincs?Azaz nem hülyülök meg a csattogástól,mikor a lyukasztásnak éppen semmi hangja nem lenne.(1-es alulemezben 3-as lyuk).
Jelenleg is így működik,de nem optimális,mert aszinkron motor van rajta és azt nem erre találták ki sajnos.Perforálásnál(sok inditgatás)tojást lehetne sütni rajta.
Sajnos az sem volt méretezve,mert nem tudok,csak hoci-nesze jó az oda,aztán müködik valahogy.
Ezért kérdeztelek meg,mert ha tudnál számolni nekem,akkor lehet értelmesebb beállításokat lehetne kihozni a dologból.Áttételt rakni még vagy kihagyni vagy mit tudom én...