Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

designr

És persze arról még nem is beszéltünk hogy két pl 400w motor tekercsei párhuzamosan kötve teljesn más áram és feszültség értékeket kérnek mint egy 750w motoré..

n6xdwssa

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
DKC01.3-040-7-FW servo vezérlőhöz keresek PC programot a paraméterezéshez.
Jelezzen az aki tud segíteni.
Előre is köszönöm!

svejk

Mostanában egyre több megszorult forgórészű AC servo motorral találkozom.
Régebben a halálra hajtott csapágyak okoztak ilyen hibát, de előtérbe kerültek a forgórész mágnesek korrodálásának a problémái.

Eredetileg a permanens mágnes forgórész egy általában valamilyen szürke színű, festékszerű bevonattal van ellátva,
Ez valamiért felhólyagzik, felválik aztán elindul drasztikus korrodálás mely igen finom mágnespor alakjában előbb utóbb eltömíti a légrést és megszorul a motor.
Persze lehet fordított a folyamat és a védőréteg alatt indul el az oxidáció,majd ez nyomja le a védőréteget.

A mágnespor eltávolítása után működőképes újra a motor, bár a megnövekedett légrés miatt valószínű rosszabb lesz a hatásfoka.

Kérdésem, hogy lehetne a mágnes forgórészt hobby körülmények közt újra bevonatolni a további korróziótól megvédeni?

svejk

Ja, ugye valamilyen neodímium mágnesekről lehet szó, melyek tudvalavőleg erősen korrodálnak.
( a kis darabokban -hasáb, korong- kaphatókon ezért is szokott lenni a nikkelszerű bevonat )
Egyszer már írtam erről a mágneskorrodálásról a Videoton tárcsamotorokkal való játékaim kapcsán is.

Szalai György

NdFeb mágnesben, a vízzel nagyon reakcióképes 60-70% vas korrodál hosszú távon.
A védőréteg sérülésekor a levegő nedvesség tartalma megtámadja a mágnest, az meg elporlik.

A ,,szürke színű, festékszerű bevonat" az valószínűleg epoxigyanta, de ha fémes, akkor lehet Ni-Cu-Ni-Cr védőréteg is.
Kérdés: Egy jó csapágyú és zárt motorban, meglévő légrés mellett, mitől sérül a védőréteg?

Hobby körülmények között a javítani szerintem csak tisztítás után újra műgyantázással lehet.
Vékony, egyenletes rétegben, szórva, forgatva, a legkevésbé fokozva a már meglévő balanszhibát.
Talán, ha a légrés engedi, valami vékonyfalú, ragasztós belsejű hőzsugor cső is tenné a dolgát, ha jól le tud zárni.

A fémes bevonatok, Ni-Cu-Ni,  Ni-Cu-Ni-Au,  Ni-Cu-Ni-Cr,  Ni-Cu,  rekonstruálása a lehetetlennel határos. Pont ezért lehet ez vonzó egy hobbyistának.

Az örökéletmegkétnap az a SmCo mágnes.

Szalai György

Menyire vékony légrés lehet egy párszáz Watt teljesítményű motorban?

svejk

A kérdésre lehetetlen válaszolni, hiszen nem ismerhetem a motorok teljes előéletét, jellemzően minimum két funkciót betöltött már mire hozzám kerül.

Az életkoruk 15-30 év közti lehet, és sajnos a "márkásaknál" is előfordul egyre gyakrabban.

Pedig ezek a régi motorok híresek voltak arról hogy tönkretehetetlenek, a tekercsek műgyantával kiöntve, az encoderek strapabíróak.
Lehet a mágnesek korróziója lesz a végük?

A műgyantázás nekem is eszembe jutott csak attól félek, hogy a felületet nem tudom előkészíteni, és alatt tovább fog korrodálni.
A légrés 1-2 tized lehet saccra, de majd megmérem.

PSoft

IdézMenyire vékony légrés lehet egy párszáz Watt teljesítményű motorban?

Ha azt mondjátok és meg is esküdtök rá, hogy büntetlenül szétszedhetem a képeken láthatónál jobban, akkor pontosan meg tudom mérni.
A motorról a képek a képsorozat vége felé.
Panasonic Minas Hyper...

Tehát a lényeg, vastag nekem a motor eredeti 11 mm-es tengelyvége.
Le kellene esztergálnom belőle, hogy a kellő szíjtárcsát rá tudjam illeszteni.
(a tárcsa furatát nincs lehetőség bővíteni)
Ahhoz viszont, ki kéne húznom a forgórészt a testből.
Jó, tudom...van komplikáltabb módszer is, hogy elvékonyítsam az eredeti tengelyt, de a forgórészt kivéve csak könnyebb lenne.

Szóval...[#nemtudom][#nemtudom]

svejk

Ne tedd!!!

Nem lenne baja tőle, de egy ismeretlen motornál mindig nagy rizikó az encoder levétel.

Én mindig saját magával esztergálom.
Főorsót rögzíteni, óvatosan tokmányba befogni a motortestet, kiórázni, hogy ne kúpozzon aztán mehet éles késsel kis fogásokkal.

Sokkal gyorsabb mint szétszedni, szegnyergezni, csúcsozni/bábozni, újra összerakni.

A futáspontossága is garantált így feltéve, hogy nem gatya eredetileg a csapágyazása.

Volt, hogy kW-os nagyságrendű motoroknak derékszög tartót készítettem és azt az ágyra fogattam a tokmány elé.

svejk

A késmagasság meg gondolom evidens....

designr

Ja-ja..nagy motort az eszterga hosszánjára rögziteni..,csúccsal motortengelyt megtámasztani,órázni és mehet.
Ha meg encoder tengelyt szedek le akkor motortengely tokmányba befog,encoder tengely vége forgócsúccsal megtámaszt,motortestet is alá szoktam hézagolni a szánig..
Ez a mágnes korrózió a régifajta mágneseknél is előfordul.
A szürke a Panasonic..de vannak kezeletlen mágnesűek is..
Egyedül az az üvegszál-műgyanta bandázsolás a legtartósabb amit nagyobb Panasonic motorokon látok..

svejk

A bandázsoltaknál a bandázsolás alatt bevonatos mágnesek vannak (Siemens).  A bandázs szerintem csak a centrifugális erő ellen van.

Szalai György

Lesz ez jobb.
A szinter és a kész mágnestest külső védelme egy hagyományos technológia.
Újabban nem szinterezik, hanem eleve 5% epoxival préselik a NeFeB szemcséket. Igy minden szemcsének külön védelme van.

PSoft

Ha csak az encodert félted, -mechanikai sérülés- akkor alaptalan a félelmed.
Anno' Nálad is volt ebből a motorból/vezérlőből.
Szerintem, nem bonyolultabb művelet levenni a tárcsát, mint egy klasszikus E240-es motorról.

No majd meglátom milyen "hangulatom" lesz, no meg hogy tudom megfogni az eléggé "alaktalan" testet... :)