Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Tegnapelött jött meg a csomag Finnországból most ismerkedem vele de sajos a hétvégén sem lesz időm  (Hizo Józsi is vár egyet)

bmejdz9nu

Majd írjátok meg, hogyan működik a Finn vezérlő! Honlap + panel designra jobb mint pl. a Yaskawa. Egyébként mennyiért adja?

000000000

bmejdz9nu

DC-hez gondolom drága ez a "kütyű"... AC-hez? De akkor motor honnét?

000000000

Egy hónappal ezelőtt már eléggé ismerted mert ezt írtad a DC vezérlők #10410-ben:

"Olyan mint a kínai horgászlámpa amiben van rádió is és csalitartó :)
Egy biztos szép designt csinált neki... de azért a pénzért hulla profi gyári step/dir-es vezérlőt kapni...
Tehát eljárt szerintem a finn gyerek felett az idő... "

bmejdz9nu

Pont ez az... Nem értem a miértjét? Mire jó?

000000000

Mert te szerinted eljárt felette az idő, mások szerint meg új fejezetet nyitott.

bmejdz9nu

Milyen fejezetre gondolsz? DC-ben vagy AC-ban van az új fejezet? :) (vagy léptetőben?) Egyébként már 2 éve csinálja....
Mert gondolom aki megveszi annak konkrét tervei vannak... azaz tudja, hogy AC vagy DC... gondolom... (vagy Igazi hobbysta a javából :)

Ha AC... az ár... már egy gyári AC ára... motorral...
Persze nem akarok előre a Finn Srácon kételkedni, de vannak igencsak nagy nevek az AC vezérlésben... (pl. Omron és egy "kupac" nagy név :)

Ha DC... akkor meg végképp nem értem a költekezési kedvet ... 2X Gecko áron:)

x4rhew5r3

A dc és ac vezérlőben rengeteg közös elem van. Ha csinál egy ac-t, akkor minden elem megvan egy dc-hez is, csak szoftver kérdés az egész. Akkor meg miért ne?
Más is csinál ilyen ac-dc kombínót:), pl. az AMC Digiflex sorozata.

bmejdz9nu

Ahogy idézte RC... és #674... De ez "már" léptető motort is tud :) A Yaskawa és "többiek" ezt az univerzális piaci szegmenst még nem vette észre :)

Igaz nekik is egy darabig eltartott míg az AC pozíció szervót, sebesség szervót és nyomaték szervót egy vezérlőben "kombinálták" (Sigma-II-től felfelé :)
De a DC-t és stepper vezérlést "kifelejtették" belőle :)

ANTAL GÁBOR

Szia Péter.  Mint ahogy Sneci írja azért érdekes a dolog met megfelelő végfok esetén kombinálható a dolog. A finn gyereknél két H hid van (8 fet ) ami ugye alapból jó egy bipoláris léptecshez de két hidat párhuzamosan vezérelve (hogy nagyobb lehessen az áram ) jó egy Dc hez valamint 6 fettel jó egy Ac hoz azzal a plusszal hogy még egy fékchopper is működhet a maradék félhíddal (az ellenállással párhuzamos fetet lezárva az alsó fetttel vezérelve az ellenállást)
Én leginkább kíváncsiságból vettem (utalás az abs hobbista kifejezésre) de a készüló lengőkéstartós sokszögesztergámat azzal szeretném meghajtani (induláskor egy nagy Gettis Dc motorral ) de aztán Ac vel.Előnye hogy külső buszfeszültséget igényel amit a motorhoz te választasz meg. Rengeteg szolgáltatása van (pl nálam előny a follow üzem mert ki tudok spórolni egy Quadratúra dekódert  a sokszögnél) . Azt hiszem hogy a kérdésdre az a válasz hogy nagyon dinamikusan fejlődik a processzortechnika és előfordulhat az hogy egy későbbi fejlesztés le tudja körözni a vezető ipari cégeket (Yaskawa, Omron) mert azok ráálltak egy szériára és beleölték a pénzt a fejlesztésbe tehát ki is akarják a profitot termelni. Ha haza beszélék, akkor azt mondom hogy ha odaadnám a Snecinek a finn vezérlőt akkor fél éven belül ő le tudná körözni a finn gyereket mert felhaszálva a tudásukat nem kell bejárnia a rögös utat

ANTAL GÁBOR

Ja még annyit hogy nemrég voltam Törökbálinton az AMC nél és a 678 ban említett digiflex hasonlót tud.  Azt hiszem az ipar leírta a léptecseket de szerintem egy új fejezet fog kezdődni mert a léptecs egy kétfázisú 100 pólusú Ac szervómotor nagyobb nyomatékkal. Ha ellátják enkóderrel és a vezérlő ezt le tudja kezelni akkor a kisebb fordulatszám nagyobb nyomaték tartományban  versenyezhet az ac szervóval .
Egy másik prognosztizált új fejezet pedig a Klaviós (ill LZ által fejlesztett) digitális (illesztett) léptecsvezérlés lesz

bmejdz9nu

A Finn srác nagyon ügyes! Mint technikai érdekesség és megoldás elsőrangú! Mint hobbystát engem is "lázba" hoz a megoldás :)

Akkor AC motort teszel rá... ez már megvan? Fesz, encoder, jeladók passzolnak ehhez a vezérlőhöz?

Ezek az ipari "nagy nevű" AC vezérlők alapjaiban már 10 éve nem változtak... még a setup lehetőségekben sem nagyon.
Az újabb modelleknél, újabb vezérlési megoldások lettek pl. Ethernet, Profibus stb... (valamint vegyes üzemmódok pl. pozició+nyomaték üzemmód stb.)
Lehet, hogy a Finn Nokia üzemekben már a GraniteDevice meghajtókat alkalmaznak.

Ha nekem lenne ilyenem... Snecihez mindenképp elküldeném "szakvéleményeztetni"!!! Tedd meg ha megjön... biztos szívesen tesztelné.

bmejdz9nu

A Klavio-s léptetővezérlő - amit tudok róla - tényleg nem semmi.
Kb. el tudom képzelni a megoldást amitől nagyobb fordulatszám tartományokban is tud erőt... azaz a sebesség növelhető a lépésvesztés kockázata nélkül.
De azért ettől még nem szervó ill. BL szervó... ahhoz encoder azaz zárt hurkú vezérlés kellene... A Ha jól tudom - A Vextra is alkalmazott már ilyen megoldást az 5F vezérlőiben.

000000000

Szia Péter!
Nagyon abban a tévhitben vagy, hogy csak az a minőség és jó, ami éppen Neked van.
Csak aztán nehogy úgy járjál más vezérlők lenézése kapcsán, mint a hibás "világszínvonalú" méretező
progiddal, ami körül azóta is igen nagy a csend.:)[#nyes]