Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

designr

Delta motor egyébként..kinőtték magukat,szervó vezérlőik is nagyon jók.

svejk

svejk

A régi 15-20 éves frekivátóik is mindent kibírnak, de a kapcsi tápjaik is jól tűrik az idő múlását.

Az újabb kivitelű frekiváltóikkal kapcsolatban viszont pesszimista vagyok.

designr

Hozzuk föl egy picit a topicot..
Adok veszekben felmerült az ac szervók encoder felbontása.
24 bites encoderrel szerelt motor 16.777.216 felbontás/fordulat.
Sajnos nekem az a tapasztalatom hogy a hobbisták nagy része még Mach3 vagy UCCNC..
Előbbinél rendesen vissza kell venni az electric gearral az encoder felbontást, mert egyszerüen nem győzi step-jellel.
egy 2500-as quadratura encoder ..3000-es max fordulat..
A Max felbontást meg kell hagyni lassú,finom mozgásokhoz..de akkor ugye oda a teljesitmény..
Milyen hobbi mozgásvezérlő képes 16.777.216 felbontású encodert meghajtani 3 ezres fordulaton?

Szalai György

838,86 MHz-el? Egy mikrohullámú sütő. [#vigyor2]
Talán 200 kHz-et olvastam valahol, mint elméleti határ.
Már az is 4000 step/rev. 3000 n/min mellett.
De miért kell ekkora fordulatszámon hajtani egy szervót?
Az is extrém, hogy ekkora encoder felbontáshoz 200 kHz sztep-el 0,7152 a percenkénti fordulatszám.
Ha jól számoltam.
Ez valami rádiócsillagászati parabola antenna alkalmazás lehetne.

designr

Vigyázz..kicsit beugratós a kérdés..

designr

Úgy kellett volna kérdeznem hogy az adott vezérlő ebből a 16777216 encoder felbontásból mennyit tud használni ..mondjuk ehhez tudnunk kellene a vezérlő command jel max értékét..

Hajtani azért előnyös az ac szervókat mert csak igy tudod kivenni a névleges teljesitményt..Ha egy kis 400w motort csak 300 1/min forgatsz csak 40w-ot ad le folyamatosan.

Szedlay Pál

Szerinten a szervo vezérlő a teljes felbontást használja a mozgásvezérlő step/dir felbontás beállítása nincs erre ráhatással. Szerintem minél nagyobb a felbontás annál több és pontosabb sebesség információ áll a vezérlő rendelkezésre, és ez csak előny.

Szalai György

Ahogy én gondolom, dinamikus szervónál nem lehet folyamatos teljesítménnyel operálni, mert a lényege éppen a gyorsan változó szögsebesség. Gyakran kell alacsony szögsebességgel is mennie, amikor kicsi a teljesítmény, de a nyomatéka akkor is megvan neki. A nyomatékát használom, nem a teljesítményét, mint egy állandó szögsebességű főorsónak.
De lehet, hogy nem látok valami lényegeset.

Szedlay Pál

Nem taposod tövig a gázt te sem, csak ritkán, gondolom magamból kiindulva. A 20m/perc gyorsjárati sebességhez kell a 3000n/min, de ha egy érme nagyságú relief megmunkálása a cél akkor oda elég lesz a 300n/min vagy még sok is a sok apró irányváltás miatt. Így csak elég ritkán fogjuk kihasználni a névleges teljesítményét.

Szedlay Pál

Lentebb írod.

Előbbinél rendesen vissza kell venni az electric gearral az encoder felbontást, mert egyszerüen nem győzi step-jellel.

Teljesen igazad van, és ez nem is probléma.
Nyilván van egy biztonságos jelszélesség ami alá nem akarnak lemenni, ez korlátozza a frekvenciát. De a szevóvezérlő így is fürdik az enkóder jel bőségben és nagyon pontosan méri a motortengely szögsebességét, sokkal pontosabban mintha csak 2500 jel/fordulatból kéne sebességet mérjen, vagy pozíciót.

svejk

Nem tudom konkrétan milyen motorról van szó de a step-dir egy kényszerszülemény ma már nem használja a kutya se az iparban.
Egyébként nem csak valami szögjeladóról van szó?
Vagy esetleg nem csak az abszolute jeladóra vonatkozik a 24 bit?

Egyébként Robsy DOS-os LPT-je tudja a MHz-es tartományt.
A CSMIO is elvileg tud 4 MHz-et.
Linuxal Mesa kártyával is elérhető szerintem ez.

Engem eddig még kielégített a 360 kHz-es UC400ETH vagy a nagytesó UC300ETH.

(az olcsó kínai léptetővezérlők meg úgy is csak jó ha 200 kHz-et tudnak)

designr

Adok veszekből indult..
[#t19p141351#]
Pontosabb-e a 24 bites(egyébként azt hiszem Mitsubishik is azok) mint a 2500-as encoder felbontás..
Vagyishát hogy ki tudjuk-e használni?
Vagyishát megér-e annyit?
Ha tudnák az emberek a Harmonic drive-on kivűl mindegyik hajtómű-szijáttétel-kopott orsó mennyi inkrement hibát visz a rendszerbe..

Szedlay Pál

A Siemens Sinumerik 808D és a SINAMICS V60 Controlled Power Module között Step/Dir a kommunikáció

Szedlay Pál

A kérdés inkább az mihez jut hozzá a hobbysta.
Lehet, hogy kopott orsóhoz, de lehet, hogy újhoz.
És az sem mindegy, hogy C7, C3, vagy C0 pontossági osztályú.
Vettem már Blum lézeres szerszámbemérőt 15.000Ft-ért újonan, megvettem 3-at. Még nem került beépítésre, de ennyiért bármikor eladható.
Be kell látni, nem akkor kell vásárolni amikor szükség van rá, hanem amikor olcsón van mód megvenni.
És nagyon széles a paletta ki, mire fogja használni a gépét.
Nem mindegy, hogy sakkbábú lesz lucfenyőból, vagy agyiideg célzó berendezés mikronos pontossággal.
Így nem mindíg azt vásároljuk ami a legoptimálisabb, hanem ami a legkedvezőbb áron van és még belefér az elképzelésbe, bár nem optimális.
Ha én olcsóbban meg tudok venni egy 24 bites encoderrel rendelkező motort, mint egy 11 bitessel rendelkezőt akkor azt fogom megvenni, ráadásul én nem veszek meg semmit sem használtan, kivéve egy-két hullámhajtóművet. Roszabb a nagyobb felbontás biztos nem lehet, mert a gyártó cégek elindultak ebbe az irányba.