Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

A PCO és a clear-rel ne foglalkozz!
Az UCCNC-nek tökéletes a referencia felvétele.

Szerencsére a HURCO aránylag "szabványos" hajtáselemekből építkezett, és jól van dokumentálva -gondolom meg van a gyári gépkönyve- így nincs különösebb gond az átalakítással.

A szerszámtárvezérléshez kell egy macro vagy inkább plugin. Van itt a fórumon olyan ember aki meg tudja csinálni, csak nyitott szemmel kell olvasni a topicokat.

svejk

Ja, még reggel van. :(

A PCO természetesen kell hiszen csak akkor tudsz igazán pontos referenciát felvenni ha a fizikai kapcsoló és a PCO jelét megfelelően összekapuzod és ez a jel megy az UCCNC-hez.

Balli001

Sziasztok,
svejknek megköszöntem privátban az alábbit, be is kötöttem ahogy javasolta. Jelenleg ott tartok hogy rá szeretnék csatlakozni a Yaskawa sgdb-10adg drive-ra. Néztem róla még youtubon is oktatást, viszont nálam nem jelenik meg az USB lehetőség a connect ablakon SigmaWIN-ben. RS232-USB adapterrel próbálkozom. Valakinek esetleg van vele tapasztalata hogy így működhet vagy csak a gyári kábellel lenne hajlandó ezt megcsinálni?

Illetve itt egy leírás, hátha valaki lát benne valamit ami felett én elsiklottam:
https://solutioncenter.yaskawa.com/selfservice/viewContent.do?externalId=12315&sliceId=1

Köszönöm!

Bencze András

Winfosban átállítod a konvertered címét olyanra amit a Sigmawin lát és azt kiválsztod ki. Direkt USB lehetőség tudtommal nincs. Vagy használj "igazi" hw com portot.

Balli001

Közben több napos próbálkozás után végre találtam egy lehetőséget. Feltelepült egy Communication platform a Sigmawin mellé amiben hozzá lehet adni egyéb kommunikációs lehetőségeket.
Remélem így már menni fog, délután kipróbálom ha ismét a gép közelében leszek.
Köszönöm!

svejk

Nekem lehet régebbi sigmaWin-em van de az csak biztosan Com 4-ig lát.
Ahogy javasolták vagy átírod, vagy megnézed másik USB-re dugva hátha lejjebb megy a Prolific portszáma.

svejk

Hányas verziót próbálod?
Az a communikációs platform már elev benne van vagy külön kis segédprogi amit utólag teleítettél hozzá?

Balli001

Ez a verzió van: SigmaWin+ Ver. 5
https://www.yaskawa.com/products/motion/sigma-5-servo-products/software-tools/sigmawinplus

Azt hiszem ezzel települt fel ez a Communication platform version 1.00.4500.
Itt tudom állítani szerencsére a comm port type-ot. Most teszteltem, de sajnos még mindig nem találja a servot. Abban igazad volt hogy csak COM4-ig lát, így már megjelent a keresési lehetőségek között a SigmaWinben legalább.

Ebben a videóban viszont az USB is megjelenik:
https://www.youtube.com/watch?v=P32_JHbcHWM

xgm0s5ywd

Szia, az RS422 gyanús, inkább RS232 kellene, hogy legyen, esetleg másik USB-RS232 átalakító, a kábelt te csináltad, vagy gyári?

svejk

Ahogy írja az előző hozzászóló, RS-232-nek kell lennie, de ugye a #3365-ben az is van kijelölve. Mit állítottál el?

Egyébként csak azt az eszközt pipáld be amid van, felesleges a többire rákeresnie.
A videóban Sigma7-es van, azon már bizonyára van USB.

Még nem találkoztam olyan átalakítóval amivel ne működött volna, ez a Prolific meg most nekem is a kedvencem, olyan eszköz is megy vele ami az Aten232-vel nem.

Balli001

A kábel gyári, de az észrevétel jogos volt. Leteszteltem és akkor vált át a program RS232-ről amikor át akarom állítani hogy range-ben keresse a drive-ot. Viszont sajnos a problémát nem oldotta meg.

Én is próbálkoztam előtte ATEN-essel, még SIMATIC A2 adapterrel is (ez csak siemensel hajlandó bármit is kezdeni). Ez legalább úgy néz ki megfelelő minden téren. A flow controlt-t is állítottam ide-oda de sehogy se akar összejönni.

"Egyébként csak azt az eszközt pipáld be amid van" - már ezt is megtettem, itt már csak az az érdekes hogy szürke áttetsző az általam használt eszköz ikonja, de kipipálni ki tudom.

A drive kijelzőjén megjelenik a reset hibakód, de kezdek arra gyanakodni hogy esetleg valami még nincs rendesen bekötve és hiányol valamit.

xgm0s5ywd

Szia, a Range beállítással ne foglalkozz, azt akkor kell ha több Drive van felfűzve RS422-re, te 1-1 kapcsolatot akarsz létrehozni, tehát RS232 kell. Én anno SigmaWin 5.6-al izgattam SGDL servo-t saját kábellel, minden probléma nélkül ment XP-n, Win7-en. Próbáld meg esetleg másik gépen, amin akár van RS232 port, vagy újra instalálni.

xgm0s5ywd

Kíváncsiságból felraktam a progit, itt ezeket hozza, neked elvileg Sigma I drive-od van.

Balli001

Igen, nagyjából én is ezt látom, annyi különbséggel hogy offline továbblép nekem, online viszont nem találja a csatlakoztatott servo drive-ot.
Lehet elkezdem újra telepítgetni a programokat

svejk

"A kábel gyári"

Azért ellenőrizd!

2-2
3-4
5-9