Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Egyetértünk nem? Mit írtam? Inertia Ratio azaz Inercia Arány... ezt kell alapul venni...

bmejdz9nu

Mégis milyen gyorsulásra gondolsz azon a 20mm-es átlagos munkahosszon? azaz hány ms alatt legyen fent a max. pl. 1800mm/sec-re, (30 méter/perc)
Nagy a tömege ennek a golyósorsónak :) Azaz forgatni és gyorsan gyorsítani :) 30méter/percre 50ms alatt? elfogadható érték? Vagy kevesebb is elég?

Szalai György

Igen, akkor egyet értünk.  
Bennem még az egy ellentmondás, hogy a szélsőségesen sebesség és teljesítmény orientált servo-világ nézeteddel, miért adtad el azt a szinte felülmúlhatatlanul gyorsuló motort.
De nem is kell nekem ezt megértenem. Birtokolnom kell.
Hálás vagyok, hogy lehetővé tetted. Boldog ünnepet.

000000000

A számítások alapján (saját méretező progi) az jött ki, hogy mimum 110 W hasznos teljesítményű motor kell Neked ehhez a feladathoz, ha 5 m/s2
gyorsulással megelégszel.
Nem ismerem a géped mechanikáját, merevségét, de a tényszámok alapján ettől feljebb gyorsulásban aligha tudsz menni, ez is necces.
A szükséges megkívánt max. sebesség nagy (0.5 m/s), ezért csak 2-es lassító áttételt javaslok egy átlagos 3000 fordulatú motornál.
Hatásfok is van a világon, ezért eredőben tehát egy 200-300 W-os AC vagy DC szervo motor javaslok, ez már megoldja a feladatodat. Gondolom konkrét motorokat milliószámra tudsz  már ezalapján választani akár DC, akár AC szervo kategóriában.

bmejdz9nu

Mennyi az inerciája annak a Mavilor motornak? ... és minek az a nagy gyorsítási képesség neked :) Kibírja majd a mechanika?

Szalai György

J = 0,37 kg m2 10-3  http://www.kc-co.com/mavilor.pdf" TARGET=_fnew>( 11. old.)  Méretpontos gyors 3D maráskor a nagy gyorsítási képesség garantálja a pontos pályakövetést. Semmi más. A házi mechanika akkor bírja csak, ha a teljes gyorsan mozgó tömeget sikerül nagyon alacsonyan tartani. Ha ez nem sikerül, akkor jön a B terv, aminek a gondolatát szintén neked köszönhetem. Lengéscsillapítás.

j3rx6bsjd

Köszönöm a korrekt választ.
Először 100W-os sima DC motort raktam volna,de hallgattam a jó tanácsokra és beszereztem hozzá más motorokat.
Sanyodenki T730-as,remélem megfelel a feladathoz(32V,10.5A,2200rpm)
Ha összeáll,utánna jön a vezérlő választása.

Szalai György:Igen,lyukasztó átépítés.
Trumpf-ra nincs lecsó,valamint hely sincs hová tenni.
Ha 20-30ms alatt képes 20mm-el odébb pozicionálni,akkor az már elég.
Ha esetleg ettől gyorsabbat is össze lehet hozni,akkor lesz nibbelés is,ha nem hát akkor nem,megelégszem a sima stancolással.

bmejdz9nu

Látható, hogy (most is ) egy hobbysta a motorhoz választ...  
Előbb is mondhattad volna a meglévő motort akkor pont ehhez a motorhoz is lehetett volna számolni...(van inercia adata - SanyoDenki PDF-ben.)
Ha nem zavar beteszem AC 200W és AC 400W-ra számításomat...
Vezérlő oldalról:  
Igen nagy áramok kellenek majd! A 10.7A/32V az alap fesz és alap nyomatékhoz van...(és 2200rpm-hez)

bmejdz9nu

Az a necces, hogy szinte egyetértünk... :)

Egyébként mivel satu hüle vagyok ehhez a számoz... Tudom aki Mach-al dolgozik azok mind tudjá: m/s2...
"WinPC-NC-snek" más a logikája :) azt mondja hogy xxms alatt vam fent a teljes sebességen... (sajnos ez már nekem így marad - így számolok a a Rockwell progiban is -Yaskawa progiban ezt át lehet állítani :)
Ebből már volt félreértésünk... jó lenne el magyáráznod nekem :) Egy "műbalhéval" kevesebb ok:))

A másik...  
A 80Kg mozgatott tömeget ekkora gyorsulásra késztetni... Hogy azt adják meg "nem számít" mert erős a gép...
Igen durva gyorsítások is lehetségesek... Mondjuk a mechanika kibírja.... de az orsó ettől mit csinál? "begörbül" :) Meg kellene nézni egy PDF-et... Erőre a20/20-as bírja a dolgot... csak a G gyorsítás már több mint pilótavizsgás :)

Az áttétel itt teljesen jogos!
Direkbe 3000rpm/60 X20mm = 1000mm/sec azaz 60 méter/perc ami sok... főleg a 80Kg mozgatottnak...
1/2 átt 1500rpm/60X20 = 500mm/sec...azaz 30 méter/perc. (sőt az orsó így csak 1500rpm-el forog azaz kisebb a belengés veszélye)

j3rx6bsjd

Egy hobbysta abból építkezik amihez hozzájut megengedhető áron(azaz ami belefér a pénztárcájába).Ezért hobbysta,az iparban "nem számít semmi"azaz belekalkulálják,hogy majd megtérül.Nos,nekem vagy megtérül vagy nem,de mindenesetre segíti a munkámat.

bmejdz9nu

Lakatos úrnak... Igaz nem kértél :)

Felező áttétellel... a gyorsítási lehetőségek romlani fognak ha a szíjtárcsa kerekei inerciáját is betennénk a képletbe... ezt nem adtad meg. (átm, szél. anyag)

Felvettem 10N tolóerőt.. 1Kp... az szinte nulla...
Látható, hogy gyorsításhoz mennek a "powerek" :) A relative nagy tömegű orsó és 80Kg fejegység...
A surlódási tényező pedíg túlzott is... 0.1 azaz 20W ill. 40W menne er erre... ami biztos kisebb nálad...

400W-os AC motorra: (50ms alatt 30 méteren)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/20mm_400W.jpg" TARGET=_fnew>Link a nagy képhez

200W-os AC motorra: (100ms alatt 30 méteren)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/20mm_200W.jpg" TARGET=_fnew>Link a nagy képhez

Szerintem minden benne van a képekben... totál kihegyezve... ennél egy dekával sem tud többet.
Azonos teljesítményű DC-nél a gyorsítások kisebbek lesznek... mert a saját (és) nehezebb forgórészt is gyorsítani kell a motornak.

bmejdz9nu

Már kiszámoltam egy órája AC-ra... azt hitem AC lesz.. ebben a topikban vagyunk :)

bmejdz9nu

Kiszámítsuk a DC Sanyodenki T730-ra is? Persze csak akkor ha Tibor ezeket az AC számításokat jónak látja :) Nem akarok "banzájt"...
De kb. azonost számolt Ő is...

bmejdz9nu

Mavilor tárcsa DC motor: J = 0,37 kg m2 10-3 = 0,00037Kg m2
Egy 400W-os AC (pl. Samsung-Rockwell CSMT04): 0.000036 Kg m2

Tibit kérdezt meg jól számoltam e... ez egy nagyságrend inercia különbség - ha jól látom... 400W/400W az AC javára... de...

000000000

Mi az hogy itt jogos???? Az áttétel mindig jogos, mert ha direktbe is hajtasz, akkor is van áttétel, a lényeg az 1 motorfordulatra eső elmozdulás.  
Mellesleg tévutakon jársz .... Lakatos esete egész más, mint a CNC forgácsolás..., nem a motor J a döntő, mivel Jt>>Jm. Csak a te progid nem optimalizál, semmit nem csinál..., kicsit csicsáskodik...egy db egyszerű számolási sort  végez, ráaádásul te adod meg hogy mikkel számoljon.....
Az enyém pedig 5000 verziót kiszámol, és ezek közül a végén optimális áttételt állapít meg grafikus digramban mutatva a tényeket, és picit komolyabb modellt használ, nem M=állandó stb....