Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

bundyland

Én nem tudok más lehetőségről.

u3hrdiue7

Szép napot!

Parker MPM622-2247 motorokat szeretnék megszólaltatni,  s érdekelne tud-e ebben valaki segíteni, illetve van-e valamilyen kompatibilis vezérlő/meghajtó hozzá?

(54Vac 3.3A 5000rpm)

Mivel gondolom eléggé egyedi motorról van szó, így félmegoldás is érdekelhet. (pl nem használja az encodert, vagy kicsit lassabb, gyengébb lesz)

Előre is köszönöm!

ajpwg6jrn

Sziasztok.
Asymtek 7206865 (ASM7206865) servo amplifier adatlapot, manualt vagy bármi infót keresek, ami a meghajtópinek kiosztásában ad némi támpontot.
Eddig ezt a videót találtam: https://www.youtube.com/watch?v=9xEqiAux3z4
De itt minden pinre piros-fekete csipesszel csatlakozik, így elég macerás sajnos a videóból.

őrülT-Tudós

Üdv,

Két motor szinkronban való hajtásával kapcsolatban szeretnék tanácsokat kérni.

Egy portal elrendezésű gépen. Igyekeztem itt a topicban visszaolvasni, de sajnos nem sikerült még megtalálnom megoldást.
2db 1.5kW szervóval szeretném a hidat mozgatni. Vannak félelmeim esetleges hibák esetén, hogy elég nagy károkat tudnának okozni ezek a motorok. A 2 motor közötti esetleges pozíció eltérés aggaszt. Van erre valami jó megoldás?
Nem útmérős rendszer, mindkettő motoron egyforma inkrementális enkóder van.
Szívesen várok tippeket, ötleteket. Már van pár ötlet a fejemben, de szeretném a lehető legbiztonságosabbra megépíteni.

Bencze András

Van olyan hogy követési hiba detektálás, beállítható +-értékkel, ha kimegy a tűrési ablakból, az a mozgás letiltásra felhasználható. Meg lehet master/slave-t is csinálni a mester valós elmozdulása vezérli a szolgát. A követési hiba detektálás ez esetben is nélkülözhetetlen a szolgánál mindenképp.

designr

Tehát gondolom nem a master-slave módra vagy kiváncsi ,hanem ha mindenképpen két motor akkor valahogyan biztositani hogy egy esetleges encoder hiba..vezeték szakadás esetén ne csavarja el a hidat..
Ha van lehetőséged hátul összekötni a hidat egy fogazott szijjal, akkor az már fél eredmény..
Mechanikusan is véd..ha meg kicsit hosszabbra hagyott szijra két, erős rugóval megfeszített végálláskapcsolót teszel akkor bármelyk tengely elmegy a szinkronból..megfeszül a szij és leold..
De volt már itt olyan ötlet hogy hiddal párhuzamosan fénysorompó szerüen optoval megoldani..pár milit enged..ha nem lát át..leold..
Golyósorsók végére plussz 1-1 encoder..számoltatni az eltérést..van aki meg tudja csinálni..nekem bonyolult.
Van egy mechanikám ahol a híd erős csuklókkal kapcsolódik a tengelyekhez..megenged szögeltérést,van egy induktiv érzékelő..ha szögbe fordul a híd kapcsol..Gyári megoldás..Bár neked elvileg semennyi csavarodás nem megengedett.
Egyelőre ennyi jut eszembe..

designr

A motoron lévő encoderek felhasználása erre a célra azért félmegoldás , mert ugye egy esetleges kuplunghiba..encoder hiba stb esetén a két motor szinkronban(vagy látszólagszinkronban) marad de a két orsó elmegy egymástól..

Bencze András

Bocs, de ez így ződség. A rendes szervó folyamatosan "látja" az encodert abban az esetben ha a villamos/mechanikai kapcsolat megszakad kiáll hibára. (Amiket te szoktál árulni azok is, próbáld ki.)

Bencze András

Esetleg a hiba előtt "rúg" egyet.

őrülT-Tudós

Igen jól értelmezed, master-slave-el nem oldódik meg a problémám. Az én ötletem is a plusz 1-1 enkóder volt, mivel már régebben volt enkóderes hobby projektem (saját építésű enkóder+arduino).  A gond az hogy ilyen nagy fordulaton nagyon nagy szögeltérés tudnék csak detektálni, jó esetben. Viszont tetszik a többi ötleted is, hálás köszönet érte. Már most eszembe ötlött egy esetleges megoldás.

ajpwg6jrn

Szia én egy unatkozó mikrokontrollerekhez értő embernek feladnám a feladatot hogy két enkóder jelet folyamatosan komparáljon és legyen egy engedélyezve/tiltva kimenet, amit bekötnék a két meghajtó vészstopjára.
Azt gondolom hogy ujjgyakorlat a feladat. Egy kész arduinos panelt meg kell venni, ahhoz vannak libek is. Simán lehet hogy van is a neten készen ilyen projekt.

ajpwg6jrn

Szerintem nincs ott nagy fordulat.
Kb. 20mm-es menetemelkedés és áttét nélküli hajtás, ahogy elnézem.
Amúgy analóg egységgel is lehet komparáltatni az enkóder jeleket.

ajpwg6jrn

Miért van bal és jobb oldalon is két orsó? Ilyet még nem láttam. Ha jól sejtem beültetőgép volt. Tudod a típust esetleg?

őrülT-Tudós

Szia, dupla híd van az eredeti gépen, ezért a dupla orsó oldalanként. Igen beültető, samsung cp63. 50mm-es emelkedésű orsók, két bekezdésesek, de ezek nem maradnak. A szóban forgó gép már máshogy fest, de csak ilyen képem volt róla hirtelen amin jól lehet szemléltetni.

Szalai György

Szerintem erre a legcélszerűbb hobby megoldás: Két darab derékszögű 1:1 precíziós áttétel és egy összekötő csőtengely a két orsó közé.
Legbiztosabb + legegyszerűbb = legjobb.
Hogy mihez konyít az ember és mi van a sufnijában az itt is biztos meghatározó.