Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Csak a póluspárok kontra Pólusok számánál téved  ezért használjunk mondjuk Póluspár szót  

bmejdz9nu

Nem bírom gyakorlatiasan elképzelni, hogyan tud 3db pl. Hall jeladó több mint 6 helyzetet adni...

Ez egy 6 pol motor rajza: Hol lennének itt a jeladók? ... és ilyen lenne a diagrammja? A #373-hoz 2 pol.-hoz képest...

http://claymore.engineer.gvsu.edu/~jackh/books/plcs/html/plcs-737.gif" border=0>

ANTAL GÁBOR

bmejdz9nu

Lenne egy "sötét" ötletem a 3 "Hall" alapján 6-nál több szöghelyzet meghatározásra...
Ha a Hall jeladók kimenetei színuszos formát adnának... csak komparátorok kérdése lenne? Lehet vigyorogni :)

000000000

Mindig az alapesetből kell kiindulni, úgy lesz érthető. Van 6 fő fázisállapot, ez ugye tiszta sor. Utána ez még N-szer (ahol N=póluspárok száma) megismétlődhet. Tehát egy 6 púlusú azaz
3 póluspárú motornál a képletem alapján 360/3/6=20 fokonként történik az információk kinyerése a rendszerből. Te ugyanis a póusok számával osztottál, és nem a póluspárok számával. Azaz rosszul helyettesítettél be.

Gábor! Neked is azt írnám, a képlet már megvan,
csak nem szabad összekeverni behelyettesítéskor a plusok számát a póluspárok számával. Egyébként meg mindkettőnek van jogosultsága, nem tudom, miért kellene csak póluspár számot
használni, ahogyan írod a #380-ban.

ANTAL GÁBOR

csak azért írtam hogy egyértelmű legyen . Kisebb a tévedés esélye (nekem mindegy de ha vegyesen van használva akkor nagyobb a tévedes lehetősége

000000000

Hát elég sötét ötlet...:)))Ugyanis ez az egész póluspár játék és szögérzékelés csak "szénkefepótló" kényszer eletronikus varázslat, az igazi nagyfelbontású pozícióhoz ha egyáltalán kell (hiszen van "csak" sebességszervo is), ott van az A, B csatornás vagy akármilyen más pozícióérzékelő.

bmejdz9nu

Na még egy kicsit rágom magamat rajta és lesegetek a neten aztán összeáll majd a kép :)

ANTAL GÁBOR

Folytasd légyszíves.  
képletem alapján 360/3/6=20 fokonként történik az információk kinyerése a rendszerből  és fizikailag hová teszed a hallokat ? hány fok van két hall között.(az összes lehetőségetvedd figyelembe) Valami ellentmondást vélek felfedezni a tegnap és a ma írtak között

bmejdz9nu

Más... Tibi...
Nem tudom, hogy a vezérlőd mekkora fesz-el tud szolgálni max egy AC motornak...

De a "modern gyári 200V-os" vezérlők ~300VDC-os busz fesszel működnek... ehhez adják a "200V-os" AC motorokat...
Minek ekkora fesz tartalék? Azaz megadnak (szokásos - szinte szabványszerű) pl. 3000rpm folyamatost de 5000rpm "csúcssebességet" ami folyamatosan nem fent tartható...

Aztán vannak az "amcsi" rendszerűek... azaz a "100V-os" rendszer... ott a busz fesz kb. 150VDC... és a motorokra 100V-ot írnak...
Tehát ezek az "idegen" távoli motorok pl. jobb azaz használhatóbbak a kisebb fesz miatt?

Motoros

Micsoda meghitt karácsonyi hangulat, mindjárt elsírom magam. Semmi anyázás...már szinte hiányolom.  
A lavórt is elrakhatom a monitor alól amiben a vért gyűjtöttem?
Mint az Okos Ifjú és a Kis Kíváncsi az egyszervolt "Ilyen egyszerű a rádió" című könyvben.
De azért jobb lenne ha így maradna.

000000000

Ebben az esetben a tegnapi képlet alapján két szomszédos érzékelő között 40+N*120 fok a megoldás, ahol N=0,1,2 lehet.

000000000

Remek könyv volt, imádtam én is Misi! Azon "nevelkedtünk" itt úgylátom páran.:)

bmejdz9nu

Elrakhatod a lavórt, de mindig legyen kéznél! :) Sosem lehet tudni...[#smile]

ANTAL GÁBOR

Hát én ideírnám ami nekem a behelyettesítés és a kiemelés elvégzése után kijött alfa(két szomszédos hall közötti szög) =(120/PP)*(1+3*N)

ahol pp = póluspárok száma  N= 0,1,2  (értelemszerűen)