Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Remélem, akkor ezen segítségeddel nagyon gyorsan látok végre egy Hobbysta, 1.5 KW-os esztergálásra példát, csak 4-5 adatra várok egy variációt 2 napja: Főorsó fordulat, megmunkált anyag-szerszám típus, kindulási-megmunkálási átmérők, előtolás. Neked, mint mérnöknek ez kb. 2 perc lesz. Ezzel tudsz igazán segíteni a Hobbystának, nem azzal hogy véded és megmagyarázod egyesek sületlenségét.

e7c897sd8

Tibor!

Le tudod írni képletekkel a következő mondat értelmét:

"Még annyit hozzá hogy a hobbista abból épit ami van és kénytelen kompromiszumokra. "

Elmélkedj rajta! De szétnézhetünk a DMC gépgyártó oldalán is motorteljesítmények és 10000-20000 eurós gépek között. De ugye az már nem hobby kategória.

000000000

Nem hát, de ha valaki sík buta és képtelen logikusan gondolkodni és még pa..szt is, az elég kellemetlen tud lenni hosszátávon.:))

000000000

Le tudom írni:
Megnézi a képleteket, amit itt már ezerszer írtunk, és ha van pl. egy 30-as átmérőjű 10 mm-es menetemelkedésű 1 m hosszú golyósorsója, mint adottság, akkor ehhez kiszámolja a helyes áttételt, stb...
És ezekután nem direktbe hajtja a diónyi léptetőmotorjával, és nem dumál arról éveket, hogy ez milyen jó, hiszen működik.:))
Ilyen rohadt egyszerű az egész.

bmejdz9nu

Tibor. Ne idegesítsd fel magad.

000000000

Péter! Én nyugodt vagyok, várom a kiszámolt P adataidat!

e7c897sd8

Na látod! Az ilyen hozzászólásokból tanulunk mi kezdők! ;-) Csak sajnos itt nem mindenki fizikus ill. a szervó hajtások nagymestere.... Ez most dícséret volt!

Abban azért egyet értesz velem, hogy egy forgácsolási erő számítás nem mérvadó olyan gépeknél, ahol többféle anyagot többféle paraméterrel kell megmunkálni. Lehet a várható legnagyobb erőkkel számolni, de ezt is meg illik szorozni egy 1-nél nagyobb számmal is...  
Tehát a gyakorlatban "illik" túlméretezni a szerkezetet.  

Az áttételezés vagy direkthajtás emlegetését pedig mellőzöm, mert még kiásom a csatabárdot... :-))

SquirrelTech

"Senki NEM MER írni..."
- Vagy csak nem akar. Pedig lenne mit... De minek...?

Sajnos többedmagammal én sem vagyok ilyen hozzáértő, így én is befogom a bagólesőmet. (Kerülendő a szélmalomcsatákat.) Sajnálatos hogy ez a fórum kezd átalakulni közösségi oldalból valami arrogáns felsőoktatási...nem tudom mivé (csak, hogy kerüljem az obszcén jelzőket). De nembaj. Próbálom magammal elhitetni, hogy nem fog hiányozni...
A dolgaim tényleg működnek fórum nélkül is. És teljesen megfelelnek annak a célnak, amire kitalálom őket...  
Max. nem dumáljuk meg az érdekességeket. Ez van...

svejk

Bár én csak általánosságban röffentem meg, de ha már Te megszólítottál akkor legyen..
Kiszámolhatnád hogy nálad az évek alatt mennyi volt az üres duma, félrebeszélés, konkrét, nem kevésszer számodra kényes kérdések kikerülése.

Tény hogy adtál is sok okos dolgot, de azokat is úgy kellett kihúzni belőled vagy inkább előtte két hétig hogy úgy mondjam "nyalni" mire valami közérthetőt kinyögtél magadból.
Kevés lenne 3 oldal, mire felsorolnánk a kényes válasz nélkül hagyott kérdésekt.

Az hogy neked semmi sem jó amit itt látsz hallasz, kivétel az a 2-3 ember munkája amihez Neked valami közöd van, elég kiábrándító.
Talán ha 1-2 írásod volt olyan, ahol beláttad más igazát, egyéb estekben félredumáltál, vagy semmisnek vettél beírásokat.
És léteznek részigazságok is, ekkor is csak a Te igazadat hajtod, a másik félé el van tiporva.

Eszterga topic:  oda is hiányoztál mint púposnak a hátbaverés.
A konfliktus elkerülése miatt direkt nem ragáltam és az érintett ember is jól tette mert veled képtelenség dűlőre jutni.
Dolgoztál Te olyan esztergán amin egy vacak pár száz wattos egyfázisú motor van? Biztos nem, mert nem írnál ilyeneket.
Attól hogy rajta van a 1,5kW-os 3 fázisú motor még nem fog a fickó műhelyében a villanyszámla az egekbe szökni, főleg ha megfejeli egy általad semmibe vett frekiváltóval, mely a maga módján igen nagy találmány.
Még az általad állítólag nagyra becsült Sasi kolléga is dícséri ezt a megoldást.
Azt kívánom neked hogy dolgozz olyan esztergán, nap mint nap vegyes munkát, amin spiccre van kiszámolva a motor!

000000000

"Tehát a gyakorlatban "illik" túlméretezni a szerkezetet."
Valóban így van, csak ennek van egy értelmes határa, és ahogyan tudjuk sok más témában is az életben, nem a méret a lényeg, sőt az egy határon túl fájdalmas meglepetéseket tud okozni!

HJózsi

"AC Gecko" ...[#nyes] ez a nap mondása lehet, pedig még a felénél sem tartunk! ... [#wave]
Az 1kW-os szervo rendszer nekem is feltűnt, a főorsó gondolom annyi, mint a Kamin v. a HBM 45-ön ... Meggyőző a mozgása, de sajnos a műszaki részleteket nem közölte, a honlapját is néztem, nem találtam... Az tény, hogy ilyen kategóriájú megmunkáláshoz nem építenék aluvázas gépet, sokkal inkább cncsítenék meg egy DM45-öt és akkor  még acélt is meg lehet munkálni... Aluvázast gravírozáshoz, fa, műanyag 3d megmunkáláshoz, esetleg alu, réz hasonlóan, de óvatosan...

Sajnos időről időre leromlik a fórum M/M kitöltési tényezője  ( Műszaki tartalom / Maunika show ), most ismét 1/99 körül jár ... :(
Jó lenne egy kis pédamutatás az arányszám javítására!!!... [#confused]

bmejdz9nu

Én olyan hobbysta vagyok aki inkább csinálja mint számolja...
Én olyan hobbysta vagyok aki szívesen megnéz egy-egy új ötletet, ha nem is tartja jónak, de hátha van benne egy jó ötlet.
Én olyan hobbstya vagyok aki nem folytja bele másba a gondolatait. (nehogy már írjon még egyszer...)
Én olyan hobysta vagyok aki "reflexből" nem  kárrog le semmit, mert hátha utána kiderül az ellenkezője.
Én olyan hobysta vagyok aki mutat is közbe valamit amit csinál ill. csinált.
Én olyan hobbasta vagyok aki a tényeknek és a gyakorlatban elkészült megoldásokban hisz.

Nem tudom mások, hogy csinálják... Biztosan úgy szeretik a hobbyzást ahogy te csinálod...  

Inkább menj vissza a méretezés topikba és számold ki RC leendő gépének a hajtását és számolj bele minden mechanikai alkatrészt.
Támaszd alá a levezetésedet! Ne csak benyomjál olyan "tényeket" amit csak magaddal hitetted el...  
Írjál a programodról részleteket... De ne tartsál közbe "erőltetett" Önfényezést... legyél tényszerű, pontos mint egy jó (hobby) CNC gép.
Legalább úgy, annyira dokumentáld ahogy én csináltam a Rockwell programmal.  
(a programodat nem kell belinkelned mert DOS-os gép hiányában a többség nem tudja majd használni... de ha gondolod linkelheted - hátha.)

bmejdz9nu

AC Gecko :) A PDF-ben a setup menete a potikkal olyan... mint Gecko hangolása:) De hibatároló nagyságát nem írták meg!:)

e7c897sd8

Már régóta tartogatom neked ezt a linket:

http://www.p-h-s.co.uk/M50.htm" TARGET=_fnew>eszterga

A "spindle motor" értékeit légyszives olvasd fel hangosan! Nézd meg a gép egyéb munkahosszait is!  
Persze lehet, hogy ők tévedtek... ;-)

000000000

Jaj Svejk...  
"Dolgoztál Te olyan esztergán amin egy vacak pár száz wattos egyfázisú motor van? Biztos nem, mert nem írnál ilyeneket."

Képzeld, dolgoztam, csak volt hozzá egy 6 fokozatú kis aranyos főhajtómű.

Ugyanis a Hobbystát ne arra biztasd, hogy egyből cserélje le a kis barkácsgépén a motorját egy frekiváltós nagyobb marhaságra csak azért, mert:
1. nem tud kést köszörülni
2. Nem tudja az alapvető szakmai-technológiai optimális értékeket
3. Fogalma sincs, hány W, amikor alut kapirgál .5 mm es fogásokkal 12 mm-es átmérőn
4. lusta átteni az észíját egy mozdulattal, vagy egy kart átteni A állásból B-be!
Ehelyett a "korszerűség jegyében" tekergeti a rossz forgatógombját a frekiváltón, vagy nyomja bele a csodálatos szám adatokat.:))

Magyarul: ezzel szemben értessed meg vele, hogy 300W neki azon a gépen mindenre elég, ha a tokmányban van 300 W. Ez is ilyen egyszerű!!