Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Fázissorrend??? Paraméterlista, vezérlő és motortípus nélkül csak találgatni lehet.

őrülT-Tudós

Helló,
Fázissorrend: ahogy lennie kell (Gyári bontatlan kábeleit használom)
Sanyo Denki PY seria (2-3 hozzászólással lentebb, de bemásolom ide is)

Motor: P20B10150HXS2C

Vezérlő: PY0A050A1G3MP01

Paraméter lista még nincs, de dolgozom rajta. Ezért is érdeklődök ha majd odajutok, hogy tudok módosítani paramétereken, mivel próbálkozzak...

Üdv: Gergő

svejk

Helytelen PID paraméterek vagy nagyon rosszul illesztett motor-terhelés páros.

Gondolom a vezérlő előtte be volt állítva terheletlen motorral erős tengelytartásra.

Egyébként miért position/torque mód?
Ha főorsó akkor a sebességet kell szabályoznia nem a nyomatékot.

Bencze András

Akkor lazítsd a PID-et. P első körben a meglévő felére vagy még kisebbre akár a 0,1-e is lehet, I=0, D=0. Ha így megnyugszik lehet játszani. A merevséget te határozod meg szükség szerint.

őrülT-Tudós

Sikerült működő programozó kábelt berhelnem hozzá, illetve egy retro PC-t. Paraméterek átlapozása során semmi P I D értéket nem találtam. Lefuttattam mind a 3 auto tuning módot és megszűnt a probléma. Illetve a position/torque módot is átállítottam simán position-ra. Nem tudom melyik mód lehet megfelelőbb...

Kicsa

Sziasztok,tudnak nekem valaki segíteni egy ASDA B2 szervó bekötésben?

Van hozzá programozó kábelem,a pc-vel a kapcsolat rendben van. AsdaSoft szoftverrel tudom írni a paramétereket,JOG módban oda-vissza forog szépen.

Step-Dir jelekkel szeretném meghajtani,de egyszerűen nem sikerül. Sima leválasztókártyával próbálkozom,képet csatolok róla. Úgy szeretném bekötni,mint a sima léptetős meghajtókat : Step és Dir jelekre.

Egy bekötésben sikerült a motort egy irányba megforgatni :
A leválasztókártya 2-es lába a step pin,3-as lába a dir pin.

A két kártya gnd-jét összekötöttem.

A step jel ment a 38-as lábra a dir jel pedig a 42-re.
Ha a 36-os és a 40-es lábakat összekötöttem egymással,akkor egy irányba forgott a motor. Ha nem,akkor meg sem mozdul.

Mi lenne itt a jó bekötés step-dir rendszerhez? Már nem tudom,hogy mit csináljak,kifogytam az ötletekből.

Köszönöm szépen!

Révész Richárd

Révész Richárd

A leválasztó kártyát akár ki is hagyhatod mert a szervo bemenete optoleválasztott

designr

És még ilyenkor ahol vannak nagysebességű bemenetek az Asdában ki kell választani hogy sima sign puls vagy a nagyebességű H,-s bemenet éljen

Kicsa

Sziasztok,köszönöm szépen a segítséget,sikerült bekötni.

Negatív logikával sikerült működésre bírni végül.

A sima Sign + és Pulse + lábakat fixen bekötöttem a leválasztókártya 5V-jába,a hozzájuk tartozó - lábakat pedig a 2-es és 3-as lábra a leválasztókártyán. A szoftverben az open collector opcióval működik így,negatív logika - Dir+Pulse módban.

Az elektronikus osztó most 16/10 értéken van,így a max forudlatszámom kb. 50 rpm lehet,Mach3 beállítástól függetlenül. Ha ezt átírom,akkor változik a max fordulat is,gondolom ezt akkor az adott rendszerhez-pc-hez és szoftverhez kell majd belőni,hogy milyen felbontása legyen a rendszernek,milyen jelsorozatot bír kiadni magából a gép.

A kérdésem az,hogy alapból a motor max fordulata 3000 1/perc.
Van lehetőség átírni egy paramétert,amiben ezt lehet változtatni,kísérletképpen 3010 1/percre írtam,engedte és működött. Üzem közben a gyári max. fordulatot nem szabad átlépni? Vagy ezekben is van tartalék,mint mondjuk egy 50 Hz-es motornál 60-70 Hzig is el lehet menni büntetlenül?

Köszönöm szépen!

Balli001

Sziasztok,
Szerintetek alkalmas a sgds-15a12a step/dir-es rendszerhez?
Előre is köszönöm a segítséget!

svejk

Elvileg a 12 azt jelenti, hogy MECHATROLINK-II -es kommunikációjú.

designr

Ez a vezérlő nagy valószínűséggel un. Mechatrolink kommunikációval rendelkezik.Szerintem nem tudod step-Dir jellel meghajtani..

bundyland

Balli001

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Akkor gondolom az uc300eth és uccnc-vel nincs megoldás rá?
Csak most ismerkedem az egésszel, bocsi ha nagyon amatőr a kérdés