Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Ok  egy CD rom motornál találkoztam olyan hall elrendezéssel ahol (valószínüleg helyprobláma miatt) az egyik hall jóval távolabb volt a másik kettőtől

000000000

"és csak az üres járati áramod 20 egység, amikor meg gravírozgatsz 21 lesz, ez pontosan 5 %"

Miről beszélsz?

A 12 V-os DC táp a következő áramokat mutatja (ezért ki kellett mennem a műhelybe):
. ha a motort üresen a kezembe forgatom:  0,4 A
2. ha beteszem a fortunába:  0,8 A  
3. a gravírtűhöz hozzányomok egy deszkát:  2,5 és 6 A  (kézzel gravírozgattam, mert a cnc-re nem volt kedvem felszerelni).
Na ne hülyítsük tovább egymást! Részemről lezárva.

s7manbs8

000000000

Te se "hülyíts"...:)) Jó hogy nem már egy csípőfogóval lefogod a gravírtűdet, és úgy mérsz áramot....Talán nézd meg ezeket CNC-s közben és alu és réz műanyag gravírnál is.
Pár W-nál nem lesz több a forgácsolás hasznos teljesítménye, ha kiszámolod. Ha tehát az áramod ennyire nő, pont az a helyzet, hogy rossz az EREDŐ hatásfok. Mellesleg neked nagyon szuper motorod és vezérlőd lehet, hogy szíjastul üresben pörgetve 40.000 +++ rpm fordulaton csak 0.8 A az áramfelvételed 12 V tápról. Én még ilyennel nem találkoztam, Motorosnak, Varsányi Péternek sem sikerült ennyire "hideg" hajtást csinálni. Gratulálok hozzá, ha ez tényleg így van.

000000000

Most látom, a 15 fokot elírtam, a kétszeresét kell venni 8 pólusú motornál, a többi stimmel a képletben.

000000000

Igen, mert ezek a szögjeladók a képletből is adódóan olyanok, mint a periodikus függvények,
azaz ciklikusan valósítnak meg csak abszolut szög pozíciómérést, ezért eltolhatók az érzékelők, ha a konstrukció, egyéb okok ezt kívánják. Én is amikor magamnak gyártottam ilyen érzékelőket, ezt használtam fel, kényelmesen lehetett telepíteni az optókat a Nyákon.

bmejdz9nu

Ilyen kb. a szöghelyzet jeladás? Persze logikus, mert tudni a kell a forgás irányt is...
Tehát egyszerűen fogalmazva egy 3cpr-es encodert kell elképzelni 1X módban belül?

http://www.indiadiesel.com/images/hall_sensor_signal.jpg" border=0>

000000000

Ilyen, csak ez egy mindössze 2 pólusú motorra igaz ábra, azon belül is az egyik lehetséges elrendezés.
Itt az X-eket végképp felejtsed el.

bmejdz9nu

Ezt a pólusszámtól függő helyzetjeladást még nem értem azaz ha 8 pólusú akkor 12"db" jeladó kell?... Milyen X-eket felejteni?

000000000

Itt nincs 1, 2, 4X. Hat egy értelmű fázis állapot van. Nincs más. Ne is keverd ide, itt ennek nincs értelme.  
A póluszám pedig azt határozza meg, egy motor fordulaton belül mennyi 6-os alap ciklus zajlik le.
Itt a linkelt ábrán azt írták a digaramban, hogy 360 a 6 állapot össz szöghossza, azaz egy teljes fordulat.  
Ezért 2 pólusú ez az eset. A #346-ban írtam az általános képletet a pólusszám függvényében a szöghosszak meghatározására.

000000000

A jeladók száma mindig csak 3, függetlenül a pólusszámtól.

bmejdz9nu

360 fok/p.p.szám/6 azaz pl. 8 polnál = 360/8/6 = 7,5fokonként van akkor "helyzet meghatározási" lehetőség...:)
Az a baj, hogy 2 pólusig ezt már-már kapizsga de 4 vagy 8-ra nem :) Jó lenne egy ilyen diagramm arra is...
De 2 pol felett a jeladók milyen szögben és mennyi van felszerelve a tengelyre a gyakorlatban?

Igazad van... a de mi erre a jó szó? "Helyzetpozíció meghatározás"?
És abban is igazad van, hogy a "szokásos" encodert ne kellene belekeverni... mert nem az.
De ez a jeladás olyan mintha egy speciális három kimenetű encoder jeli lennének... az eltolt fázisú kimenetek láttán... :)

bmejdz9nu

Köszi. Én is ezt gondoltam... de akkor a több pólus számhoz több szöghelyzetet kell azonosítani? (pl. 8 pol = 30, 15, vagy 7,5 fok?) De ez hogyan a gyakorlatban?

ANTAL GÁBOR

tegnap ezt már gyanítottam  de azt hittem hogy én tévedek.  Légyszíves irdd ide az általános képletet.  Paraméterek  3 fázis  Póluspárok száma  (használjunk mindíg pólapárokat az összefüggésben és a hallok fizikai (egymáshoz viszonyított) szöghelyzete

ANTAL GÁBOR

Látom  Varsa is ezt feszegeti