Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

őrülT-Tudós

Üdv,

Hagyományos Iso-s főorsó (nem behúzó gombás) automata szerszámcserélés kapcsán jött fel egy ötlet, amihez szeretnék segítséget illetve véleményeket kérni!

Az ötlet a következő: a lefixált orsón, egy AC szervóval szeretném meghajtani a behúzó szárat illetve lazítani, ugye ez pozíció módban elég nehézkes lenne megoldani. Itt jön a kérdés, mivel soha nem hajtottam még szervót nyomaték üzemmódban. Mennyire bonyolult ezt megvalósítani? Arra gondoltam, hogy a meghúzás kisebb nyomatékon történne, a lazítás nagyobban. Van valakinek tapasztalat ilyesmivel kapcsolatban?

Bencze András

Még rendes vektoros frekiváltóval is megoldható az irányfüggő nyomatékkorlát. Szervóval meg minden mozgásfajta megvalósítható, max a vezérlésbe kerül az okosság.

sarktibsi

Szerintem sok minden megoldható , szervóval , vagy frekiváltóval is , csak meg kell keresni a megfelelő tipúst. Én már csináltam ilyet , előre forgáskor kellet a nagy nyomaték ( potival szabályoztam ).  Hátra forgáskor kicsi nyomaték , amit a menübe beirva ( belső nyomaték limit ) szabályoztam.
Természetesen ez forditva is működik , ez egy yaskawa sgdh tipus , sebesség nyomaték szabályozási mód. 2db poti használatával.

De például meglehet ezt csinálni olyan frekiváltóva ami legalább 2-setapot tud ( danfoss 5000 ) elöre forgáskor setap1 hátra forgáskor setap2 , mind a  akét setapot teljesen másképp kell felprogramozni. Van olyan esztergám ami már 15 éve igy működik.

őrülT-Tudós

Köszönöm a hozzászólást. Nekem most Ac-szervó szett és áttétel áll rendelkezésre. Sanyo denki PY vagy Q illetve samsung CSD3. Tud valaki segíteni milyen jel szükséges ennek az üzemmódnak a vezérléséhez. Sanyo denkinél manualt már elkezdetem bogarászni, ott ha jól értelmezem feszültség szinttel lehet szabályozni a nyomatékot. Milyen jelekkel lehet még ezt az üzemmódot szabályozni?

laci81

Üdv mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni!
Ismeri valaki a VICKERS BRM-4S B10 típusú AC-szervó vezérlőt?
Szeretnék egy ilyet beüzemelni, de semmi dokumentációm nincs
róla. Egy csatlakozó lábkiosztás sokat segítene.
Kézikönyvről nem is álmodom...

Köszönöm!

Üdv.: Laci

sarktibsi

Sziasztok. Valaki dolgozott már BERGER LAHR szervó hajtásokkal? Lenne pár kérdésem.

Elképzelhetö , hogy más gyártók motorjait is kezeli?

Nem úgy mint a yaskawák?

Szabika78

Üdvözlök Mindenkit!

Érdeklődni szeretnék, hogy Yaskawa SGDM vezérlőnél találkozott már valaki A.C9 (encoder communication error) hibakóddal? A probléma az, hogy korábban szépen működött a vezérlő és egyszer csak megadta magát. Ki lett próbálva a rossz vezérlő szervómotorja egy másik vezérlővel, ahol nincs semmi gond és a hibás vezérlőbe is lett dugva egy másik működő motor, ahol szintén produkálja a hibakódot, tehát BIZTOSAN A VEZÉRLŐVEL VAN GOND!
Van esetleg valakinek ötlete a megoldásra?

dtb

Elsőnek az encoderre menő kábelt cseréld le, vagy mérd át.

Szabika78

A motor és a kábel amit használtam hozzá, az másik vezérlővel tökéletesen működik. Ezért szerintem azzal nem kellene, hogy gond legyen.

Szabika78

De a felvetés amúgy jogos, mivel nem írtam azt, hogy a kábel is ugyanaz volt!

dtb

Encoderre menő feszültségek? (Feltételezem, hogy magától nem állítódott el semmi beállítás)

Szabika78

Elméletileg minden rendben van a feszültséggel is, csak ennél a vezérlőnél jelent meg a probléma.

dtb

[#t19p174404#]
Ez a szervo elvileg állandó mágnesű, 3 fázisos. Lehet ezeket használni frekiváltóval? A 640 VDC ebben az esetben hogyan értendő? Ténylegesen 640V DC kell neki?

Bencze András

3 fázisú (400V hozzá való) szervóval hajtható. 640V DC esetén kijön a működtető füst. 640V DC köri feszültség a szervorendszerben, ahol egy tápon lóg x db szervo.

n55ja9xgc

Sziasztok.
Van köztünk olyan ember aki tud javítani szrvó jeladót ?