Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Igen. Bajusz volt az első... Nem tudom, hogy csinálta... jóval meghaladta a korát... Ki üzemelte be neki? Ha jól tudom OMRON komplett..  
Aztán Klavio (ifj. Psihobylli - jó lenne már egy "szebb" név neki:) Most már nekem is van pár, de még csak asztalon pörgettem őket...
(de biztos van még pár... csak nem tudunk róla... de azért ez nem egy "tömeges" elterjedés:)

Egy "600W-os" AC-nak akkora a forgórész tömege (azaz inerciája)  mint egy "100W-os" DC-nek... (De ha gondolod utána nézek.) Tehát...

j3rx6bsjd

Tibor lenne egy kérdésem,örülnék ha válaszolnál.
Ha 20-as emelkedésű orsóm van kb.80kg tömeget szeretnék mozgatni könnyen mozgó,nem szoruló mechanikán a szükséges sebességem 30-40m/perc a legkisebb pozicionálási távolságom átlagban 20mm.Csak pozicionálás feladat a pálykövetés nem érdekes.Ebben az esetben szerinted kb.mekkora motor szükséges?
Előre is köszönöm az egyenes választ:)

Nemes Mihály

Heló  
 Miért kellene Step/Dir es bemenetű AC vezérlő????

ezt nem érteni!!!

bmejdz9nu

Mert a hobbysta általában step/dir kimenetű programot használ: Pl. Mach, WinPC-NC stb...

000000000

"Tehát... "
???? Ezt itt mindenki tudja... Annál fontosabb a helyes illesztés, de a 6 oldalas 1 hónappal ezelőtti mintapéldám alapján lassan erre Te is rájössz... Ezért van már csak 3 db 400W-os DC motorod, a többit elpasszoltad!:)

000000000

Mennyi az orsód átmérője, és milyen hosszú?, ezek nélkül ugyanis a kérdésedre nem lehet válaszolni!

j3rx6bsjd

20 mm átmérő,800mm hossz.

j3rx6bsjd

Amit elfelejtettem megemlíteni,csak csutkagázon közlekedik a masina,valami olyasmi jellege van,mint az SMD beültetők.Jó lenne ha a 20mm-es kis átlépést is nagyon gyorsan megtenné,azaz valami ütésszerű gyorsulás kéne.A mechanika bírni fogja.

bmejdz9nu

Minden DC motort "elpasszolok"... ill. "elpasszoltam" ... sajnos SD400-as sincs már egyse... már csak pár darab van... Se Gecko se A300...
A gépemen megmarad a DC hajtás azaz a Bautz642-esek és a Gecko G340...

Lassan rájövök mindenre :) De azt a "mintapéldát" majd elővesszük 2010 elején! Készülj! Motorral! :)

Tehát... Kell(het) egy "bizonyos" motor forgórész "tömeg" ... sajnos... ha a forgatott tömegnek is van... Inertia Ratio!!! :)  
Ezt te is tudod... céloztál rá... a #411 -ben :) Én is tudom...

A DC-t jól kiélveztem... Jöhet az AC :) Vagy kihagyjuk és jöjjenek a lineármotorok azonnal? :) Step- DC - AC... fontos betartani a lépcsőket :)

Inercia aránnyal AC/DC 600/100 egyetértesz? Azaz nehezebb "elbaltázni" egy szervóhajtást AC-val...(elbaltázni = felülméretezni :)

bmejdz9nu

Nemes Mihály

Hát igen !!!    

Ekkor jön képbe Sneci!!

és az ő Step/Dir  interfész-e!!!
Halál pontosan  vezérel!! :):)

Szalai György

Nem csak a J számit egyedül.
A motor forgató nyomatéka lendíti a tehetetlen tömeget. Ezek viszonyulnak egymáshoz, állnak egymással szemben. Tehát ami számit az a kettő aránya. Hogyan viszonyul a mozgatandó tömeg motortengelyre redukált tehetetlensége, a motorban keletkező forgató nyomatékhoz.
Az arányt vizsgáld, ne külön-külön.
Ezért csaptam le a nyolckefés MAVILOR MS-4-re. Négy motorra való nyomatékot vettem egy tengelyen, egyetlen forgórész nagyon kicsi J értékével. Ez benne a főnyeremény.  
Megnézném azt az AC-t amelyik legyorsulja.

Szalai György

Nemes Mihály

Nibbelő !!!

Ajánlom a Trumpf 2000 et

ezen dolgoztam  írgalmatlan sebességre volt képes!

bmejdz9nu

Persze Lehet a PID szabályzás azaz a szervó "szive":
Sneci-től, Magi-tól, Yaskawa-tól, Rockwell-től, Omron-tól...stb... Tibitől is lehetne...