Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

designr

A tengelykapcsoló a lehető legmárkásabb.
Ez az amelyk még a Wittensteinnél is jobb.
APEX DYNAMICS
Érdekes ugyan hogy nekem az ilyen hajtómű ugyanilyen kuplung rögzítésnél a csőtengely amibe a motortengely megy be van vágva 120 fokonként.
Ha zavar vagy megint csúszik csináld meg.
Mint a képen.
A vezérlőben a 0B paramétert ne írd át 0-ra
mert akkor keresni fogja az encoder be nem kötött vezetékeit.Felesleges az abszolut encoder, akkor plussz tápfesz neki..stb
Ezért be sem kötöttem
Rendelkezésedre áll fordulatonként 2500×20 osztás.

nagysam

Sikerült rendesen megszorítanom.

A következőket állítottam be:
0B:1 Pr48:1 Pr4A:17 Pr4B:2000

A mellékelt paramétertábla szerint.
Azt nem értem, hogy miből jön ki, hogy 2500 osztásom van fordulatonként. A 17-bitnél nem 131072-vel kell számolnom?

designr

Ezzel a beállítással most 2000-es encoder osztást állítottál be.
Ugye 3000  1/min fordulatot akarunk.
Az másodpercenként 50
Fordulatonként 2000 encoder osztás ,az másodpercenként 100000 jel szükséglet.
Innen az első sor 100khz  pps szükséglet.
A lényeg hogy a képlet nevezőjébe, azaz a denominátorba annyit írj amennyi encoder osztást akarsz.

Próbálj így számolni, ha uccnc beállításai így stimmelnek akkor OK.
A 20'as lassító áttételt persze kalkuláld be.

designr

De ha ezek a beállítások nem jönnek be, próbáld már ki a 2500 encoder oszlop beállításait
Tehát 10000 0 és 2000 értékeket.

designr

Helyesbítek ezzel a beállítással az encoder felbontásod 500-as lesz.
Csak ehhez ugye 2000 jelet vár..

TBS-TEAM

A leírásban ott van ha 5 vezeték van bekötve a vezérlőbe
akkor 2500P/r.-ként kezeli az encodert nem számít, hogy absoulte van rajta.

József

nagysam

kipróbáltam mindkét verzióval.

A 2500-as beállításaival sehogyan sem akart jó lenni.
A paraméterhez a 17-bitesnek megfelelő beállítás 1,17,2000 kellett.
Kipróbáltam a 0,0,2000-est amikor az aktuális kódtárcsa osztását veszi figyelembe, és úgy is működik.

Ha 2000 fordulatonkénti impulzust megszoroztam a 20-as áttételemmel, és azt elosztottam a 360 fokkal, az így kapott
értéket írtam be az UCCNC-be.

Most a filces jelölésem szerint, 360 fokos elfordulásra 1 fordulatot tesz.
Ezt már valahogy megpróbálom kimérni pontasan, aztán kalibtálni.

nagysam

Köszönöm mindenkinek az infókat. Azt hiszem, kellő tanulság volt, hogy beépítések előtti teszteket ne hagyjam ki. Lépésről lépésre.[#worship]

svejk

Leginkább [#6697@iroti] fórumtársunktól kérdezem, hogy hol használják ezeket a nagyfordulatú motorokat, amikat az adok-veszekben hirdet? [#t19p187160#]

Valami pakolászós robottechnikában?

istvan3

Nem biztos, hogy speciális körülmény.

Munkahelyemen a gyártógépekben (német autóipari cég) jellemzően Rexroth MSK szériás motorokat használnak amik mérettől függően 6000-7500-9000 RPM fordulatú motorok, 1-1,5kw névleges teljesítmény körül vannak.

Na ezeket a motorokat gond nélkül ráteszik áttétel nélkül egy pár kg-ot mozgató aktuátorra.

Nagyon ritka eset az, hogy azt látom, hogy foglalkoztak a motor pontos méretezésével és nem akasztották rá a katalógusból egy megadott, aktuátorra passzoló motort.

Robsy1

Minden elektromotoros hajtásnál az egyik legfontosabb méretezési adat, paraméter az egy motor fordulatra eső lineáris elmozdulás. Nincs azzal tehát semmi gond, hogy x áttétellel viszonylag 6000 - 7000 1/min-el dolgoznak ezek a motorok.
Csak ugye ott van pl. a másik oldal, energetikai (hatásfok) szempontból nem jó dolog sűrű irányváltásokat végrehajtani ilyen nagy fordulatú motorokkal.

Igazából az alkalmazás jellege dönti el az optimális motor max. fordulatot, és úgy van ahogy írod, neves gyártók is elképesztő, szakszerűtlen áttételezéssel hajtanak mindenféle mechanikát. Csak ugye van ez a szó, hogy "működik" valami, és az sajnos mindent elmaszatol, elfed. Így aztán itt a Fórumon is kb. 10 embert érdekel a hajtásának a minősége, komolyabb össszefüggései. Hiszen "működik"! [#conf][#csodalk]

svejk

No igen...
Az ember azt gondolná helyszűke miatt de a szóban forgónál az sem mondható el, hogy kicsi lenne.

Tegyünk rá áttételt, de a bolygókerekesek ajánlott max. bemenő fordulata is igencsak 3000 körül van.

Ha meg direktbe használom 3000-el akkor meg ott vagyok mint egy 750 W-ossal.

PSoft

Idéz...van ez a szó, hogy "működik" valami...

Volt kollégám nem érte be ennyivel, ezt még tudta fokozni is!
Őnála -hatalmas büszkeséggel társulva-, a "gyönyörűen működik" volt a természetes és mindennapos szóhasználat. :)

sarktibsi

A mai nap volt szerencsém egy Yaskawa Sigma 7-eshez , (24 bit) bekötés programozás tesztelgetés. Ami érdekes volt számomra az encoderböl csak 4-vezeték jön ki , aztán csak kíváncsíságból ráraktam egy 13-bites motort (sgmah sigma 2-es motor) azzal is ment elfogadta. Majd rákötöttem egy 16-bites sgmph apsolut encoder-es motort azzal is működött.

Akkor ezek szerint a Sigma 7-es elfogadja az összes régebbi Yaskawa motort?

Valaki csinált már hasonlót?[#conf]

designr

Mekkora teljesítményű volt az eredeti és a  régebbi motor?