Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

Lacibácsi

Szia!
Remélem jól gondolom, hogy a 3000 névleges fordulatszámhoz két pólus tartozik.

svejk

svejk

zsolt123

Az hogy derül ki? ;) (Sajnos ezirányú ismereteim még elég hiányosak.)

Közben privátban Antal Gábor azt írja, hogy jó eséllyel ez a típus ehhez a motorhoz nem is lesz jó, mert a gépkönyve szerint "Variable speed drive for 3 phase induction motors". Tehát szinkron motort ezzel nem is fogok tudni hajtani?
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

bundyland

Sziasztok !

Egy marógép Ruhla FUW 200) előtolás motorját kéne kicserélnem
400W 60VDC 14xx1/p. (zöld) Találtam itthon AC szervót 400W 3000 1/p. Tengelyméret 14mm mindkettőnél. Szóval kicserélném,
de ahogy egymás mellé tettem hihetetlen hogy az a kis marokban elférő motor ki tudná váltani ?? Jól gondolom ?

designr

A 400W AC szervó 3000/5000-es fordulatú..Ha leáttételezed egy hajtóművel harmadára még a nyomatékod is meglesz.És ha gyorsjárat kell 5 ezerig hajthatod..ott ugysem kell nyomaték..

bundyland

Szia !

Ez csak 3000 1/p-et tud , de ezt gondoltam lefelezni. Csak olyan nehezen tudom elképzelni hogy az a pici motor kiváltsa azt a nagyot.... hihetetlen.

Szalai György

Úgy tudom, a motorok névleges teljesítménye nem a hálózatból felvett hanem a tengelyen leadott érték.
Akkor pedig a teljesítménye szerint. . . De. Ki tudja váltani.
De. . . A teljesítmény egyenlő a nyomaték és a fordulatszám szorzatával.
Vagyis lehet a tengelyen leadott teljesítményük azonos, nyomatékuk és fordulatszámuk viszont sajnos nem egyező.
Ha pedig a fordulatszámuk és nyomatékuk nem egyező, akkor csak mechanikai illesztéssel (áttételezéssel) képesek helyettesíteni egymást.
De . . . Igazából ez csak a két motor fordulatszám/nyomaték jelleggörbéjének összevetésével tudható, egyedül a motorteljesítmények összehasonlításával nem. [#nemtudom]

svejk

"A teljesítmény egyenlő a nyomaték és a fordulatszám szorzatával."

Meg még szorozva 2Pi-vel.

bundyland

Közben megtaláltam a motoron a nyomatékot is 5kpcm amit bőven tud az a kis szervó.

z4ejygu7v

Sziasztok!

Ismer valaki olyan marómotort, amibe kupos szerszámot lehet tenni, és menetes  szárral az ellentétes oldalon behuzni?

ANTAL GÁBOR

Pár óra szenvedéstől megkímélhetnétek :

egy SGDB szervopackot élesztenék . A motor tőlem távol föl van szerelve . A soros porti kábelem jó ( korábban is ezt használtam meg van cimkézve )
Nem tudom kiolvasni a paramétereket . Kell hozzá a motor ? ( az encoder csatlakoztatása) vagy mennie kell anélkül ? Az alarm led világít

Természetesen tápot kap az r,t (kisbetű ) csatin

Bencze András

A kommunikáció az encoder hibától függetlenül működik. Géped nem lett frissítve? Vagy a sigmawin?

ANTAL GÁBOR

köszi a segítséget 21.29 re sikerült a te verzióddal

Bencze András