Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

Akkor már inkább az encoder csere- ha kell- és egy rendes speed-es vezérlő.

Robsy1

Ezeknek a pár 10 éves régi 1.5kW ++ AC szervóknak a rotor inerciájuk tekintélyes (25-150 kgcm2, általában high inertia típusúak). Így ennek rezgés csillapító hatására szépen lehet építeni, hiszen menetközben egy trimmer potival lehet a legcsendesebb, legegyenletesebb járásra állítani, behangolni  a hajtás áramgenerátorát.
Enélkül 0.5 1/s alatt "lépegetésbe" megy át, hiszen csak 4, 6, 8 pólusról beszélhetünk. Mivel szemre is érzékelhető ez, emiatt nem mértem még be őket a Robsy motor kinematikai mérőrendszeremmel.
A történet arról szól, hogy bizonyos területeken ahol ez az alacsonyabb fordulatszám elég, vagy idexáló berendezésnek a hajtásáról van szó, lehet használni ezt a módszert is, hiszen a motor olcsó hajtással forog, és nem porosodik a sarokban kihasználatlanul.

Természetesen ha kell a magasabb fordulatszám és az egyenletesebb járás, akkor már kell az AC szervo motorhoz egy encoder, és egy komolyabb sebesség/pozíció hajtás, és ezek a régebbi motorok akkor már eredeti AC szervóként éledhetnek újra.

PSoft

...és szép lassan eljutunk a hőskorba, egészen az ilyen-olyan vezérlő tákolmányokkal hajtott, csodás ablaktörlő szervókig. [#eljen]

svejk

csakyt

Sziasztok. Szeretnék segítséget kérni abban, hogy szeretnék használtan venni egy ( H-4050-P-H00AA ) szervó motort, de sajnos ebben teljesen buta vagyok mert még azt sem tudom, hogy lehetne leellenőrizni még a vétel előtt, hogy a motor működő képes-e. Tud ebben segíteni valaki miként ellenőzizhetem le egy multiméterrel?

Robsy1

Szia! Csörrenj rám, segítek pár ötlettel.

svejk

Az ilyen motorok tekercselése nem szokott tönkremenni, én 20 év alatt egy tekercshibás motorral találkoztam.
A saját hajtásuk megvédik őket.

Az esetek 95%-ban az encoder hibásodik meg, vagy rosszul bántak vele és eltörik a tárcsa vagy elektronika hibás lesz.
A maradék 5 százalékban csapágyprobléma vagy mágnestörés lehet a forgórészen de ezt ugye kézzel forgatva érezned kell.

Az eredeti motorral mi történt?
Mert gondolom azért választottad ezt a típust mert valamilyen berendezésben cserélni kell típusazonosra.

csakyt

Szia.
A valóság az, hogy kísérletezgetek itthon az esp32 lehetőségeivel és egy kisautóhoz kerestem volna egy kicsike szervomotort a kormányzáshoz. A facebook marketplace hirdetéseiben kerestem, és kidobta ezt a hirdetést. 15000-ért olcsónak gondoltam, így igaz, hogy egyenlőre nem tudom mire használjam, azért megvettem. Néztem ennek az új árát és igen csak ledöbbentem az árakon. Ezért is csaptam le rá azonnal.
Sajnos még nem tudtam kipróbálni, mert nincs hozzá semmim amivel szóra bírhassam.

csakyt

Hol lehetne ehhez a géphez emberi áron csatlakozókat venni?

TBS-TEAM

Szinte semmi esélyed nincs olcsón beszerezni, vagy egyáltalán venni.
Le lehet cserélni más típusra. Pl: SD20-4P
József

csakyt

Amúgy az eredetihez hol árúlnak ilyen csatlakozókat?

TBS-TEAM

József

csakyt

ebbe a csatlakozóba az van írva, hogy cannon. "cannon 17pin és 4pin.es Amit belinkeltél, nincs ott cannon. Bondottakat nem lehet sehol kapni?

TBS-TEAM

Fényképről nem lehet megállapítani milyen pontosan a csatlakozó.
Több gyártó is gyártja ua. méretekkel kiosztásokkal rendelkező ipari csatlakozókat.
Minden paramétert meg kell mérni, nagyon macerás.
Mindegyik méregdrága és nem nagyon tartják raktáron.
Az a motor ráadásúl már nem egy mai darab azért írtam, hogy ki kell váltani.
Már egy pár csatlakozót kiváltottunk más típusra. [#eplus2]
Pl:
17pin
4 pin
József

csakyt

Amit most belinkeltél ott van egy kép ahol tolómérővel mérték le az átmérőt. Az "col" lehet, vagy micsoda? mert én lemértem most a belső átmérőt és 26.5mm az átmérője ennek belül.