Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

designr

Szia András..nem olyan zöldség az..
Gondolj bele mi történik ha egyik oldalon megmunkálás során eltörik a lemezes kuplung, vagy fellazul a kuplungcsavar..
1,5 kw..nem tul nagy menet emelkedés..
Szétcsavarja a hidat..
Mi történik egy esetleges egy oldali encoder hiba esetén?
Egyik motor pl megáll vagy gyorsjárattal megszalad..
Másik dolgozik tovább..
Szétcsavarja a hidat..

designr

A kuplungon persze a motor és az golyósorsó közötti kuplungot értem..ha az törik baj van..

Bencze András

Próbáld ki, biztos össze tudsz rakni egy konfigot, hajtsd meg jól,  menet közben húzd le az encoder kábelét és kérlek írt le mi történik. Ha vissza tudod állítani az encodert, a kuplung bontást is kipróbálhatod. Jeletésdre számítok. Ha ezt én csinálom úgyse hiszitek el.
Kb.10ezres szervomotor hiba statisztikából jó ha 2 volt kuplungból adódó, de ott is csapágy szétmenése volt az ok.

Bencze András

Rendes méretezés esetén nem fordul elő kuplunghiba, talán 24/360-ban hajtott gépnél húsz év után.

designr

Ha egyszerűen lehuzom az encoder vezetéket persze hogy megáll hibával..nem tudjuk az összes lehetséges esetlegesen előfordulása hibát tesztelni..olyan megoldás kell ami nem a motort figyeli hanem a két orsót..Írtam hogy motor és orsó közötti kuplung hibára gondoltam és nem encoder kuplungra...Encodereket szoktam beállitani.. Jó lenne kötekedés helyett 4-5 valós..gyakorlatban megvalósitható ötletet írni..

Bencze András

Nem kötekedni akarok, de az iparban ilyen szituációkban megbíznak az elektronikai/szoftver védelmekben még sokkal nagyobb értékek esetén is. Vélem szerint minden egyéb elem hozzáadása csak a túlbonyolítás a megbízhatóságot, használhatóságot csökkenti. Téma részemről lezárva. Előbbieket az iparban alkalmazott nem kőkorszaki szervók esetén tartom fenn. Esetünkben ilyen lesz. Nem?

designr

Nem tudom milyen rendszer lesz..
Annyit látok hogy egy beültetőgép váza..orsók elmondásszerint cserélve lesznek..szerintem motorok sem eredetiek..
Tehát ipari alapgép hobby kezekben..
Sajnos kuplung törés nem olyan ritka mint iparban..
Szerintem egy bolondbiztos védelmet akar , ami akár egy triviális hiba miatt megvédi a gépet a maradandó alakváltozástól..
Én sem vitakozni akartam, ezek az ötletek jutottak eszembe amelyket akár még én is meg tudnék csinálni..

Bencze András

Akkor hallgassuk meg a gép építőjét.[#nemtudom]

őrülT-Tudós

Köszönöm az eszmefuttatást!

Motor, vezérlő, kuplung, csapágyazás marad az eredeti. Csak az orsó cserés 10mm emelkedésűre. Kőkorszakiak-e ezek a szervók az jó kérdés. Nem mai darabok. Van lehetőségem választani még én sem döntöttem Sanmotiom Q és PY széria kerül fel. Mindkettőhöz sikerült programozó kábelt applikálni, illetve programozni is. Tanácsokat ezzel kapcsolatban is elfogadok ha esetleg valaki ismeri őket. Töltök fel képeket róluk.

Nyilván használni akarom azt a funkciót is ha a vezérlő szalad hibára. Kuplung törés vagy akár valami féle zavar jel, illetve kontakt hiba step-dir bemeneten ami elsősorban aggaszt. Ezért szeretném ezt a plusz biztonsági megoldást.

őrülT-Tudós

Még egy probléma felmerült AC szervó szerelgetés közben... A 1.5 kw os szervón már nem olyan enkóder kábel van mint a kisebb társain. A képen szereplő kábel sajnos nem elég hosszú nekem. Szoktam csatlakozókat forrasztgatni de ez már nem az én szintem..  Létezik ehhez valami toldási lehetőség?

Csuhás

Ez egy teljesen laza csati, keress valakit aki tud forrasztani és megoldja. ( Szoktunk 0.5mm osztású csatira is forrasztani )

bjrazucpx

Kedves Fórumtàrsak!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy AC szervó vezérlésnél mit takar az hogy digitális "B" protokoll szerint vezérelhető?

mikrokontrollerrel próbálkozott már valaki step-dir àtalakítót készíteni?

Köszönöm a válaszokat!Miki

mj94s5pjn

Sziasztok, vettem egy bontott szettet, érdeklődni szeretnék hogy működne-e step/dir vezérléssel az alábbi vezérlő?
Omron R88D-KN04H-ml2 kábelekvel és hozza tartozó motorral

designr

Ez nem fog működni step-dir jelről..Mechatrolink kommunikáció..

mj94s5pjn

Néztem a CN1-es pöttöm sem tudnám életre kelteni?
Esetleg aki használ ilyen omron r88d vezérlőket step/dir módban, kérném írják le a típusát! Előre is köszönöm