Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Megoldódott a probléma.
Tiszta retek volt az enkóder.

000000000

Ilyen ötösöm legyen a lottón [#nyes]
Lehet tudni hol ment bele a kosz?

000000000

RC! Áthoztam ide a témát a DC szervóból, csak hogy ezt is zárjuk már rövidre.

" © rc ma 11:45 | Válasz | #10445  

Elfogadva amit írsz, csak két momentum a modellmotor szabályzókhoz:  
- a nem gagyik min és max fesz bemenetűek, azaz amit én használok 7,4 V-14,5 V DC bemenetűek és ez a max fordulatot befolyásolja, ha motor is erre van gyártva. Van forgalomban max 36 V-os bemenetű is.  
- itt most nem a szinkronba tartás témáját kívántam boncolgatni, hanem a DC-ről meghajtott BLDC motorok esetét. Kereskedelmi forgalomban ma már ritka mint a fehér holló a jeladós BLDC modellmotor, mivel itt nincs akkora dinamikus fordulatszám változtatási igény mint a CNC technikában), - " csak max-on tartás" és azt pedig jeladó nélkül is meg tudták oldani.  
Csodák persze tudom nincsenek, de az elvek lehetnek azonosak."

1. Az hogy ezek a modell BL vezérlők különböző feszről járathatók az világos, de egy adott aksinál ez akkor is fix feszültség, és nem változtadhatod 0 és X között mert nem ettől változik a motor fordulatszáma ezen vezérlőknél, sőt egy minimum fesz eleve kell neki. Tehát egészen másról van itt szó, mint az én esetemben.
2. Szerintem nem olyan ritka az érzékelős kivitel, hiszen a SpeedPassion cég alig egy éve dobta piacra pont a fokozódó modell igények alapján a szenzoros BL motorjait. Azt hallottam ez nem egy
gagyi cég a modelliparban. Nyilván tudják ők is, miért fejlesztettek ebbe az irányba.
3. Pont egyről beszélünk, a BL motor az BL motor, általános elvek szerint működik, függetlenül attól mire és hol használják. Persze az igények mások lehetnek, ebből más lehet a hozzájuk tartozó AC vezérlő is.

bmejdz9nu

Tibornak... A három tekercs... (DC toikból folyt.)
Azt mondod, hogy te (szívesebben) teszel szögjeladókat és encodert a motorra? Jobb a "natur" kezedet min valami "ekzotikus gyári" jeladás?

bmejdz9nu

Pontosítok..  
Azaz egyszerűbb, költséghatékonyabb vagy talán csak úgy járható egy "valamilyen gyártmányú" AC motor meghajtása a vezérlőddel, hogy a "megfejthetetlen - nem érdemes alapon" azaz eredeti fázisszögjel adást (és encoder) protokolt nem felhasználni?

000000000

Ha nincs rajta megfelelő, akkor igen. Így nem vagy kiszolgáltatva a virtuális, titkos, ahány gyár annyi vezérlő/motor párosításnak, protokoloknak. És ráadásul korrektebb, biztosabb a hajtás extrém nagy fordulatokon is, minimális I null (1 KW-os motorokat hajtok 100 mA-el!), és ha valaki a bontóból hoz hozzám csak egy natúr AC szervo motort 3 dróttal, az is egyből életre kel. Ja és DC motorként egyből tápra kötheted a két kivezetést egy kis dobozkával, és egy 1.5V-os ceruzaelemről máris forog az AC motor, mint egy DC. Volt AC, nincs AC!:)

bmejdz9nu

Értem kb. hajtás elvét... AC-ból "egy kefementesítő" elektronikával azonos "bemenetű" lesz mint a DC hajtás...

Azaz 6 FET, 3 jeladó + (szög)vezérlés = Kész :) De egyszerű ezt csak így leírni :)

A szögjeladó szerinted miből jó azaz használható? Ha jól tudom a "klasszikusan" a Hall jeladók az elterjedtebbek... (mágnes pörög és a Hall jelet ad :)
Kérdés: opto pl. reflexiós opto + 3 "réses" tárcsával is ez meg lehetne valósítani? Azaz fázis szögjeladás pozíciót "adni-venni"?

Teaway

bmejdz9nu

120 fokonként láttam... eddig AC motorokat? Vagy lehet több is?

000000000

Én az optó érzékelőket szeretem alkalmazni, gyors, hiszterézis nélküli, és finomhangolható.
Teaway!
A szögeltolás pedig a motor pólusszámától függ, az 1, 2, 3, 4, 5, 6 póluspár számú motorok a gyakoriak, így ezekhez rendre 360 fok/p.p.szám/6  
fázis csatorna szögeltolás szükséges.

ANTAL GÁBOR

tettem a linkekbe egy animációt a brushless motorok vezérlésének jobb megértése érdekében.(az is lehet hogy korábban én ia a fórumról jutottam hozzá akkor bocs sajnos a forrásra már nem emlékszem)

000000000

Látod Gábor milyen véletlenek vannak? Éppen ma erről is beszélgettünk telcsin...:) Csak az a baj, hogy a lottó ötösnél nincs ilyen szerencsénk....:))

ANTAL GÁBOR

Tulajdonképpen ez nem véletlen.  Megjelenik vmi a fórumon (mondjuk a te írásod)  amit sokan olvasnak és máris jönnek az ötletek, no meg a kérdések (talán ennyiért még nem leszek át  küldve a csevegőbe)

bmejdz9nu

Tehát a szögjeladás - "hogy is írjam" 0 vagy 1 azaz "digitális"....
Sokan félnek az optós szögjeladástól... pedig szerintem kézenfekvő... és sok "gyári" AC motorban már az encoderből "nyerik" azaz szintén optós elv.(?)

Póluspár? Nekem amik vannak mind 8 pólus-uak... (adatlapból tudom csak)
Nade 3 fázisúak azaz 3 "drót" megy bele... azaz jön ki :) akkor 3 jeladó... azaz 120 fokonként lehet benne a "lelkivilágában"?

360/8/6 = ? Na ezt nem értem....

bmejdz9nu

http://de.nanotec.com/page_static__schrittmotor_animation__de.html" TARGET=_fnew>Katt - BLCD-motoren .... felül.... Ez ilyesmi ... Aztán BL vagy AC... hogy mitől melyik... talán a fesz-re "válogatják" a megnevezést :)