Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

sarktibsi

Üdv. mindenkinek. Analóg módban szeretnék használni egy szervóhajtást (omron sgdh-15ae-s-oy)
de nem akar összejöni, ugyanis alacsony fordulatszámon (50-100 rpm) kevés nyomatékot ad le. Mi lehet a probléma? Ugyanigy jártam a lenze evs 9323-es tipusnál is. Valaki tapasztalt már ilyet? Szerszámgép elötolásra menne kell a nagy nyomaték.

horcsab

Hurokerősítés bevan állítva rendesen?

Bencze András

Honnan veszed, hogy kevés, mérted nyomatékkulccsal?

svejk

Ej, hol vannak a szakmebeliek nyaralnak vagy csak lapítanak? :)

ajpwg6jrn

Nem vagyok szakmabeli, de pár adat még kell a meghatározáshoz.
Itt egy hasznos oldal, annak aki valóban számolgatni akar.
https://www.sandvik.coromant.com/hu-hu/knowledge/machining-formulas-definitions/pages/milling.aspx

ajpwg6jrn

Milyen motorokat használsz, van rajtuk áttét vagy direkben tekerik az orsót?
Ez utóbbi esetben lehet nem a hajtással lesz a gond, hanem az hogy a névleges 0-1-2-3...Nm szimplán csak kevés, amit tud a motor.
Gondolom nem használsz 5-10kW-os motorokat, amik tudhatnak 5-10-15Nm-eket.

svejk

No már a Yaskawák is elkezdték...

Ez egy SGMAS-01-es moci.

Vizet, párát sosem látott.

Ennyit az örök élet -esetleg csak csapágycsere- AC szervokról. :(
(jó, még ez is menthető lett)

Csuhás

Mi ez a trutyi ami látszik? Rozsda? Mi okozhatta? Hogyan lehetet javítani?

Marosi István

Ez inkább a neodímium mágnes pora.
Ha valahol megsérül rajta a bevonat, akkor apró szemcsék ugrálnak ki alóla.
Ugyanez okoz problémát sok hangszóróban is.

svejk

Ahogy az előző is írta a mágnes oxidja.
Valószínűelg neodímium mágnes, mely köztudottan rendkívül könnyen reakcióba lép az oxigénnel, ezért a kapható mágnesek tudomásom szerint nikkel bevonattal redelkeznek.
Itt ezeknél a motoroknál csak egy jellemzúen szörke színű festékkel vagy műgyantával vannak bevonva.
A megjelenéséről nem teljes a kép, vagy túlmelegszik és ledobja a védőréteget vagy már alatt elkezd oxidálódni és az túrja le a védelmet.

A javítás csak hályogkovácsolás, a mágnest megtisztítani és bevonni új védőréteggel.

Volt hogy S.O.S.-ben akrillakkal, volt hogy hőálló MOTIP kipufogó festékkel.

A legelső cirka 2 éve csináltam azóta bírja a hobby üzemet.

Marosi István

Én is 2k ragasztóval szoktam bevonni, utána megszűnik a probléma

Szabika78

Üdvözlök Mindenkit!

Érdeklődnék, hogy van-e valakinek valamilyen ötlete a következő problémára.
Van két 400 W-os szervó, leprogramozva Step/Dir-re.
Egy nagyobb (maximum 20kg) hidat fognak hajtani két lineáris sínen mint master/slave és elméletileg könnyedén el is bírja a kettő.
A probléma lényege az, hogy szépen végrehajtják a programot akkor, amikor terhelés nélkül vezéreljük őket, viszont amikor beépítésre kerülnek a fogaslécekre és megkapják a terhelést, akkor oda-vissza mennek kb: 100 mm-t mindkét irányba mielőtt végrehajtják az utasítást.
Látott, hallott már esetleg más is hasonló problémáról?

designr

Nem tudom a megoldást..nem is hallottam még ilyet.Esetleg még ha ha tudnánk..milyen program? A két oldal teljesen független vagy van egy áthajtás közöttük?.A 100mm az mindig annyi a munkaterület közepén indulva is..? Végállashoz..referenciához nincs köze?.vezérlö teljesen egyforma..nem ir ki semmit ilyenkor?

designr

Online autotuning esetleg  bekapcsolva maradt?

Szabika78

Köszönöm!
Ezt meg kell néznem!
Amúgy 2 Yaskawa szervóról van szó!