Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

sarktibsi

Töllem tapasztaltabb omronos-tol kérdezném , hogy az SGDH hajtáshoz lehet e idegen motort illeszteni? És ha igen az omrontol lehet-e encodert rendelni?

svejk

A motorok felépítése hellyel-közzel egyforma a különböző gyártóknak, persze van pár dolog ami alap, mint pl. a pólusszám, de az encoder beszerzése elég bajos és főleg drága mulatság.
Ráadásul a sigmaII-esnél már a motorteljesítmény is kódolva van bennük.

ANTAL GÁBOR

Emlékeim szerint a Yaskawa ( Omron ) szervó driverek programozásánál az átírt paraméterek mentésekor a tápfeszt ki kellett kapcsolni .
  Most azt tapasztalom hogy az SGDB driver programozásánál (a sigma win + programmal ) átíródik a paraméter akkor is ha nem kapcsolom ki a tápfeszt  ( ver:5.03)

Ráfejlesztettek volna ?  vagy biztonságból kapcsoljam ki ?

svejk

A kulcsfontosságú paraméterek megváltoztatása követeli az újraindítást, de van ami nem.
Négyet kiválasztva online is tudsz változtatni, ez jól jön a hangoláskor.

svejk

frob

Erről nincs, enkóderes léptetőt vettem, de még nem üzemeltem be, ha van mivel meghajtanod akkor azt eljöhetsz megnézni, kipróbálni...
motormegajtó ez

TBS-TEAM

BF20-ra szereltünk ilyen szervo 180W-os motorokat.
Teljesen jól teszik a dolgukat.
József

svejk

Lehet benevezek rá... Kár hogy nincs 750 W-os belőle.

Az I/O lehetőségek úgy nézem elegek hobbyra.

Még az encoder része nem világos, hogy tulajdonképpen mekkora felbontású encoderrel is rendelkezik?

TBS-TEAM

Katalogus 9 oldal lap alja:
Encoder: incremental encoder, 1000 lines (ppr), resolution 1/4000. [#integet2]
József

svejk

Köszi, elsiklottam felette!
Bizakodtam, hogy nagyobb, de hobbyban elég szokott lenni.

sarktibsi

Valak ismeri az OMRON R88D-WT04H hajtást? Igaz , hogy megeggyezik a YASKAWA SGDH-04AE-OY

hajtással plusz még egymás motorjait is elfogadják.

őrülT-Tudós

Üdv, van esetleg valakinek gyakorlati tapasztalata mire elég egy 1.5Kw AC-szervó főorsó meghajtás gyanánt? 3000rpm max, a motor, tehát áttétel is jó volna, mivel alu megmunkálás a cél. Sok mindent olvastam, hogy nem szeretik a tartós terhelés, túlmelegednek stb..  Aluban milyen paraméterek lehetnek a maximálisak tartós terhelés mellett? Ilyesmi felállásban?

btxtzhi26

3000 fordulat 4 élű maró 12mm átmérővel fogásmélység 3mm fogásszélesség 6mm fogankénti előtolás 0.1mm előtoló sebesség 20mm/s Telj igény 1.4 KW
Ha ez segít--

sarktibsi

Kb 25-30 éve esztergálok de én szerinte egy 1.5 kw-os fömotor csak müszerész esztergára elég pl: e1n , emu , ee 250 , estleg ean 750 ,  főleg átmérőtöl függ.
Én úgy oldom meg , hogy van ampermérö ( frekiváltó ) a fömotoron addig terhelem a motort amaddig az adattábla engedi.
Úgyanis nem nehéz leégetni egy fömotort ha nincs védelem , nekem sikerült egy 3.0 kw-ost tönkretenni most 7.5 van rajta azóta nincs probléma sokszor csak 8-10 ampert vesz fel , de irt már ki 17 ampert is.

Bencze András

Ha nem akarsz pozicionálni inkább aszinkron motor teljesítménytartalékkal. A frekiváltó árama legyen duplája a motorénak. Bár ha a szervó megvan... Frekiváltóval  U/f ben 1:100 átfogás megvalósítható pl.20-2000 1/min, vektorosban 1:1000. Barátom azóta 1 fokozatot használ a menetvágástól a simítófogásig.