Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

Én egyébként megpróbálnám a régi szofttal az tuti viszi.
Én az 5.31-et használom, de sok esetben egyszerűbb a beta verziós SigmaWin Lite.

svejk

Hopsz, nem Sigma I-ről beszélünk?[#nemtudom]

svejk

Hát tényleg nem.[#falbav]

Csak ugye a [#t18p3373#] bekavart.

svejk

Így viszont légyszi jelöljétek törlésre a [#t18p3375#]-ot.

Bencze András

Bocs nem akartam félrevezetni. Még jó, hogy a sasszemed észrevette.

Bencze András

Balli001

Sziasztok, végre ma megint tudtam foglalkozni a servo drive-ra csatlakozással. Én is ez alapján csináltattam egy pc kábelt, sajnos volt benne egy elforrasztás. Végre sikerült és tovább tudok lépni a position control beállításra!
Mindenkinek köszönöm a segítséget, az ilyen emberek miatt jó ez a fórum

Bencze András

Ezzel kellett volna kezdeni...

Balli001

Ez az első ilyen próbálkozásom. Legközelebb már én is tudom. Ezért is bíztam olyan műszerészre aki automatizálásban jártas, minden nap hasonló dolgokkal foglalkozik. 2-szer nézte át de nem tűnt fel neki.
Hidd el nem direkt vagyok béna, csak még nincs elég tapasztalatom és most próbálom megtanulni :)

őrülT-Tudós

Sziasztok, szeretnék egy ki segítséget kérni.

CSD3 (Samsung/Allen Bradley) vezérlőről lenne szó.
A napokban sikerült hozzájutnom. Ezért még csak most kezdem a barátkozást a manual-al. Egyébként sem vagyok ac szervó szaki sajnos...

Pár kérdésre ha kapnék választ előre lendítené a projektet.:
 - step/dir jel beadásához van szükség vonal meghajtóra?
 - programozó kábel építéshez van valakinek infója? WinXp és RS232 áll rendelkezésre, ez megfelel?

Még egy, aki esetleg használja ezt a típust mennyire van megelégedve vele? Megbízható?

Előre is köszönöm! [#worship]

svejk

A manualban benne van minden, már ha megtalálod a megfelelőt.
Túl sok néven gyártották ezeket, apróbb eltérések lehetnek.

Egyébként mehet nyitott kollektoros TTL kimenetről csak akkor kevesebb lehet a léptetési frekvencia, de hobby-hoz általában bőven elég.

Valamelyik doksiban a kommunikációs kábel bekötése is benne van.

Mint minden ilyen eszköz nagyon jó amíg működik, de ha elromlik akkor igencsak bosszús az ember. :)

Ezek az eszközök már cirka 20 évesek, ha startégiai fontosságú gépet építesz belőlük akkor érdemes tartalékot beszerezni a meghajtóból és a motorból is.

őrülT-Tudós

Köszönöm a segítséget, valóban egy másik pdf-ben benne volt a programozó kábel bekötés.

Így második nekifutásra, sikerült is felprogramozni, step/dir-ből megmozgatni. Köszönöm még egyszer!

Balli001

Sziasztok,
UCCNC-ben szeretném a tengely limiteket behangolni a gépemen. Yaskawa SGDB vezérlő kezeli saját magának is, ha csak azt használom akkor X és Y-nál végállás után el tudom küldeni visszafelé UCCNC-ben a gépet. Z-nél viszont már akadnak problémáim. Ha eljárok végállásra és nem a képen látható beállítások vannak gyakorlatilag le akar zuhanni.
Mivel pont a Z-nél kellene ez a plusz biztonság, ott akartam úgy összehozni hogy a szervo drive is használja továbbra is és ne csak szoftveresen legyen UCBB boardon bekötve, így viszont csak a drive saját JOG mozgatásával tudom onnan eljáratni.
Valaki tapasztalt már ilyet?

zsolt123

Sziasztok, van egy 400W-os Mitsubishi HG-KR43-as motorom és egy 1.5kW-os Commander SE frekiváltóm, de valahogy nem akarnak összebarátkozni. Open loopban használnám, minieszterga főorsó hajtására.

Egy gyári reset után beállítottam a motor adattáblája szerint a paramétereket: max. frekvencia és a névleges frekvencia 250 Hz (a motor adattáblán: 0-250Hz), a névleges fordulatszám 3000 rpm, a névleges feszültség 108V, az áram 2.6A. A freki kijelzést rpm-re állítottam.

Ezután ha elindítom, és elkezdem feltekerni a sebességszabályozó potit, szépen elindul, viszont a kijelzett frekvencia nem annyi, amennyivel a valóságban megy, hanem kb. a háromszorosa. Ezután ha elkezdem növelni a fordulatszámot, egy darabig még szépen megy, aztán elkezd bizonyos fordulatszámoknál rezonálni, majd végül OI.AC hibával (pillanatnyi túláram) leáll. Ha változtatok a névleges frekvencia beállításon, akkor más helyen kezd el rezonálni.

Próbáltam lefuttatni az autotune-t, egy darabig csinálta, majd hibával leállt. Két ugyanolyan motorom is van, mindkettővel ugyanez. Én csesztem el valamit?

Amit még néztem: a motor típust 2,4,6,8 pólusúra (vagy Auto-ra) lehet beállítani. Ha jól számolom, ez 10 pólusú (3000 rpm vs. 250 Hz). Esetleg ez lehet a gond?

Köszi, Zs.
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s